ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ/ΔΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Νέο δασικό νομοσχέδιο και εξορυκτική δραστηριότητα

Για επεξεργασία στις επιτροπές της  Βουλής βρίσκεται  το νομοσχέδιο για τη δασική νομοθεσία, την ιδιωτική πολεοδόμηση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ανάπτυξη των εγκαταλελειμμένων οικισμών.

Ειδικότερα µε τις διατάξεις του παρόντος νοµοσχεδίου οι οποίες αφορούν την εξορυκτική δραστηριότητα επηρεάζονται οι λατομικές και μεταλλευτικές εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης, οι λατομικές περιοχές, τα δημόσια έργα και τα ΑΕΕΚ.

 Άρθρο 28 παρ.21. Με τις διατάξεις της παραγράφου 21 επιδιώκεται η κατά το δυνατόν µικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε περιοχές που δεν έχουν µεν καθοριστεί λατοµικές περιοχές αλλά εκτελούνται έργα µεγάλης Εθνικής σηµασίας (αιτιολογική εκθεση). Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται ότι τα απαιτούµενα αδρανή υλικά θα εξασφαλιστούν «με επέκταση (!) των λειτουργούντων λατοµείων αδρανών υλικών σε όµορες δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες εκτάσεις (!) για τις οποίες όµως έχει εκδοθεί άρση αναδάσωσης σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 998/1979. Προκειµένου για δηµόσιες εκτάσεις η εκµίσθωση στους εκµεταλλευτές των υφιστάµενων λατοµείων γίνεται µε απευθείας σύµβαση, κατ΄ ανάλογη εφαρµογή της προβλεπόµενης στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του ν. 1428/1984 διαδικασίας, όπως ισχύει, και των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 1428/84 (ΦΕΚ 43 Α), όπως προστέθηκαν µε τον ν. 2947/2001 (ΦΕΚ 228 Α)». Επίσης προβλέπεται ότι µετά την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα γίνει αποκατάσταση του συνόλου της έκτασης.

 Αρθρο 35. Ρυθµίζονται θέµατα κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων λόγω καταστροφής της δασικής βλάστησης µετά από πυρκαγιά ή άλλη αιτία που βρίσκονται σε νόµιµη αλλαγή χρήσης, όπως πχ οι λατοµικές ζώνες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι χωροθετηµένες λατοµικές ζώνες, που αποτελούν υποδοχείς λατοµικών δραστηριοτήτων, οι οποίες συγκεντρώνονται σε συγκεκριµένες θέσεις για να µην επιβαρύνεται το φυσικό περιβάλλον µε τη διασπορά τους. Με τον τρόπο αυτό τροποποιείται το άρθρο 38 του ν. 998/79 που προβλέπει την υποχρέωση κήρυξης ως αναδασωτέας κάθε έκτασης που έχει καθοριστεί ως λατομική περιοχή εντός δασών ή δασικών εκτάσεων και που εν συνεχεία απώλεσε τη δασική της βλάστηση από οποιαδήποτε αιτία.

 Αρθρο 52. Στο άρθρο 52, εκσυγχρονίζονται και ενοποιούνται οι υφιστάµενες σε διάφορα νοµοθετήµατα διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία µεταλλευτικών και λατοµικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις και ρυθµίζονται θέµατα βιοµηχανικών εγκαταστάσεων στις εκτάσεις αυτές (αιτιολογική έκθεση). Ρυθµίζονται τα θέµατα των ερευνών για ανεύρεση µεταλλευτικών και λατοµικών κοιτασµάτων, ο τρόπος αδειοδότησης τους ανάλογα µε το προστατευτικό καθεστώς της έκτασης, ο τρόπος εκµετάλλευσης και πρώτης επεξεργασίας και ο τρόπος αποκατάστασης µετά την ολοκλήρωση της εκµετάλλευσης. Προβλέπεται επίσης ότι σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάστησης είναι ανέφικτη για λόγους ανεξάρτητους από την θέληση του παραχωρησιούχου, αυτός υποχρεούται να αναδασώσει έκταση πενταπλάσιου εµβαδού που θα του υποδείξει η δασική υπηρεσία. Η µη συµµόρφωση του υπόχρεου προς τα ανωτέρω, συνεπάγεται την επιβολή σε αυτόν των σχετικών δαπανών για την αποκατάσταση.

