ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέτρου Τζεφέρη: Η κατάρα του τριαντάφυλλου…

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

Δεν είναι κάτι άγνωστο ότι η Αφρικανική Ηπειρος έχει ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους,  νερά, ποτάμια, λίμνες κι ακόμη πετρέλαιο, διαμάντια, χρυσό, βωξίτη κλπ.

Ούτε  το γεγονός ότι για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι φυσικοί πόροι θεωρούνται περισσότερο κατάρα παρά ευλογία. Κι αυτό επειδή η εκμετάλλευσή τους έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνικό-οικονομική και πολιτική σταθερότητα, αποτελώντας συχνά την αιτία για ένοπλες συγκρούσεις και βία.

Μελετώντας την ιστορία της Αφρικανικής Ηπείρου αλλά και απλά βλέποντας το βίντεο μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς  ότι εδώ δεν έχουμε μόνο την “κατάρα” του πετρελαίου ή του “κολτάν”,  την γνωστή “κατάρα του Ορυκτού Πλούτου”, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις οριζοντίως και αδιακρίτως.Tο ενδιαφέρον video “Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί” ΕΔΩ

Εχουμε και την  “κατάρα του τριαντάφυλλου” της Κένυα που απομυζά αλύπητα το νερό της “προστατευόμενης” περιβαλλοντικά λίμνης  naivasha,  για να επιδοτεί τα θερμοκήπια των  ανθοκαλλιεργητών. Ολα τα τριαντάφυλλα της ευρωπαϊκής αγοράς καλλιεργούνται στην Κένυα,  κι ενώ τα κέρδη των ευρωπαίων κι άλλων καλλιεργητών είναι τεράστια, η Κένυα κερδίζει την ..απώλεια εκατομμυρίων λίτρων νερού και την μόλυνση του νερού από τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες κενυατών που εργάζονται στις φάρμες δεν παίρνουν πάνω από 35 ευρώ την εβδομάδα…
Εχουμε και την “κατάρα του  κακάο” της Ακτής Ελεφαντοστού,  που στηρίζεται στην φτηνή παιδική εργασία, η οποία αμείβεται με λιγότερο από 1 ευρω την ημέρα όταν η τιμή του κακάο στα διεθνή χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου έχει κάνει αλματώδη ανάπτυξη. Την ίδια ώρα που στην ακτή ελεφαντοστού, πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι εργάζονται ως μικροκαλλιεργητές κακάο με αμοιβή λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα, η Ελβετία χωρίς να έχει μια στάλα κακάο, έχει την καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο…
Εχουμε  την κατάρα της “πέρκας”, η εντατική καλλιέργεια της οποίας εξαφάνισε σε  μερικά χρόνια 400 είδη ψαριών και παράλληλα την φυσική ισορροπία και την βιοποικιλότητα  της λίμνης Βικτώριας, της μεγαλύτερης  αφρικανικής λίμνης που μοιράζονται η Τανζανία, η Ουγκάντα και η Κένυα. Οι ψαράδες της περιοχής έχασαν την δουλειά τους και  έγιναν πλέον εργάτες επεξεργασίας της πέρκας,  κερδίζοντας ένα δολάριο την ημέρα. Το μόνο που μένει σε αυτούς από τους τόννους ψαριών που κατεργάζονται καθημερινά και στέλνουν στην ευρώπη ειναι τα κεφάλια και τα κόκκαλα της επεξεργασμένης πέρκας! Α, μένουν και τα Καλάσνικοφ και πυρομαχικά που μεταφέρουν τα ογκώδη, πρώην σοβιετικά μεταγωγικά τα οποία έρχονται κάθε μέρα για να παραλάβουν τις τελευταίες ψαριές της πέρκας σε μια παράλογη συμμαχία ανάμεσα σε τοπικούς ψαράδες, επιχειρηματίες, άστεγα παιδιά, πολιτικούς, τανζανές πόρνες και ρώσους πιλότους…O εφιάλτης του Δαρβίνου
Εχουμε την κατάρα του πετρελαίου της Νιγηρίας και της Γκαμπόν, την κατάρα της Γκάνας και του χρυσού της, της Γουινέας και του βωξίτη της, την κατάρα του τανταλίου του Κονγκό, την κατάρα των διαμαντιών και των ενόπλων συρράξεων που δίνουν και παίρνουν για τον έλεγχο των φυσικών και ορυκτών πόρων της πλούσιας αφρικανικής ηπείρου.. Τζεφέρη Πέτρου Congo’s Bloody ColtanΜιλάμε δηλαδή για πολλές κατάρες…

