ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ/ΔΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ο νέος δασικός νόμος Ν.4280/2014 (ΦΕΚ Α’ 159) και η εξορυκτική δραστηριότητα

Ειδικότερα µε τις διατάξεις του Ν.4280/2014 (ΦΕΚ Α’ 159) οι οποίες αφορούν την εξορυκτική δραστηριότητα επηρεάζονται οι λατομικές και μεταλλευτικές εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης, οι λατομικές περιοχές, τα δημόσια έργα, οι άδειες δόμησης εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων και τα ΑΕΕΚ.

 Άρθρο 28 παρ.21. Με τις διατάξεις της παραγράφου 21 επιδιώκεται η κατά το δυνατόν µικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε περιοχές που δεν έχουν µεν καθοριστεί λατοµικές περιοχές αλλά εκτελούνται έργα µεγάλης Εθνικής σηµασίας (αιτιολογική εκθεση). Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται ότι τα απαιτούµενα αδρανή υλικά θα εξασφαλιστούν «με επέκταση (!) των λειτουργούντων λατοµείων αδρανών υλικών σε όµορες δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες εκτάσεις (!) για τις οποίες όµως έχει εκδοθεί άρση αναδάσωσης σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 998/1979. Προκειµένου για δηµόσιες εκτάσεις η εκµίσθωση στους εκµεταλλευτές των υφιστάµενων λατοµείων γίνεται µε απευθείας σύµβαση, κατ΄ ανάλογη εφαρµογή της προβλεπόµενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ν. 1428/1984 διαδικασίας, όπως ισχύει, και των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 1428/84 (ΦΕΚ 43 Α), όπως προστέθηκαν µε τον ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α)».

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4280 Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις

Αρθρο 35. Ρυθµίζονται θέµατα κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων λόγω καταστροφής της δασικής βλάστησης µετά από πυρκαγιά ή άλλη αιτία που βρίσκονται σε νόµιµη αλλαγή χρήσης, όπως πχ οι λατοµικές ζώνες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι χωροθετηµένες λατοµικές ζώνες.Με τον τρόπο αυτό τροποποιείται το άρθρο 38 του ν. 998/79 που προβλέπει την υποχρέωση κήρυξης ως αναδασωτέας κάθε έκτασης που έχει καθοριστεί ως λατομική περιοχή εντός δασών ή δασικών εκτάσεων και που εν συνεχεία απώλεσε τη δασική της βλάστηση από οποιαδήποτε αιτία. Στο άρθρο 52 παρ. 4  (μεταβατικές διατάξεις) γίνεται ρύθμιση για τις περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έχουν οριστεί ως ΛΠ και εν συνεχεία έχουν κριθεί ως αναδασωτέες.

Άρθρο 36 Αντικατάσταση των άρθρων 45 έως 61 του ν. 998/1979


Αρθρο 52. Στο άρθρο 52,  ρυθµίζονται τα θέµατα των ερευνών για ανεύρεση µεταλλευτικών και λατοµικών κοιτασµάτων, ο τρόπος αδειοδότησης τους ανάλογα µε το προστατευτικό καθεστώς της έκτασης, ο τρόπος εκµετάλλευσης και πρώτης επεξεργασίας και ο τρόπος αποκατάστασης µετά την ολοκλήρωση της εκµετάλλευσης. Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάστησης είναι ανέφικτη για λόγους ανεξάρτητους από την θέληση του παραχωρησιούχου, αυτός υποχρεούται να αναδασώσει έκταση πενταπλάσιου εµβαδού που θα του υποδείξει η δασική υπηρεσία. Η µη συµµόρφωση του υπόχρεου προς τα ανωτέρω, συνεπάγεται την επιβολή σε αυτόν των σχετικών δαπανών για την αποκατάσταση.

 Αρθρο 52 παρ.1. Η διενέργεια ερευνών δια γεωλογικών, κοιτασµατολογικών, γεωφυσικών και γεωχηµικών µεθόδων δεν απαιτεί έγκριση επέµβασης, παρά µόνο ενηµέρωση της αρµόδιας ∆ασικής Αρχής. Αντάλλαγµα χρήσης για την επέµβαση αυτή δεν καταβάλλεται.

