ΑΡΘΡΑΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Παράγουμε χαλκό στην Ελλάδα; (ΙΙ)

[Του Δρ. Τζεφέρη Πέτρου] [by Dr Tzeferis Petros]


2. Παράγουμε δευτερογενή χαλκό (από ανακύκλωση) στην Ελλάδα;

Η απάντηση είναι «μάλλον ΝΑΙ» αλλά η πολιτεία δεν γνωρίζει τίποτε περαιτέρω διότι η παραγωγή αυτή γίνεται με την Μαύρη Ανακύκλωση και συνακόλουθα την Μαύρη Μεταλλουργία, την μεταλλουργία που με το πρόσχημα της ανακύκλωσης εξαπλώνεται πανταχόθεν με απώτερο στόχο τον παράνομο πλουτισμό.

 Μαύρη για το περιβάλλον, μαύρη για τη δημόσια υγεία, μαύρη για την εθνική οικονομία, μαύρη για την ασφάλεια και την υγεία των εμπλεκομένων, ειδικότερα των αλλοδαπών συλλεκτών… Κανείς όμως δεν την πειράζει, αντίθετα ορισμένοι την εκθειάζουν, ακριβώς λόγω της παντελούς απουσίας της πολιτείας από το πλάνο[2].

Και ο χορός των «μαύρων» εκατομμυρίων πίσω από τους 100.000 παράνομους συλλέκτες σκραπ μετάλλων της Αθήνας καλά κρατεί. Οι κλοπές χαλκού από κάθε λογής κατασκευές ή δημόσιους χώρους έχουν γονατίσει γέφυρες ή ολόκληρες μονάδες του ΟΣΕ μέχρι και τους σωλήνες ύδρευσης και τις σχάρες αποχέτευσης σε όλους του δήμους της Χώρας.

Στις μάντρες και τα χυτήρια της μαύρης ανακύκλωσης η μεταλλουργία του χαλκού (αλλά και μαντεμιού, αλουμινίου κλπ) στενάζει… Τα χυτήρια ξεπλένουν τα ίχνη των προϊόντων εγκλήματος και η ελληνική πολιτεία απλώς κοιτάζει αμήχανη..

Εδώ θα πρέπει κανείς να παρατηρήσει διαχωρίζοντας από τα ανωτέρω, τη συνεισφορά των νομίμων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό χώρο του χαλκού (κυρίως την ΧΑΛΚΟΡ που παράγει σωλήνες, καλώδια, φύλλα, ταινίες χαλκού κλπ.), οι οποίες ελλείψει νόμιμου δικτύου συγκέντρωσης και αποθήκευσης σκραπ στον τόπο μας, υποχρεώνονται σε μεγάλο βαθμό να εισάγουν καθόδια ή σκραπ χαλκού (από Βουλγαρία, Χιλή, Καζακστάν κλπ) ώστε να πριμοδοτούν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

 Κι ακόμη ολες εκείνες τις νόμιμες εταιρείες περισυλλογής, εμπορίας και εξαγωγής ανακυκλώσιμων υλικών, οι οποίες όμως σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αποδέκτες και εμπορικούς διακινητές της Μαύρης Μεταλλουργίας.

3. Πόσα εισπράττει η ελληνική πολιτεία από την Μεταλλουργία χαλκού;

Στην προφανή απάντηση (αν εξαιρέσουμε τους φόρους των νομίμων εταιρειών μεταποίησης δεν εισπράττει ούτε μία …δραχμή!) να προσθέσω ότι το μόνο θετικό στην όλη ιστορία είναι ότι τελικά ως δια μαγείας και ερήμην της πολιτείας, η Ανακύκλωση πραγματοποιείται και μάλιστα εκτιμάται σε σημαντικό βαθμό.

 Στην Ευρώπη, το ποσοστό ανακύκλωσης σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Μελέτης Χαλκού (ICSG) ξεπερνά το 44%, ένα ποσοστό που της δίνει το προβάδισμα, αρκετά μπροστά από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 34% [3].

Κι αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων κι ενέργειας, σημαίνει απασχόληση, σημαίνει κίνητρα για την ανακύκλωση άλλων υλικών. Κρίμα που στην πατρίδα μας, κάτι δουλεύει χωρίς σχεδιασμό, χωρίς οργάνωση και πρόγραμμα και φυσικά χωρίς να συνδράμει τα αναμενόμενα στην πρόοδο του τόπου.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

[1] Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού. http://www.copperalliance.eu/gr.
[2] Μαύρη Μεταλλουργία, https://www.oryktosploutos.net/2014/03/blog-post.html
[3] The International Copper Study Group (ICSG), http://www.icsg.org/.

Παράγουμε χαλκό στην Ελλάδα; (Ι)

Σχετικά Άρθρα