ΑΔΡΑΝΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Στην Imerys πουλήθηκε η ελληνική S&B

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η παλαιότερα ονομαζόμενη Αργρυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης, μια από τις ιστορικότερες παραγωγικές μονάδες της χώρας (από το 1934) με μεγάλη παράδοση στις εξορύξεις βωξίτη, περλίτη, μπετονίτη, βαρυτίνης (παλιότερα) , καολίνη, ζεολίθου, με πάνω από 31 ορυχεία, 51 εργοστάσια, 28 κέντρα διανομής,  παρουσία σε 22 χώρες, συνολικά πάνω από 1800 περίπου εργαζόμενους,  πέρασε ήδη στην ομπρέλα ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου.

Πρόκειται για την εταιρεία Imerys, η οποία έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ σύμφωνα με το Reuters, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 525 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Κυριακόπουλου παίρνει σε μετρητά 311 εκατομμύρια ευρώ και μετοχές της γαλλικής εταιρείας αξίας 214 εκατομμυρίων ευρώ, που σημαίνει πως θα έχει ποσοστό 4,5% στην γαλλική εταιρεία, ενώ ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα κατέχει θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Imerys.

Ο κ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το μέλλον των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα θα συνεχισθούν κανονικά, διευκρινίζοντας επίσης ότι η απορρόφηση δεν αφορά τον κλάδο με τους βωξίτες.

Η γαλλική εταιρεία Imerys, leader στον μεταλλευτικό κλάδο, ανακοίνωσε τη συμφωνία στη γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η μετοχή ανήκει στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συνθέτουν τον δείκτη Cac 40, με κεφαλαιοποίηση στο γαλλικό χρηματιστήριο περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η S&B στην Ελλάδα έχει περίπου 600 εργαζόμενους. Λειτουργούν στη χώρα μας 11 ορυχεία, 6 εργοστάσια και 2 κέντρα διανομής. Η συμφωνία δεν συμπεριέλαβε  ακίνητα στην Μήλο που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εξορύξεις,  τη Μοτοδυναμική, όπως και τους Βωξίτες Παρνασσού παραμένουν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Κυριακόπουλου.

Ποια είναι η Imerys; 

Η Imerys ιδρύθηκε το 1880 και για πολλά χρόνια ήταν γνωστή ως Imetal. Η εταιρεία συστάθηκε από την οικογένεια Rothschild, συνδυάζοντας μερικές από τις πολλές θυγατρικές τους στα μέταλλα και τις βιομηχανίες εξόρυξης. Αρχική δραστηριότητα του ομίλου ήταν η εξόρυξη και μεταλλουργία του νικελίου. Η αρχική του ονομασία ήταν Société Penarroya-Le Nickel (SLN).

Στη δεκαετία του 1970, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του.Από το 1990 και μετά, η Imetal εστίασε την ανάπτυξή της σε βιομηχανικά ορυκτά, μέσω και της εξαγοράς επιχειρήσεων. Αργότερα αναπτύχθηκε μέσω εξαγορών στους κλάδους πυρίμαχων υλικών, αργίλους, κεραμικά σώματα και τεχνικά κεραμικά. Η Imetal μετονομάστηκε σε Imerys στις 22 Σεπτεμβρίου 1999.

Ο γαλλικός όμιλος έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες με έδρα το Παρίσι, πάνω από 16 χιλιάδες εργαζόμενους και  περισσότερες από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες. Παράλληλα λειτουργεί πάνω από 120 ορυχεία και εξάγει 30 διαφορετικά ορυκτά ή οικογένειες των ορυκτών. Η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις ύψους σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ το 2012, προσφέροντας -εκτός από τα ίδια τα βιομηχανικά ορυκτά- λύσεις σε  βιομηχανικούς πελάτες τόσο για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν όσο και τη μέθοδο παραγωγής αυτών.

Σχετικά Άρθρα