ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ/ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ & ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ο νέος ΚΜΛΕ σε ψηφιακή έκδοση με τη μορφή e-book

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.10 MB]

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με τη συμβολή της ΕΛΜΙΝ ΑΕ, προχώρησε σε ηλεκτρονική έκδοση του νέου Κ.Μ.Λ.Ε. με τη μορφή e-book. ΄Εχει ληφθεί μέριμνα στην έκδοση αυτή να είναι εύκολη η παραπομπή σε επιμέρους άρθρα ή άλλους νόμους οι οποίοι αναφέρονται εντός του κειμένου του κανονισμού. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι το ευρετήριο με λέξεις κλειδιά στο τέλος της έκδοσης αυτής ώστε να είναι εύκολη η παραπομπή σε αντίστοιχα άρθρα του κανονισμού.

Η προσδοκία όλων όσων εργάστηκαν για την  αναμόρφωση του ΚΜΛΕ είναι αυτή να μην μείνει κενό γράμμα.  Το σημαντικότερο κατά την άποψή μας, είναι η εποπτεία εφαρμογής του ΚΜΛΕ να ανατεθεί σε υπηρεσίες που διαθέτουν τόσο στελέχη όσο και υλικοτεχνική υποδομή, τέτοια που να τους επιτρέπουν να ενσωματώσουν με επιτυχία τα νέα δεδομένα. Διαφορετικά, αν ο κανονισμός αυτός δεν συνοδευτεί από πλήρη στελέχωση των βασικών μοχλών/φορέων εφαρμογής του, δηλ. της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ, των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων αλλά και των Επιθεωρήσεων Περιβάλλοντος, δεν θα έχει καμία τύχη.

εφαρμοστικές εγκύκλιοι του “πολυνομοσχεδίου” είναι πλέον σαφείς προς την κατεύθυνση συρρίκνωσης του “κράτους”. Και όντως υπάρχουν υπηρεσιακές μονάδες που έχουν προδήλως περιορισμένο ή ανύπαρκτο αντικείμενο ή όπου υπηρετεί προσωπικό που πλεονάζει ή λιμνάζει μισθοδοτούμενο σε …άλλη θέση που αργεί. Υπάρχουν όμως κι άλλες -όπως οι παραπάνω- που δυστυχώς αποτελούν τις μόνες διακριτές υπηρεσίες (παραγωγικές αλλά και επιτελικές) που διαχειρίζονται διοικητικά τον Ορυκτό μας Πλούτο, που όχι μόνο δεν πλεονάζουν, αλλά …στενάζουν διαθέτοντας μονομελή τμήματα, χωρίς προϊστάμενο ή και χωρίς υπάλληλο  αλλά  με τεκμηριωμένο ευρύ αντικείμενο τόσο ποιοτικού όσο και ποσοτικού χαρακτήρα, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως πχ. ο παρών κανονισμός.  Ζήτημα είναι αν όλοι κι όλοι ειναι 40 άνθρωποι εκ των οποίων μόνο οι μισοί ασκούν πρωτογενές και μη υποστηρικτικό έργο. Για παράδειγμα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που για τον παραδοσιακό κλάδο των εγχωρίων μαρμάρων, των χιλιάδων επιχειρήσεων ανά την επικράτεια, ο οποίος τόσα έχει προσφέρει διαχρονικά στην εθνική οικονομία, δεν υπάρχει ούτε ένας εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της κεντρικής διοίκησης που να ασχολείται αρμοδίως με τον τομέα αυτό!  Είναι λοιπόν ανάγκη κι ευκαιρία τώρα που το δημόσιο “κατάφερε” την  ύστατη ώρα να προσπαθεί να αναδιαρθρωθεί, αντί να  καταργήσουμε τις μόνες υπηρεσίες διοίκησης ορυκτών πόρων που διαθέτουμε, όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των εγκυκλίων, αντιθέτως να τις ενισχύσουμε ανάλογα με το αντικείμενο, τον όγκο δουλειάς και την σημαντικόττητα του έργου τους. Διότι μόνο έτσι αναδιαρθρώνεται ο δημόσιος τομέας, με (στοχευμένη και μετά από έρευνα) “επιλεκτική διάκριση” και όχι με οριζόντιο κούρεμα!

Διαφορετικά θα υπάρχει Ορυκτός Πλούτος, δεν θα υπάρχουν ομως εξειδικευμένοι λειτουργοί  να τον διαχειριστούν… Θα υπάρχουν Ορυκτοί Πόροι αξίας δισ. ευρω, θα ασχολείται όμως με αυτούς και θα τους ..ξεθάβει κατά καιρούς μόνο η δημοσιογραφική σκαπάνη, διότι απλά δεν θα υφίσταται “διοίκηση” ορυκτών πόρων…

[Τζεφέρης Πέτρος]

Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για μισθολόγιο και εφεδρεία

Σχετικά Άρθρα