ΕΥΡΩΠΗ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΕΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

ΠΟΕ: Μεγάλη νίκη της ΕΕ (και των ΗΠΑ) έναντι της Κίνας για τις Πρώτες Υλες

Απορρίφθηκε τελικά η έφεση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) αναφορικά με τους περιορισμούς εξαγωγών πρώτων υλών (30 Ιανουαρίου 2912).

Η τελική απόφαση του ΠΟΕ για την υπόθεση χαιρετίστηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου και από επιχειρηματίες στην Ευρώπη.

Έφεση της Κίνας στον ΠΟΕ για τις Σπάνιες Γαίες

Σύμφωνα  με το ιστορικό,  οι ΗΠΑ, ΕΕ και το Μεξικό στράφηκαν νομικά στον ΠΟΕ το 2009, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές πρώτων υλών όπως βωξίτη, κοκ, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.Πολλές χώρες, επίσης, κατηγόρησαν την Κίνα ότι στρεβλώνει τις παγκόσμιες παροχές μετάλλων σπάνιων γαιών , προκαλώντας αύξηση των τιμών για κρίσιμα στοιχεία σε πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (χωρίς παράλληλα να περιορίζει αποτελεσματικά την εσωτερική παραγωγή και κατανάλωση), ωστόσο οι σπάνιες γαίες δεν αποτέλεσαν μέρος της ως άνω απόφασης:

WTO Case on export restrictions of raw materials in China

Τον περασμένο Ιούλιο, η νομική επιτροπή του ΠΟΕ απέρριψε τους κινεζικούς ισχυρισμούς ότι το σύστημα των εξαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις πρώτες ύλες –που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χάλυβα, ηλεκτρονικών ειδών και φαρμάκων- εξυπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος και των περιορισμένων πόρων της.

Η Κίνα, τα ορυχεία της οποίας παρέχουν το 97% των παγκόσμιων σπάνιων γαιών, ισχυρίζεται ότι η μειωση των εξαγωγών σπάνιων γαιών έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των σπάνιων πόρων– ένα επιχείρημα που συμβαδίζει με τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Ωστόσο πηγές προσκείμενες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αναφέρουν ότι “το σκεπτικό δεν στέκει” και απλώς έχει στόχο να υπερασπιστεί την απόφαση της Κίνας για την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές πρώτων υλών, όπως είναι ο Βωξίτης και το Μαγνήσιο που χρησιμεύουν στην παραγωγή αλουμινίου, χάλυβα και χημικών προϊόντων.

Παρόλο που η Κίνα υποσχέθηκε να αποσύρει τους περιορισμούς εξαγωγών όταν εντάχθηκε στον ΠΟΕ μια δεκαετία πριν, εντούτοις κατάφερε να εξασφαλίσει μια εξαίρεση στους κανόνες του ΠΟΕ, που της επιτρέπει να περιορίζει τις εξαγωγές για περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτή η εξαίρεση αμφισβητείται ευθέως μετά την παρούσα απόφαση επί της εφέσεως. Είναι ίσως η πρώτη φορά που τίθεται από τα επίσημα όργανα του ΠΟΕ ξεκάθαρα το θέμα των παραβιάσεων του δικαίου του ΠΟΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο επίτροπος για το εμπόριο Karel De Gucht χαιρέτησε την απόφαση του ΠΟΕ «ως μια σαφή ετυμηγορία για το ανοιχτό εμπόριο και δίκαιη πρόσβαση στις πρώτες ύλες», που θα «μας οδηγήσει ένα βήμα εγγύτερα στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού στο πεδίο των πρώτων υλών».

«Αναμένω από την Κίνα να ευθυγραμμίσει το καθεστώς των εξαγωγών με τους διεθνείς κανόνες», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα