ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣΚΡΙΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

ΕΕ, Ιαπωνία, ΗΠΑ ανοίγουν πόλεμο στην Κίνα για τις σπάνιες γαίες

Η Ευρώπη χθες (13 Μαρτίου) αμφισβήτησε για πρώτη φορά ταυτόχρονα με ΗΠΑ και Ιαπωνία την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για τους περιορισμούς των εξαγωγών της σε πρώτες ύλες.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την επιτυχημένη πρόκληση της ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ σχετικά με παρόμοιους περιορισμούς για άλλες πρώτες ύλες, νωρίτερα αυτό το έτος. Η τελευταία πρόκληση καλύπτει τις εξαγωγές των 17 σπάνιων γαιών, καθώς και το βολφράμιο και το μολυβδαίνιο.

Το Πεκίνο έχει θέσει ποσοστώσεις για τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, που είναι κρίσιμα για την αμυντική βιομηχανία και τους κατασκευαστές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από τα υβριδικά αυτοκίνητα μέχρι τις τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης.

«Τα μέτρα αυτά βλάπτουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές μας στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών πρωτοποριακής υψηλής τεχνολογίας και των πράσινων επιχειρηματικών εφαρμογών», δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου Karel De Gucht, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί της Κίνας σχετικά με τις σπάνιες γαίες «παραβιάζουν κανόνες του διεθνούς εμπορίου και πρέπει να αφαιρεθούν».

Η ΕΕ αναζητά χτύπημα νοκ-άουτ

Ο ΠΟΕ τον Ιούλιο του 2011 έδωσε εντολή στην Κίνα να τερματίσει τις ποσοστώσεις και τους εξαγωγικούς δασμούς για εννέα βιομηχανικές πρώτες ύλες, και ένα όργανο προσφυγής υποστήριξε την απόφαση αυτή τον Ιανουάριο.

Ένας υπάλληλος της ΕΕ που ασχολείται με την υπόθεση δήλωσε ότι η Κίνα δεν είχε προβεί σε κινήσεις για την απελευθέρωση των περιορισμών των εξαγωγών από την προηγούμενη απόφαση και η νέα υπόθεση έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε αποφασιστικά αποτελέσματα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι εταιρείες της ΕΕ είχαν υποχρεωθεί να μετεγκατασταθούν στην Κίνα για να πάρουν σπάνιες γαίες, και ότι οι περιορισμοί αυτοί κοστίζουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «τρισεκατομμύρια ευρώ».

Η Κίνα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες στην υπόθεση του ΠΟΕ, λέγοντας ότι είχε επιβάλει τις ποσοστώσεις για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από την υπερβολική εξόρυξη.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών δεν απευθύνονται σε αυτόν το στόχο, λέγοντας ότι υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι περιβαλλοντικής προστασίας που δεν εισάγουν διακρίσεις έναντι των ξένων βιομηχανιών.

Οι Κινέζοι έχουν πίστη στο σύστημα του ΠΟΕ

Ο Wang Xining, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής αποστολής στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα των εξαγωγών πρώτων υλών, και ελπίζουμε ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί κατάλληλα μέσα στο πλαίσιο μηχανισμού του ΠΟΕ».Κινέζοι ειδικοί είπαν στην EurActiv ότι ήλπιζαν ότι θα δινόταν η κατάλληλη σημασία στα περιβαλλοντικά επιχειρήματα στο πλαίσιο του ΠΟΕ, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεπαγόταν αναπόφευκτα μια «χρονοβόρα διαδικασία».

Ο αξιωματούχος ης ΕΕ ανέφερε ότι οι κυρώσεις – που μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών – θα προκύψουν μόνο από την αποτυχία της μακράς διαδικασίας εμπορίου στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Αν τελικά οι κυρώσεις είναι αναγκαίες, όμως, είπε, θα αντιστοιχούν στην κατάχρηση του εμπορίου, και θα ισοδυναμούν με «πολύ, πολύ σημαντικούς αριθμούς».

Oρόσημα

• Τέλος Μαΐου: Η επιτροπή διευθέτησης του ΠΟΕ θα συνέλθει στη Γενεύη για να εξετάσει τις τρεις παράλληλες υποθέσεις κατά της Κίνας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, αν ένα ικανοποιητικό ψήφισμα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέχρι τότε.

Απόψεις

«Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο του ενεργειακού μας μέλλοντος και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η βιομηχανία ενέργειας να ριζώσει σε κάποια άλλη χώρα, επειδή είχε τη δυνατότητα να παραβεί τους κανόνες», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαρ Barack Obama σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Παρά τη σαφή απόφαση του ΠΟΕ στην πρώτη διαφωνία μας στις πρώτες ύλες, η Κίνα δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για την άρση των άλλων περιορισμών στις εξαγωγές. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να αμφισβητήσουμε το καθεστώς εξαγωγών της Κίνας ώστε να διασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση για τις επιχειρήσεις μας σε αυτά τα υλικά», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht.

Αλλά ο Ivor Shrago, πρόεδρος της εταιρείας υπηρεσιών εξόρυξης Rare Earths Global, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν πρόβλημα γιατί έλαβαν λανθασμένες αποφάσεις στο παρελθόν. «Πήραν μια συνειδητή απόφαση για 20 χρόνια να μην αναπτύξουν την εξόρυξη σπάνιων γαιών και αντί αυτού να αγοράζουν τα προϊόντα ολοκληρωμένα», είπε στο BBC. «Λόγω της συνειδητής απόφασης που ελήφθη, στην Κίνα, έχουμε αναπτύξει τις δεξιότητες και την εμπειρία που οι άλλοι δεν έχουν».

Σχετικά Άρθρα