Τι φταίει αλήθεια; Μήπως ο Ορυκτός Πλούτος; Μήπως τα χωράφια, οι λίμνες, τα ποτάμια και τα δάση; Τα τριαντάφυλλα και οι πέρκες;  Μήπως φταίει η Αφρική που έλαχε να είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές του πλανήτη; Που ενώ διαθέτει πλήρη δυνατότητα για αγροτική παραγωγή, λόγω της λειψυδρίας (!!!) και της ερημοποίησης (!!), εκτιμάται πως θα γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων και θα εξαρτάται πλήρως από τον Βορρά για την κάλυψη των αναγκών της;

Μήπως το χρήμα που διακινούν οι μεταλλευτικές εταιρείες δεν  είναι το ίδιο που διακινείται και εκμεταλλεύεται το κακάο και την πέρκα και τα κενυάτικα τριαντάφυλλα που οι ντόπιοι δεν μπορούν να χαρούν την ομορφιά και το άρωμά τους; Τι να τα κάνουν άλλωστε τα τριαντάφυλλα όταν δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή και νερό;

Μήπως φίλοι μου φταίει κάτι άλλο; Μήπως αλήθεια εμείς οι ευρωπαίοι πρόκειται να πάψουμε να ζητάμε και να καταναλώνουμε τα hi tech προϊόντα (τα PlayStation, τα κινητά, τους υπολογιστές, το full hi definition κλπ) αν πάψουν οι μεταλλευτικές εταιρείες να εξορύσσουν τα “διαβολικά” ορυκτά; Και οι λαοί να κάνουν ένοπλες συρράξεις για τον έλεγχό τους;

Μήπως θα πάψουμε κάποτε την ψευτορητορική της δημοκρατίας και του αλτρουισμού; Για το περιβάλλον που χάνεται και την ανθρωπιά που δεν την είδαμε ακόμη στην αφρικανική ήπειρο, παρά μόνο στις ταινίες; Τουλάχιστον οι κινέζοι, που έχουν επίσης πάει εκεί (όπως παντού άλλωστε) και απειλούν το μονοπώλιο των ξενόφερτων εταιρειών ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται στα πλούσια κοιτάσματα της ηπείρου, έχουν πιο ξεκάθαρους στόχους..

Τουλάχιστον αυτοί “χτίζουν”.. Με πολύ κόστος φυσικά, όπως κάνουν και στον τόπο τους, όμως δεν περιτυλίγουν τουλάχιστον τα περιβαλλοντικά ή άλλα εγκλήματα με χρυσόσκονη αλτρουισμού. Και το μέλλον φαίνεται να ανήκει σε όσους παράγουν έργο και όχι θεωρία, ακόμα και αν αυτό το έργο πληρώνεται με ανθρώπινο αίμα! Κι αυτό δεν αποτελεί δική μας θέση, αποτελεί δυστυχώς μια ακόμη επώδυνη αλήθεια!
Ας είναι, μπορεί ο κόσμος να είναι «απλός» κατά τον Σεφέρη, αλλά όχι απλοϊκός. Κι ακόμη είναι πολύπλοκος, όταν αρχίσει κανείς να σκέφτεται, να βγαίνει έξω από τον μικρόκοσμό του και να κάνει συσχετισμούς. Να βλέπει και τις δύο μεριές του «νομίσματος», της ανάπτυξης και της τεχνολογίας. Κι αν μάλιστα έχει και ιστορική μνήμη, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για την ψυχική του υγεία..
Δυστυχώς ο Ορυκτός Πλούτος της Αφρικανικής Ηπείρου αποτελεί μια περίπτωση, μια κορυφή.. Οπως είδαμε υπάρχουν κι άλλες, με ή χωρίς ονοματεπώνυμο: τα τριαντάφυλλα, οι πέρκες, το κακάο, η σοκολάτα, οι φυσικοί πόροι… Η παιδική εργασία και πορνεία… Το εμπόριο και το λαθρεμπόριο των όπλων…H αποικιοκρατία…τα ανθρώπινα δικαιώματα..  Η διαφθορά και το έλλειμμα δημοκρατίας…To AIDS, η μαλάρια κ.α.,  οι ανθρώπινοι πόροι…

Και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς ακόμη…

Σχετικά Άρθρα