ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Αλατωρυχείο Salina Turda στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας.




Ένα από τα πιο σημαντικά ορυχεία αλατιού στην Τρανσυλβανία της κεντρικής Ρουμανίας, το Salina Turda,  έχει γίνει γνωστό από τους αρχαίους χρόνους, αλλά τέθηκε σε λειτουργία για υπόγειες εργασίες,  κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου.

Το περίφημο αλατωρυχείο της Turda, 450 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, πρόσφατα ανακαινίστηκε και μετετράπη σε δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο αποτελώντας πλέον ένα από τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα της Ρουμανίας.

Σήμερα, οι επισκέπτες του παλιού αλατωρυχείου καλούνται να κατέβουν σχεδόν 120 μέτρα μέσα στη Γη, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του αλλά και να διασκεδάσουν ανεβαίνοντας στο καρουζέλ ή κάνοντας βαρκάδα που σε ξεναγεί στο υπόγειο ορυχείο και τους τους εντυπωσιακούς του σταλαγμίτες.

Εκτός απο το σημαντικό βάθος που καθιστά το αλατωρυχείο ως το βαθύτερο μουσείο του κόσμου,  η Salina Turda της Ρουμανίας περιλαμβάνει επίσης  ειδικά μηχανήματα εξόρυξης, φωτογραφίες, ιστορίες και φωτισμό που θα σας εντυπωσιάσουν.

Το μουσείο έχει μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό τουριστικό προορισμό. Στα 50 περίπου μέτρα βάθος οι Ρουμάνοι έχουν κατασκευάσει γήπεδα μίνι γκολφ και μπάσκετ, ένα αμφιθέατρο και αίθουσα μπόουλινγκ και πινγκ πονγκ.

Κάποιες παλιές γραμμές με τις οποίες μεταφέρονταν με βαγόνια το χώμα και το αλάτι έξω από τις σπηλιές, εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα. Κάποιες από αυτές έχουν επισκευαστεί και χρησιμοποιούνται για την ξενάγηση των επισκεπτών στο εσωτερικό του αλατωρυχείου.

Το εσωτερικό διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία 12 βαθμών Κελσίου και υγρασία 80%, με σχεδόν απόλυτη απουσία βακτηρίων, καθιστώντας έτσι το μοναδικό μικροκλίμα ελκυστικό προορισμό για όσους πάσχουν από αλλεργικές νόσους του αναπνευστικού .

Ακόμη και ο Ρουμανία αντελήφθη την αξία της Μεταλλευτικής Περιήγησης και της δημιουργίας Μεταλλευτικών Πάρκων που ..κόβουν εισιτήρια!  Δυστυχώς ακόμη περιμένουμε τα δικά μας μεταλλευτικά πάρκα και μουσεία μεταλλευτικής περιήγησης…

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Σχετικά Άρθρα