ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Τα αποθέματα χρυσού της Κίνας και η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων!

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, η Κίνα θα διαθέτει, στο προσεχές μέλλον, τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, αλλάζοντας προφανώς όχι μόνο τα δεδομένα ζήτησης αλλά και τιμής του χρυσού παγκοσμίως.

 

Προς το παρόν η Δύση εξακολουθεί να διαθέτει (με διαφορά) τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, με τα πράγματα όμως να αναμένεται να αλλάξουν ριζικά στο άμεσο μέλλον, καθώς η μοίρα του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να καθορίζεται στην Κίνα. Πράγματι, σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν καταγράφεται σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση και αγορά χρυσού από ό,τι στην Κίνα.

Η Κίνα έχει ήδη εκτοπίσει την Ινδία από την θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα χρυσού στην ασιατική ήπειρο. Στον χρυσό δεν επενδύουν όμως μόνον οι πλούσιοι Κινέζοι αλλά και η ίδια η κυβέρνηση. Το Πεκίνο άλλωστε πρέπει να επενδύσει τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτει και ο χρυσός φαίνεται πως ενδείκνυται για να διαφοροποιήσει το καλάθι των  επενδύσεών  του. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει χρυσό, με συνέπεια να αρχίζει να αυξάνεται και πάλι η τιμή του (σήμερα βρίσκεται περίπου στα 1.190 δολάρια ανά ουγγιά). http://www.goldseek.com/

Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα αποθηκευμένα αποθέματα πάνω από 8 000 τόννους χρυσού νομισματικής αξίας 328 δισ. δολ. Η αντιστοιχία είναι 26 τόνοι ανά 1 εκ. κατοίκους, τοποθετώντας τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση αναφορικά με τα  αποθέματα χρυσού μεταξύ των μεγαλυτέρων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.

 

 

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [114.31 KB]

Στην Κίνα τα αποθέματα χρυσού είναι μόλις 1 εκ. τόνοι και ο αντίστοιχος συσχετισμός είναι λιγότερο από 1 τόνος ανά 1 εκ. κατοίκους. Στη λίστα με τις δέκα χώρες,  η Κίνα καταλαμβάνει την  έβδομη θέση (World Gold Council Δεκέμβριος 2014), όχι όμως για πολύ…  Σημειωτέον  ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση με 112,4 τόννους χρυσού.

  Wikipedia: Gold reserve

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στόχος της Κίνας είναι να προσεγγίσει και να πετύχει ανάλογο με  τον αμερικανικό συσχετισμό. Παράλληλα η κινεζική οικονομία επιθυμεί να μετατρέψει τα 4 τρισ. δολ. αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος που διαθέτει σε χρυσό. Αυτό σημαίνει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και τιμής, γεγονός που θα εκτοξεύσει την αξία των ελληνικών κοιτασμάτων, τα οποία άλλωστε χαρακτηρίζονται από πολυμεταλλικότητα: μόλυβδο, ψευδάργυρο, άργυρο, χαλκό και χρυσό. Η εξόρυξη του χρυσού στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά δυναμική κι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια τιμή του χρυσού και των υπολοίπων μετάλλων. Ο χρυσός στις Σκουριές υπολογίζεται στις 4 εκ. ουγγιές, παρομοίως και στην Ολυμπιάδα. Επίσης, ο χαλκός στις Σκουριές είναι περίπου 770.000 τόνοι, ενώ επιπλέον στην Ολυμπιάδα έχουμε κοίτασμα αργύρου που φτάνει περίπου τα 40 εκ. ουγγιές.

Σχετικά Άρθρα