ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της Tesla και το τέλος των ψευδαισθήσεων για τα “αυτόνομα” Φ/Β (ΙI)

Η τιμή πώλησης ενός Powerwall προς τους εγκαταστάτες ηλιακών συστημάτων ανακοινώθηκε στα 3.500 δολάρια (3.142€ με την τωρινή ισοτιμία, χωρίς τον απαραίτητο εναλλάκτη/ινβέρτερ και την εγκατάσταση). Διατίθεται και Powerwall ισχύος 7kw για οικιακή χρήση, στα 3.000 δολάρια. Η μπαταρία θ’ αρχίσει να παραδίδεται στα τέλη του καλοκαιριού κι έχει ήδη προπωληθεί η παραγωγή μέχρι τα μέσα του 2016. Το νέο μεγάλο εργοστάσιο, που θα επιτρέψει αύξηση της παραγωγής, δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2016.

Το Powerpack έχει την ίδια βασική σχεδίαση με το Powerwall, αλλά με χωρητικότητα 100Kwh και με δυνατότητα να συνδέεται με άλλα Powerpack, σε συστοιχίες από 500Kwh έως και άνω των 10Μwh. Δεν ανακοινώθηκε τιμή για τη βιομηχανική μπαταρία.

Όλες αυτές οι μπαταρίες θα πρέπει φυσικά να παραδοθούν και να δοκιμαστούν στην πράξη για κάποια χρόνια, προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλειά τους, καθώς οι -μικρού μεγέθους σε σχέση με τις νέες της Tesla- μπαταρίες λιθίου για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα είχαν παρουσιάσει στα πρώτα στάδια προβλήματα αναφλέξεων (το λίθιο είναι χημικά πολύ δραστικό). Η Tesla πάντως προσφέρει εγγύηση 10 ετών.

Μπορεί η μπαταρία της Tesla να φτάσει το $1 δισ. ταχύτερα από το iPhone;

Η Tesla δεν είναι η μόνη εταιρεία που ετοιμάζει εργοστάσιο μπαταριών λιθίου, άλλα 4 αναμένονται στην Κίνα μέχρι το 2020 και δεν θα είναι μπαταρίες για τα σπίτια και τη βιομηχανία, θα είναι κυρίως για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών. Αυτό έχει τη σημασία του όχι μόνο για την επάρκεια πρώτων υλών, αλλά και τις τιμές των πρώτων υλών, (εκτός απ’ το λίθιο χρειάζεται επίσης π.χ. γραφίτης και κοβάλτιο: ειδικά το κοβάλτιο μπορεί να είναι πρόβλημα, καθώς η μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό).

Τα εργοστάσια που υπάρχουν σήμερα έχουν συνολικό ετήσιο παραγωγικό δυναμικό 35GWh. Μέσα στο 2015 αναμένεται εργοστάσιο από την LG (7GWh), το 2016 από τη Foxconn (15GWh) και την Tesla (35GWh) και το 2020 από τις BYD (20GWh) και Boston Power (10GWh). Η μεγάλη ζήτηση για λίθιο (και κυρίως για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίκυκλα) μάλλον θα φέρει πιο κοντά την ανάπτυξη μπαταριών με άλλα υλικά, που έχουν μεγαλύτερη προσφορά απ’ το λίθιο, όπως π.χ. η μπαταρία αλουμινίου που παρουσιάστηκε πρόσφατα απ’ το Πανεπιστήμιο Stanford, (που ωστόσο πρέπει να εξελιχθεί, καθόσον υστερεί ως προς τις μπαταρίες λιθίου στην αποδιδόμενη τάση).

Τόσο το Βρετανικό Powervault όσο και το Αμερικανικό Powerwall είναι συστήματα που ΔΕΝ διασφαλίζουν τα σπίτια και τις βιομηχανίες για αποσύνδεση απ’ το δίκτυο. Δεν είναι συστήματα που διασφαλίζουν αυτόνομη τροφοδότηση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Αντίθετα, είναι συστήματα που λειτουργούν συμπληρωματικά με τη σύνδεση στο δίκτυο. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες παραγγελίες για μπαταρίες της Tesla ήρθαν αμέσως από ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται πολύ για λύσεις σταθεροποίησης των δικτύων από φαινόμενα χαμηλής στροφικής αδράνειας, τα οποία προκαλεί η αυξανόμενη διείσδυση των αναξιόπιστων αιολικών & Φ/Β.

Τα προβλήματα αυτά εξέτασαν ερευνητές του Πολυτεχνείου Ζυρίχης σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με τίτλο “Impact of Low Rotational Inertia on Power System Stability and Operation“, και καταλήγουν χαρακτηριστικά: “The presented analyses show that high shares of inverter-connected power generation can have a significant impact on power system stability and power system operation. … Battery Energy Storage Systems (BESS) units are, due to their very fast response behavior, especially well-suited for providing either fast frequency (and voltage) control reserves or synthetic rotational inertia for power system operation.” Στα ίδιασυμπεράσματα είχε καταλήξει και άλλο άρθρο, απ’ το ΤμήμαΗλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου του Leuven Βελγίου,με τίτλο “Grid Inertia and Frequency Control in PowerSystems with High Penetration of Renewables“: “By integrating more and more renewables in the generation mix, the inertia drops, and the power system can even become completely inertialess. …The power reserve for the frequency control is created by adding an energy storage or by deloading the wind turbine/PV unit.” Πολύ εξειδικευμένα τεχνικά θέματα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά βασικά για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η τεχνολογία έχει αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσει προτού καταφέρει να προσφέρει λύσεις ασφαλούς αποσύνδεσης απ’ το δίκτυο. Μέχρι να το καταφέρει, τίποτα δεν μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια εφοδιασμού καλύτερα από ένα δίκτυο βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα, στα υδροηλεκτρικά, τη βιομάζα, τη γεωθερμία. Σε ΑΠΕ αξιόπιστες, που ηλεκτροδοτούν κι όχι σε ΑΠΕ αναξιόπιστες, που χρειάζονται μπαταρίες-δεκανίκια.

[αναδημοσίευση από το http://greeklignite.blogspot.gr/]


Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της Tesla και το τέλος των ψευδαισθήσεων για τα “αυτόνομα” Φ/Β (I)

To λίθιο και το δίλημμα του προέδρου μοράλες: τί ειναι αυτό που φαίνεται πράσινο αλλά σε μαύρο φόντο;

Σχετικά Άρθρα