ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Ικανοποιητικό το Open Door για τα πετρέλαια στη Δυτ. Ελλάδα !

Ιδιαίτερα θετική θεωρείται η ανταπόκριση διεθνών και ελληνικών εταιρειών στην διαγωνιστική διαδικασία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο), με καταληκτική τη σημερινή ημερομηνία (02.07.2012). Τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που διεξήχθη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής)  μέσω της διαδικασίας «Ανοικτής Θύρας» ( Open Door) εκδήλωσαν 11 εταιρείες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ομάδες Joint Venture διεθνών πετρελαϊκών ομίλων μεταξύ των οποίων και γνωστές ελληνικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα:

(α). Για την περιοχή Ιωαννίνων (onshore), προσφορές κατέθεσαν τέσσερα σχήματα:

  • ΕΛ .ΠΕ . – Edison (Ιταλία ) – Melrose Resources (Βρετανία )
  • Energean Oil and Gas (εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) – Petra Petroleum(Καναδάς) και Schlumberger (από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων)
  • Arctic Hunter Energy – KO Enterprises
  • Chariot Oil and Gas ltd
(β). Για την περιοχή Κατάκολο (offshore), προσφορές κατέθεσαν δύο σχήματα:
  • Energean Oil and Gas– Troian Oil (Βρετανία ) – Schlumberger
  • Greek Oil Energy Ventures LTD

(γ). Για τον Πατραϊκό Κόλπο (offshore) , προσφορές κατέθεσαν άλλα 2 σχήματα:

  • Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
  • Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η συμμετοχή 11 συνολικά πετρελαϊκών εταιρειών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι για τις μετέπειτα εξελίξεις ιδίως εάν λάβουμε υπόψη μας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για εξαιρετικά περιορισμένα σε όγκο κοιτάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ.

Πέρα από την συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ η οποία ήτο λίγο πολύ αναμενόμενη, αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή της Energean Oil Gas,με προσφορές και για τις τρεις περιοχές. Ως γνωστό η εν λόγω εταιρεία είναι ο βασικός μετόχος της Kavala Oil, η οποία εκμεταλλεύεται το μοναδικό σήμερα – παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου στην Ελλάδα, στον Πρίνο. Η Energean Oil and Gas με διαφορετική σύνθεση συμμετέχει στον διαγωνισμό και στις τρεις περιοχές έχοντας μελετήσει σε βάθος τις ιδιαιτερότητες κάθε κοιτάσματος και έχοντας επιλέξει τις πλέον κατάλληλες εταιρείες ως συνεργάτες.
H Schlumberger, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, με γραφεία στο Houston (έδρα), το Παρίσι και τη Χάγη, ενώ απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες. Για το οικονομικό έτος 2011 τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε $39.54 δισεκατομμύρια. Στις παραπάνω συμμετοχές η Schlumberger θα είναι ο technical partner.Η Petra Petroleum Inc ., είναι Καναδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης πετρελαίου, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Η Petra διαθέτει επενδυτικό ενδιαφέρον για αναδυόμενες ή ανεξερεύνητες περιοχές κυρίως στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική. Η εταιρεία είχε υποβάλλει συμμετοχή και στον 2ο γύρο παραχωρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία σε περιοχές με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων.

Η Εταιρεία Trajan Oil & Gas δημιουργήθηκε το 2010 από τον κ. Μ Seymour, γεωλόγο με 40ετή εμπειρία στον κλάδο και ιδιαίτερη γνώση της αντίστοιχης δομής της Ελλάδας. Η Εταιρεία έχει ως κύρια δραστηριότητα την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Ευρώπη και την κεντρική/ανατολική Μεσόγειο και διαθέτει μια κορυφαία ομάδα στελεχών με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο. [πηγή http://www.energia.gr ]

Με δεδομένα τα τεράστια ποσά που επενδύονται σε έρευνες διεθνώς, και του γεγονότος ότι η χώρα μας προσφέρει ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον, τόσο από νομικής πλευράς όσο και από άποψη ασφάλειας, η επιτυχής διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με την διαδικασία του Open Door, όπως αυτού στη Δυτική Ελλάδα, αναμφίβολα εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση επαναφοράς της Ελλάδας στη διεθνή ερευνητική σκηνή του τομέα. Για αυτό παράγοντες του χώρου τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνεχίσει και ολοκληρώσει τον διαγωνισμό στη Δυτική Ελλάδα και ούτε πρέπει να διανοηθεί έστω και προς στιγμή αναβολή ή τυχόν ακύρωσή του. Κάτι τέτοιο θα ήτο όχι απλώς ατυχές αλλά απόλυτα καταστροφικό για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το ίδιο ισχύει και για το διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου Πελάγους και Νότια της Κρήτης, που ως γνωστόν ολοκληρώθηκε με την υποβολή προσφορών πριν τις εκλογές. Και εδώ σύμφωνα με τους ανωτέρω παράγοντες προέχει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού (έχει ήδη ετοιμασθεί το πόρισμα με την αξιολόγηση του διαγωνισμού από την Επιτροπή του Υπουργείου ΠΕΚΑ) και η ανάθεση των εργασιών στην επιτυχούσα εταιρεία το συντομότερο δυνατό. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η θερμή καλοκαιρινή περίοδος και να τρέξουν πραγματικά οι σεισμικές έρευνες έτσι ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να υπάρχουν αποτελέσματα και γνώση για τις πραγματικές δυνατότητες και μέγεθος των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. [πηγή]

Σχετικά Άρθρα