ΗΜΕΡΙΔΕΣ/ΣΥΝΕΔΡΙΑΙΓΜΕ (ΕΑΓΜΕ)

Ημερίδα για τον Ορυκτό Πλούτο από το ΙΓΜΕ

Ημερίδα  πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών με πρωτοβουλία του Συνδικάτου εργαζομένων του ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) με τίτλο “’O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ’’ και στην οποία συμμετείχε το σύνολο των εμπλεκομένων εταίρων στον τομέα.

Καταρτίστηκε ψήφισμα και συμφωνήθηκε  ανάληψη πρωτοβουλίας για συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με σκοπό την από κοινού επίδοση αυτού του ψηφίσματος, στην πολιτική ηγεσία και τον  Πρωθυπουργό.

Σταχυολογούμε κυρίως αυτά που ακούστηκαν για την κατάσταση που βρίσκεται το ΙΓΜΕ σήμερα και κυρίως την πρόοδο που αφορά την εκτέλεση των ερευνητικών έργων του ΕΣΠΑ.

Δυόμιση χρόνια μετά την μετατροπή του  ΙΓΜΕ σε ΕΚΒΑΑ,  το 50% των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ συνταξιοδοτήθηκε και το 90% των απασχολούμενων στο ΕΚΠΑΑ αποχώρησε.

Αναφορικά με το ερευνητικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ εγκεκριμένου ύψους 11 εκατομμυρίων €,  η απορρόφηση πέρσι και φέτος μόλις ξεπερνά συνολικά το 15%, παρά όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν στην απορρόφηση λόγω της γενικότερης δημοσιοοικονομικής πολιτικής.
Εντούτοις, παρά το δυσμενές αυτό κλίμα υπήρξαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την εκτέλεση των ερευνητικών έργων του ΕΣΠΑ και των Ανταγωνιστικών προγραμμάτων χάρις στις προσπάθειες των εργαζόμενων. Επιτυχίες που καταγράφονται με:
  • τον εντοπισμό κοιτάσματος ολιβινίτη μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος στην Βάρδο Χαλκιδικής
  • την χαρτογράφηση του θαλάσσιου πυθμένα στο Β. Αιγαίο με ενδιαφέρουσες ενδείξεις για μεταλλευτικούς και ενεργειακούς Ορυκτούς Πόρους (σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ),
  •  την έναρξη κοιτασματολογικών αναγνωρίσεων για Χρυσό, Χαλκό στην Β. Ελλάδα (παρά το δυσμενές κλίμα των τοπικών κοινωνιών)
  •  τις θετικές κοιτασματολογικές μελέτες για σπάνιες γαίες μετά τις χημικές αναλύσεις δειγμάτων από περιοχές της Καβάλας (στα πλαίσια του EURARE)
  •  την συστηματική παρακολούθηση της Δίαιτας και της ποιότητας των υπόγειων υδροφόρων μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης
  •  την παράδοση της μελέτης και παρακολούθηση της εφαρμογής της στον Γεώτοπο της χαράδρας του Βίκου

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, αν υπάρξει ομαλή ροή χρηματοδότησης των ερευνητικών έργων, ενισχυθεί με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό το ΙΓΜΕ και δεν υπάρξουν νέες αρνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις, στο τέλος του ΕΣΠΑ μπορούμε να έχουμε σαφή ενθαρρυντικά συμπεράσματα από την πρόοδο των ερευνητικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν θετικά οι έρευνες με την ένταξη και συνέχιση τους στα νέα Κοινοτικά Προγράμματα.

Επίσης σε όλη αυτή την περίοδο το ΙΓΜΕ συνέχισε να παρέχει υπηρεσίες στην Πολιτεία και άλλους Φορείς, αλλά και σε διάφορες κοινοτικές διαδικασίες με συγκεκριμένες επιστημονικές δράσεις που αφορούσαν την:
  • μελέτη και αξιολόγηση δεδομένων για τον σχεδιασμό δημοπράτησης δικαιωμάτων μεταλλευτικής έρευνας ή εκμετάλλευσης, σε δημόσιους χώρους (μεταλλεύματα, γεωθερμικά ρευστά, κλπ),
  • παρακολούθηση εφαρμογής θεσμικών υποχρεώσεων παραχωρησιούχων αδείας μεταλλευτικών ερευνών ή οριστικών μεταλλευτικών παραχωρήσεων,
  • την λειτουργία Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης για τη διενέργεια αυτοψιών μετά την εκδήλωση σοβαρών καταστροφικών φαινομένων,
  • τον ορθολογικό σχεδιασμό και υποστήριξη για την αξιοποίηση αδρανών υλικών για τα ιδιωτικά και κυρίως τα μεγάλα δημόσια έργα των εθνικών δικτύων μεταφορών της χώρας,
  • την αξιοποίηση διακοσμητικών πετρωμάτων, μέσω της εκτίμησης αποθεμάτων, της κατάρτισης σχεδίων αξιοποίησης απορριμμάτων εξόρυξής και της προώθησης των εξαγωγών με τον εμπλουτισμό του άτλαντα των διακοσμητικών πετρωμάτων της χώρας
  •  την εκτέλεση στα εργαστήρια του ΙΓΜΕ χημικών αναλύσεων νερού, δοκιμών εδαφομηχανικής, προσδιορισμούς χαρακτηριστικών διακοσμητικών μαρμάρων, δοκιμές προσδιορισμού χαρακτηριστικών ορυκτών πρώτων υλών, ελέγχους τοξικότητας βιομηχανικών αποβλήτων κ. α.
Περισσότερες πληροφορίεςΕκείνο που έλειπε από την συγκεκριμένη ημερίδα και που λείπει γενικώς από ανάλογες ημερίδες είναι οι υπεύθυνες πολιτικές τοποθετήσεις  για το ζήτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ειδικότερα για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού αποθεματικού δυναμικού της. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από εκλογές, τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν να πάρουν θέση για το ζήτημα ή μάλλον παίρνουν ευκαιριακά θέσεις “ανά περίπτωση και κατά το δοκούν”..

Οπως έλεγε φίλος καθηγητής:  “Το να λυπούμασε ομαδικά για την τύχη του ΙΓΜΕ, είναι περισσότερο κροκοδείλιο παρά αποτελεσματικό.  Το να εκθειάζουμε το ΙΓΜΕ που βρήκε όλα τα κοιτάσματα λιγνίτη στη δυτική Μακεδονία και Ελασσόνα, δεν εχει επίσης αξία όταν τα πολιτικά χείλη , ανεξαρτήτως προέλευσης, δαιμονοποιούν το λιγνίτη. Το να διατεινόμαστε επίσης ότι θα δώσουμε δωρεάν ρεύμα σε αναξιοπαθούντες, αλλά ταυτόχρονα το ρεύμα θα το παράγουμε με “φιλικά” στο περιβάλλον μέσα, άσχετα με το κόστος παραγωγής του, είναι μάλλον κωμικοτραγικό..”
Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να προσπαθήσουμε να μετεξελιχθούν οι ημερίδες αυτές από  εσωτερικής κατανάλωσης και επαναλαμβανόμενων μονολόγων σε γεγονότα περισσότερο ουσιαστικά που θα “υποχρεώνουν” τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέσεις…

Σχετικά Άρθρα