ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Σε “μαύρη πορεία” οι Ισπανοί μεταλλωρύχοι

Πορεία προς τη Μαδρίτη ξεκίνησαν οι ισπανοί μεταλλωρύχοι σε μια προσπάθειά τους να διαμαρτυρηθούν για την ολοένα μεγαλύτερη λιτότητα και την ανεργία  που μαστίζει τον τομέα.

Ορισμένοι από αυτούς ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ άλλοι προτίμησαν να πραγματοποιήσουν πορεία 33 χιλιομέτρων, με τελικό προορισμό τη Μαδρίτη, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν υπό τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της κεντρικής Ισπανίας.

Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πορεία των μεταλλωρύχων μοιάζει με μαραθώνιο, καθώς μπροστά τους κινείται ένα προστατευτικό φορτηγάκι που κλείνει την μία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου στον οποίο κινούνται ενώ στον δρόμο τους υπάρχουν αρκετοί σταθμοί με φαγητό και νερό καθώς και ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει πρώτες βοήθειες.

Οι διαμαρτυρόμενοι μεταλλωρύχοι στοχεύουν να απαιτήσουν  από την ισπανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της να διακόψει τις επιδοτήσεις στον κλάδο εξόρυξης κατά σχεδόν δύο τρίτα για το επόμενο έτος.

Τα ανθρακωρυχεία στις βόρειες περιοχές της Αστούριας και της Λεόν, πρωταγωνιστούν ως σχεδόν μοναδική πηγή δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Όπως γράφει η El Pais, ο τομέας έχει μια βασική αδυναμία: δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κρατική επιχορήγηση.

Το μέλλον του, κατά συνέπεια, είναι αβέβαιο, καθότι οι επιδοτήσεις από την ΕΕ πήραν παράταση μόνο μέχρι το 2018.

Στη συνέχεια όμως θα απαιτείται αποκλειστικά και μόνο κρατική ενίσχυση, η οποία είναι ήδη μειωμένη, λόγω της κρίσης.

Αυτό είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά σημεία και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Επιπλέον, η εισαγωγή της συγκεκριμένης πρώτης ύλης κοστίζει λιγότερο

Με λίγα λόγια, ο τομέας που απασχολεί χιλιάδες Ισπανούς μοιάζει καταδικασμένος να σβήσει, αν σκεφτεί κανείς ότι  από τους περίπου 53.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980, σήμερα απασχολούνται μόλις 7.900 σε 47 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Το όλο θέμα έφερε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες κρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες με πορείες στις μεγάλες πόλεις, αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κανονικές μάχες με την Αστυνομία.

Σχετικά Άρθρα