ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Υδρογονάνθρακες: Τα πραγματικά δεδομένα και τα διδάγματα από την εμπειρία της Κύπρου (ΙΙ)

ΤΟ ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΙΚΟ BARBAROS με συνοδεία πολεμικού σκάφους στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου

[Του Δρ Κωνσταντίνου Νικολάου, Γεωλόγου Πετρελαίων – Ενεργειακού Οικονομολόγου]



TOTAL και BARBAROS

Η πρόσφατη μερική αποχώρηση της TOTAL, από το ένα από τα δύο ερευνητικά θαλασσοτεμάχιά της και η συνέχιση των ερευνών στο άλλο, δείχνει ότι η εταιρία δεν πτοήθηκε από την τελευταία πειρατική παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους BARBAROS στην περιοχή. Η πραγματικότητα για την μερική αποχώρηση της, ήταν ότι, με τις μέχρι σήμερα έρευνες και ύστερα από την πτώση των τιμών πετρελαίου, η TOTAL δεν εντόπισε μεγάλους ερευνητικούς στόχους, ικανούς να δικαιολογήσουν τις δαπάνες γεώτρησης και ανάπτυξής τους, σε περίπτωση ανακάλυψης.

Η αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και οι εταιρίες πετρελαίου, έχουν θεσμοθετημένους κανόνες και διαδικασίες προσέγγισης των στόχων τους και αγνοούν τα όποια κερδοσκοπικά (και μη), σενάρια που λέγονται κατά καιρούς από μη ειδικούς, για πολιτικούς ή επικοινωνιακούς λόγους. Αυτά τα σενάρια διαψεύδονται σήμερα από τα πραγματικά στοιχεία των γεωτρήσεων.

Θέλω να επαναλάβω ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, βρίσκονται μόνο με έρευνες και επιβεβαιώνονται με γεωτρήσεις και όχι με ανέξοδες φλυαρίες και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.Τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά στοιχεία συνεκτιμούνται σε κάθε περίπτωση και εξάγονται κρίσιμα συμπεράσματα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Από την 20η Οκτωβρίου 2014, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με την ‘’εισβολή’’ του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros στην νότια κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή την οποία είχε προδεσμεύσει με αντίστοιχη NAVTEX η Τουρκία σε συνεργασία με το ψευδοκράτος (χάρτης 3).

Χάρτης 3: Παράνομα δεσμευμένες από την Τουρκία, περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ (με κόκκινο)

Το Barbaros διεξήγαγε σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή της νότιας κυπριακής ΑΟΖ, η οποίαι επικαλύπτει μέρος από τα θαλασσοτεμάχια 2,3,9, αδειοδοτημένα στην Ιταλο-κορεάτικη κοινoπραξία ENI/KOGAS. Στην αρχή της ‘’εισβολής’’, βρισκόταν σε εξέλιξη η γεώτρηση Onasagoras-1. Στην συνέχεια ξεκίνησε η Αμαθούσα-1, με το γεωτρύπανο SAIPEM 10000. Οι εργασίες του τουρκικού σεισμογραφικού διάρκεσαν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Οι εργασίες των γεωτρήσεων διεξήχθηκαν και ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα, παρά τις οχλήσεις από την δραστηριότητα του Barbaros και των βοηθητικών του πλοίων, αλλά και την συνεχή επιτήρηση από τουρκικά πολεμικά σκάφη.

Όμως το μεγαλύτερο, κατά την άποψη μου, θέμα, εγείρεται από την παρουσία πολεμικών σκαφών της Τουρκίας (κορβέτες, φρεγάτες, υποβρύχια) νότια της Κύπρου, με σκοπό την δήθεν προστασία των δραστηριοτήτων του Barbaros που προφανώς δεν κινδύνευε από τις ψαρόβαρκες της Κύπρου.

Αυτό αποτελούσε ένα ιδιότυπο ναυτικό αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας . Άρα δεν είναι μόνο οι παραβιάσεις του τούρκικου σεισμογραφικού , αλλά κυρίως είναι η χρήση ναυτικών – στρατιωτικών μέτρων για την επιβολή των επιδιώξεων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες και “πήρε”, ως συνήθως, αποφάσεις καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας, όσον αφορά τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ. ΗΠΑ και Βρετανία τηρούσαν ίσες αποστάσεις μεταξύ θύματος και θύτη και η ΕΕ παρίστανε τον Πόντιο Πιλάτο. Τελικά η Κυπριακή κυβέρνηση και οι ανάδοχες εταιρίες έδειξαν σταθερή και ανυποχώρητη στάση βασιζόμενοι κυρίως στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Είναι πεποίθηση μου ότι η Τουρκία έχει σχεδιάσει προσεχτικά τις πρόσφατες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι με την πολιτική των εντάσεων και κρίσεων κατάφερε να αδρανοποιήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Αιγαίο και να εγγράψει υποθήκες και σενάρια συνεκμετάλλευσης. Δεν είναι πολύ μακριά τα γεγονότα και οι κρίσεις στο Αιγαίο με τα σεισμογραφικά ΤΣΑΝΤΑΡΛΙ, ΧΟΡΑ, ΣΕΙΣΜΙΚ,ΤΣΕΣΜΕ,ΠΙΡΙ ΡΕΪΣ κλπ.

Μετά από κάθε κρίση, η Τουρκία κάτι κέρδιζε, από την έλλειψη αποφασιστικότητας και τις υποχωρήσεις της Ελλάδας. Θυμίζω το πρωτόκολλο της Βέρνης, τις συμφωνίες Νταβός, τις συμφωνίες της Μαδρίτης κλπ. Κάτι παρόμοιο επιδιώκει η Τουρκία σήμερα στην Κύπρο, σαν έλασσον. Ο απώτερος της στόχος και το μείζον, είναι αυτοί καθαυτοί, οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου.

Η διψασμένη για ενέργεια,Τουρκία, χρησιμοποιεί το κατεχόμενο τμήμα και το ψευδοκράτος που έστησε κατά το δοκούν. Άλλοτε επικαλείται τις συνθήκες Ζυρίχης (τις οποίες κατέλυσε), άλλοτε το σχέδιο Ανάν (το οποίο δεν υπάρχει) και πάγια χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος και κυρίως την ισχύ της, την οποία και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία, προς επίγνωση και εκφοβισμό.

Υδρογονάνθρακες: Τα πραγματικά δεδομένα και τα διδάγματα από την εμπειρία της Κύπρου (Ι)

Σχετικά Άρθρα