ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΜΕΤΑΛΛΕΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Mining Engineering: The way forward… (II)


[Andreas Benardos, School of Mining & Metallurgical Eng. – NTUA Open University Day – GR, 19.06.2014]

Πως απαντάμε σε όλα αυτά στο μέλλον? Πως μπορούμε να κάνουμε τις συνθήκες εκμετάλλευσης ακόμα καλύτερες και πιο οικονομικές?

Μια απάντηση είναι με την δημιουργία σύγχρονων και αποδοτικών μεταλλείων που χρησιμοποιούν αυτόνομο εξοπλισμό ή εξοπλισμό απομακρυσμένου χειρισμού. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται σε διάφορες φάσεις της εκμετάλλευσης, εντοπιζόμενες κυρίως στη μεταφορά των υλικών, με όλες τις μεγάλες εταιρείες εξοπλισμού να έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται εντατικά πάνω στο θέμα για την ανάπτυξη συνολικών λύσεων.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που προϋποθέτει μια σειρά από ενέργειες. Η πρώτη είναι η καλή γνώση του κοιτάσματος. Χρειάζεται να εντοπιστεί με ακρίβεια αλλά πιο σημαντικά να μοντελοποιηθεί με ακρίβεια το κοίτασμα, να γίνουν γνωστά τα όριά του, ο όγκος και η ποιότητά του ώστε τελικά να μπορεί να υπάρξει ο σχεδιασμός της εκμετάλλευσης και παραγωγής. Πλέον όλα αυτά θα γίνονται με την χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων λογισμικού που θα μπορούν να παρέχουν εύκολα και γρήγορα οπτικοποιημένες πληροφορίες.

Η ανάπτυξη ενός στόλου εξελιγμένου εξοπλισμού για να εκτελέσει έξυπνα την εκμετάλλευση είναι το επόμενο στάδιο. Τόσο η επιλογή μεθόδων όσο και η χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού μεγάλης δυναμικότητας και μικρών το δυνατόν απαιτήσεων σε υλικά και ενέργεια, μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις που θα επιτυγχάνουν ασφαλείς και οικονομικές εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων. Πέρα από την αυτόνομη λειτουργία ή τη λειτουργία μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης θα πρέπει να παρέχεται η σύγχρονη (real time) παρακολούθησή του, ενώ βασικό συστατικό της όλης εργασίας είναι η λειτουργία κάτω υπό την επίβλεψη ή καθοδήγηση από εξειδικευμένο και συνεπώς καλοπληρωμένο προσωπικό. Ξέρω ότι αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν ακούγεται και πολύ εύκολο στην Ελλάδα, όμως οι παγκόσμια μεταλλευτική κοινότητα κάνει ήδη ενέργειες για να μπορεί να προσελκύσει προσωπικό και στελέχη και να μειώσει το έλλειμμά που προβλέπεται να έχει στο συγκεκριμένο θέμα.

Το τελευταίο πράγμα που απαιτείται είναι αρκετά απλό. Ο σεβασμός στο περιβάλλον. Είναι κάτι αρκετά απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο. Δυστυχώς, ο κλάδος στοιχειώνεται από το πολλές φορές κακό παρελθόν που έχει να επιδείξει, ουσιαστικά ναρκοθετώντας το ίδιο το μέλλον του. Για παράδειγμα, η εικόνα που βλέπουμε ουσιαστικά είναι η εικόνα μιας κακής εκμετάλλευσης που αμαυρώνει και στιγματίζει τον κλάδο. Επομένως, πολλές φορές η προσπάθεια για την επίτευξη μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας μπορεί να γίνει το ίδιο σημαντική όσο η οικονομία της εκμετάλλευσης.

Τελειώνοντας αυτό τον κύκλο χρειάζεται να αναλογιστούμε και πιο πέρα, στο μέλλον της μεταλλευτικής και στις δυνατότητές της να διεισδύσει σε νέα παρθένα έως σήμερα πεδία. Υπάρχουν πολλές καινοτόμες εφαρμογές, πολλές σκέψεις που αφορούν σε νέα εργαλεία, σε νέες μεθόδους, όπως για παράδειγμα η χρήση μικροοργανισμών για να κάνουν την εκμετάλλευση ένα πραγματικά εντυπωσιακό πεδίο.

Διάλεξα όμως δύο συγκεκριμένες εφαρμογές για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων. Η πρώτη είναι λίγο πιο πραγματιστική και αφορά στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος των πόλεων ή το urban deposit, όπως καλύτερα αποδίδεται από τον αγγλικό όρο. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάκτηση πολύτιμων υλικών και μετάλλων από το απόθεμα των πόλεων. Έτσι μπορεί να έχουμε ανακύκλωση μετάλλων, παραγωγή ενέργειας αλλά και ταυτόχρονα μείωση των περιβαλλοντικών φορτίσεων.

Στη διαφάνεια φαίνεται η αρχή που γίνεται από τους παλαιούς χώρους ΧΥΤΑ. Εκεί γίνεται η εντός εισαγωγικών επιφανειακή εκμετάλλευση του κοιτάσματος των μετάλλων που υπάρχουν. Όπως μπορείτε να δείτε πρόκειται για μια κανονική εκμετάλλευση, μια εύκολη εκμετάλλευση με δύσκολο εμπλουτισμό ώστε να μπορεί να έχουμε τον διαχωρισμό των κλασμάτων που θέλουμε. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερα σε παλαιούς χώρους μπορεί να έχουμε αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Αυτή ήταν η πιο πραγματιστική λύση. Η επόμενη είναι σίγουρα πιο οραματική και πολύ σίγουρα αρκετά μακροπρόθεσμη.

Σίγουρα όμως υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που πιστεύει σε αυτή και προετοιμάζεται για να την κάνει πραγματικότητα, όπως βλέπεται χαρακτηριστικά στη διαφάνεια (extraterrestrial mining). Είναι φτιαγμένη από τη μία από τις δύο εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με το αντικείμενο και οι οποίες έχουν συγκεντρώσει σημαντικότατα κεφάλαια για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Βλέπετε ότι το σχέδιο προβλέπει την εκμετάλλευση μικρών μετεωριτών που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από την Γη. Επίσης βλέπετε και το σχετικό ρητό που τη συνοδεύει ότι είναι η αρχή μιας νέας βιομηχανίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν βιάζεστε να καγχάσετε την ιδέα, να σας αναφέρω ότι τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση του αστεροειδή eros, ανέρχονται σε 492 πεντάκις εκατομμύρια. Προσοχή βέβαια στην λέξη έσοδα και όχι κέρδη.

Άφησα ακόμα μια μελλοντική εξέλιξη. Σήμερα σε μια ημερίδα που γίνεται για εσάς τους φοιτητές η μελλοντική εξέλιξη είστε εσείς οι ίδιοι. Μη φοβηθείτε να ονειρεύεστε ή να πείτε την ιδέα ή τον προβληματισμό σας. Πιθανώς αυτές να είναι το μέλλον της μεταλλευτικής.

Σας ευχαριστώ.

Mining Engineering: The way forward… (I)

Σχετικά Άρθρα