ΓΕΩΛΟΓΙΑ/ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Ορυκτό με ηλικία μεγαλύτερη των 2,5 δισεκατομμυρίων ετών!

Σκουρόχρωμο πέτρωμα (το ονόμασαν “Black Beauty”) από τον Άρη που βρέθηκε στην Σαχάρα έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες με την ιδιαιτερότητά του: Το πέτρωμα είναι σπάνιο τόσο λόγω της ηλικίας του -πάνω από δύο δισεκατομμύρια έτη- όσο και του περισσότερου νερού που περιέχει σε σύγκριση με άλλα πετρώματα που προέρχονται από τον πλανήτη Αρη. Επιπλέον προέρχεται από το φλοιό και όχι από το εσωτερικό του πλανήτη όπως όλοι οι άλλοι μετεωρίτες που έχουν βρεθεί.

Ο μετεωρίτης  NWA 7034 βάρους 320 γραμμαρίων βρέθηκε από βεδουΐνους στο Μαρόκο και εν συνεχεία πωλήθηκε σε αμερικανικό Επιστημονικό Κέντρο. Είναι ιδιαίτερο είδος ορυκτού, που σχηματίστηκε από την έκρηξη ηφαιστείου και την αλληλεπίδρασή του με το νερό.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρόσκρουση μετεωριτών στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποκολλήσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα στείλουν στο διάστημα -και έπειτα να φτάσουν έτσι στη Γη.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα, είναι το δεύτερο αρχαιότερο που έχει περιέλθει και μελετάται από τους επιστήμονες. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 65 πετρώματα στη Γη που καταχωρούνται ως προερχόμενα από τον Αρη, κυρίως στην Ανταρκτική και τη Σαχάρα. Το αρχαιότερο από αυτά, ο μετεωρίτης Allan Hills, είχε βρεθεί στην Ανταρκτική το 1984 και η ηλικία του φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Λιγότερα από δέκα πετρώματα είναι ηλικίας 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια χρόνια.

Researchers Identify Water Rich Meteorite Linked To Mars Crust

Mars Meteorite NWA 7034, ‘Black Beauty’, Is ‘Missing Link’ To Planet’s Lost Oceans

Σχετικά Άρθρα