ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Μια ..ορυκτή μέρα, μία χρήσιμη μέρα!


Αν και σπάνια διατυμπανίζεται, εντούτοις είναι κοινός τόπος ότι η εξορυκτική βιομηχανία δεν παράγει για τον εαυτό της. Παράγει ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κοινωνίας μας για σπίτια, αυτοκίνητα, δρόμους, λιμάνια και κάθε είδους προϊόντα καθημερινής χρήσης. Δυστυχώς, όμως, η κοινωνία μας, και ιδιαίτερα ο πολίτης, που σήμερα και ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γεννιέται και μεγαλώνει στην πόλη, δεν συνειδητοποιεί το βαθμό και την έκταση που η καθημερινή του ζωή και ευημερία εξαρτάται από φυσικούς ορυκτούς πόρους.

Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, τα ορυκτά βρίσκονται παντού γύρω μας, μέσα στα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, σε πράγματα που κάνουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου πιο άνετη, σε προϊόντα παραδοσιακά αλλά και υψηλής τεχνολογίας. Βρίσκονται, όμως, «κρυμμένα» μέσα σ΄ αυτά, γι’ αυτό και δεν γίνονται αντιληπτά.Από το σπίτι μας και το αυτοκίνητό μας, μέχρι το αλουμινένιο κουτάκι που πίνουμε το αναψυκτικό μας, το κινητό μας τηλέφωνο, τον υπολογιστή και την τηλεόρασή μας, τα φάρμακα και τα καλλυντικά μας.

Απο το ξεβαμμένο τζιν μας ως τη διαυγή μπίρα μας, από την τηλεόρασή μας ως την οδοντόκρεμά μας, από το αυτοκίνητό μας ως τα πoρσελάνινα φλιτζάνια του τσαγιού, από τα είδη υγιεινής ως το ρίμελ των ματιών, από την ταπετσαρία των τοίχων ως το ψυχείο μας, τα ορυκτά υπάρχουν στη ζωή μας, έστω κι αν εμείς δεν το ξέρουμε. Πόσοι από μας άραγε γνωρίζουμε ότι για την παραγωγή των microchips των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ το 1980 χρειάζονταν 12 ορυκτά, σήμερα απαιτούνται 60 διαφορετικά ορυκτά;

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε αυτή την εξάρτησή μας από ορυκτές πρώτες ύλες, δεν θα είμαστε σε θέση να επανεξετάσουμε τις σημερινές μας πρακτικές και συμπεριφορές, τις οποίες, δυστυχώς, στον ανεπτυγμένο μας κόσμο και δη στις πόλεις, τις θεωρούμε δεδομένες, αλλά οι οποίες είναι αυτές που οδηγούν στην κατασπατάληση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.

Μόνο αν συνειδητοποιήσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά, θα μπορέσουμε να τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει και, έτσι, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να ενεργοποιηθούμε και να δράσουμε υπεύθυνα, με στόχους: από την πλευρά της κατανάλωσης, την αποδοτικότερη χρήση, την την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των φυσικών πόρων και, από την πλευρά της προσφοράς τη διαμόρφωση συγκροτημένης στρατηγικής και διαδικασιών για την πρόσβαση και τη  διασφάλιση των αναγκαίων ορυκτών πρώτων υλών.

Tα ορυκτά στη ζωή μας και το ελληνικό “παράδοξο”
Τα ορυκτά μας ..πάνε, εμείς;
Ορυκτά: η μνήμη του πλανήτη…

Σχετικά Άρθρα