Αρθρο 52 παρ. 2. Η εκµετάλλευση µεταλλείων και λατοµείων εντός δασών, δασικών εκτάσεων κλπ. δια της εξορύξεως, διαλογής, επεξεργασίας µηχανικής, εµπλουτισµού,  κλπ. κλπ. και η εναπόθεση στείρων ή καταλοίπων ή των υπολοίπων της βιοµηχανικής επεξεργασίας των µεταλλευµάτων σε ειδικούς προς τούτο χώρους, επιτρέπεται µετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και της πράξης της παραγράφου 6 του άρθρου 45 (“εγκριση επέμβασης”). Για την επέµβαση αυτή καταβάλλεται αντάλλαγµα χρήσης που αφορά στην επέµβαση στην επιφάνεια του εδάφους.

 Αρθρο 52 παρ. 4  Είναι δυνατή επίσης η εγκατάσταση συστηµάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριµµάτων (ΑΕΚΚ) σε αργούντα λατοµεία που δεν αποκαταστάθηκαν προκειµένου να µην δοθούν για το σκοπό αυτό άλλες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Η εγκατάσταση των συστηµάτων αυτών διενεργείται επί τη βάσει εγκεκριµένης µελέτης, σύµφωνα µε την οικεία ΑΕΠΟ του τοπίου και της δασικής βλάστησης και κατά τα οριζόµενα στις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 30 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ Α’ 249), όπως ισχύει. Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και αποµακρύνονται µε την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης. Στα λατοµεία αυτά συµπεριλαµβάνονται και τα οριζόµενα στο άρθρο 33 του ν. 3164/2003 (Α΄ 176) ως θέσεις κατάλληλες για εγκαταστάσεις ολοκληρωµένης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕ∆Α). (άρθρο 51 παρ.11)

 Αρθρο 51 παρ.11 εδάφιο 3. Ειδικότερα η αποκατάσταση των ανενεργών λατοµείων που ανήκουν στο ∆ηµόσιο, στους Ο.Τ.Α. και στα ΝΠ∆∆ γίνεται µε µέριµνα των εγκεκριµένων συστηµάτων ΑΕΚΚ τα οποία βαρύνονται με τις δαπάνες των µελετών και των εργασιών αποκατάστασης.

Αρθρο 59. Μέχρι τον καθορισμό της λατομικής περιοχής Δήμου Διδυμοτείχου οι εκμεταλλευτικές λατομείου/ων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν έως 8.7.2011στην εν λόγω περιοχή Αρδάνιο−Μάνδρα−Ψαθάδες δύνανται να προβούν σε εργασίες εκμετάλλευσης/εξόρυξης αδρανών υλικών προκειμένου τα εξορυσσόμενα αδρανή υλικά να διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στις εργασίες κατασκευής του κάθετου άξονα Εγνατίας στο Τμήμα Αρδάνιο−Μάνδρα−Ψαθάδες. (!!)

Επίσης στο άρθρο  54 παρ. 8 τροποποιείται το άρθρο 161 του ΜΚώδικα για το ζήτημα των αδειών δόμησης εντός μεταλλευτικών χώρων.

Αδειες δόμησης εντός Μεταλλευτικών και Λατομικών Χώρων

Τέλος στο άρθρο 51 παρ.11 εδάφιο 2 α και 2 β., επιτρέπεται η χρήση της περίσσειας εκσκαφών από την κατασκευή δηµόσιων έργων, στα οποία περιλαµβάνονται και τα έργα µε σύµβαση παραχώρησης καθώς και η χρήση των αδρανών καταλοίπων που προκύπτουν από τις µονάδες επεξεργασίας των ΑΕΚΚ και της περίσσειας εκσκαφών από την κατασκευαστική δραστηριότητα ιδιωτικών έργων για την αποκατάστασή ανενεργών λατοµείων ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, µετά από εκπόνηση ειδικής µελέτης και έκδοση ΑΕΠΟ.

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4280 Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις

 [του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Σχετικά Άρθρα