 Αρθρο 52 παρ.1. Η διενέργεια ερευνών δια γεωλογικών, κοιτασµατολογικών, γεωφυσικών και γεωχηµικών µεθόδων δεν απαιτεί έγκριση επέµβασης, παρά µόνο ενηµέρωση της αρµόδιας ∆ασικής Αρχής. Αντάλλαγµα χρήσης για την επέµβαση αυτή δεν καταβάλλεται.

 Αρθρο 52 παρ. 2. Η εκµετάλλευση µεταλλείων και λατοµείων εντός δασών, δασικών εκτάσεων κλπ. δια της εξορύξεως, διαλογής, επεξεργασίας µηχανικής, εµπλουτισµού, παραγωγής κονιαµάτων σκυροδεµάτων και ασφαλτοµιγµάτων και αποκοµιδής µεταλλευτικών ή λατοµικών ορυκτών, η διάνοιξη οδών προσπέλασης, η ανέγερση εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκµετάλλευσης αυτών και η εναπόθεση στείρων ή καταλοίπων ή των υπολοίπων της βιοµηχανικής επεξεργασίας των µεταλλευµάτων σε ειδικούς προς τούτο χώρους, επιτρέπεται µετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και της πράξης της παραγράφου 6 του άρθρου 45. Για την επέµβαση αυτή καταβάλλεται αντάλλαγµα χρήσης που αφορά στην επέµβαση στην επιφάνεια του εδάφους.

 Αρθρο 52 παρ. 4 και άρθρο 51 παρ. 11. Είναι δυνατή επίσης η εγκατάσταση συστηµάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριµµάτων (ΑΕΚΚ) σε αργούντα λατοµεία που δεν αποκαταστάθηκαν προκειµένου να µην δοθούν για το σκοπό αυτό άλλες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Η εγκατάσταση των συστηµάτων αυτών διενεργείται επί τη βάσει εγκεκριµένης µελέτης, σύµφωνα µε την οικεία απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων αποκατάστασης του τοπίου και της δασικής βλάστησης και κατά τα οριζόµενα στις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 30 του ν. 4030/2011 (ΦΕΚ Α’ 249), όπως ισχύει. Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις είναι προσωρινές και αποµακρύνονται µε την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης. Στα λατοµεία αυτά συµπεριλαµβάνονται και τα οριζόµενα στο άρθρο 33 του ν. 3164/2003 (Α΄ 176) ως θέσεις κατάλληλες για εγκαταστάσεις ολοκληρωµένης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕ∆Α). (άρθρο 51 παρ.11)

 Αρθρο 51 παρ.11 εδάφιο 2 α και 2 β. Επιτρέπεται η χρήση της περίσσειας εκσκαφών από την κατασκευή δηµόσιων έργων, στα οποία περιλαµβάνονται και τα έργα µε σύµβαση παραχώρησης καθώς και η χρήση των αδρανών καταλοίπων που προκύπτουν από τις µονάδες επεξεργασίας των ΑΕΚΚ και της περίσσειας εκσκαφών από την κατασκευαστική δραστηριότητα ιδιωτικών έργων για την αποκατάστασή ανενεργών λατοµείων ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, µετά από εκπόνηση ειδικής µελέτης και έκδοση ΑΕΠΟ.

Αρθρο 51 παρ.11 εδάφιο 3. Ειδικότερα η αποκατάσταση των ανενεργών λατοµείων που ανήκουν στο ∆ηµόσιο, στους Ο.Τ.Α. και στα ΝΠ∆∆ γίνεται µε µέριµνα των εγκεκριµένων συστηµάτων εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ τα οποία βαρύνονται με τις δαπάνες των µελετών και των εργασιών αποκατάστασης.

[του Πέτρου Τζεφέρη]

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Αδειες δόμησης εντός Μεταλλευτικών και Λατομικών Χώρων

Σχετικά Άρθρα