ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Γιάννης Μανιάτης: μια θετική πινελιά στην οριζόντια απαξίωση..

Γιάννης Μανιάτης – Σελίδα 6 – EnergyInΜέσα στον ορυμαγδό της απαξίωσης των πάντων και της θεοποίησης κάθε είδους γενικολογίας και υπερβολής, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, αποτελεί ένα θετικό σημείο αναφοράς στα θέματα του ορυκτού πλούτου.  Ενας πολιτικός που διατηρεί  χαμηλούς τόνους, δεν χρησιμοποιεί τις γνωστές τηλεοπτικές “κορώνες” που υπερβάλλουν επί παντός του επιστητού, δεν παρακάμπτει αλλά συνεργάζεται με τους ειδικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και κυρίως έχει πιστέψει στην αξία της ορυκτής μας παρακαταθήκης και προσπαθεί για την αξιοποίησή της.

Παρακάτω δίνεται απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, στον REAL FM 97,8 για τα θέματα του Ορυκτού μας Πλούτου:

  • Τους τελευταίους μήνες, θεσμοθετήσαμε τη δημιουργία του Εθνικού Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων και αυτό πια αποτελεί Νόμο του Κράτους. Στην ίδια Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, προβλέψαμε επίσης τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, δηλ. τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας που αναθέτουμε έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, στις αρχές αυτού του μήνα κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Δημοσιεύσαμε την Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προκειμένου να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Τις επόμενες δυο με τρεις μέρες θα δώσουμε σε Δημόσια διαβούλευση το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο στη συνέχεια θα προωθήσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τον τρόπο με τον οποίο θα στελεχωθεί ο Δημόσιος αυτός Φορέας. Θέλω να κάνω μόνο ένα σχόλιο. Κάνουμε ένα τόλμημα. Για πρώτη φορά και πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει ως Ελλάδα, θα συγκροτήσουμε έναν Δημόσιο Φορέα με μόνο 20 ανθρώπους. Δηλαδή, για έναν φορέα που θα διαχειρίζεται εθνική δημόσια περιουσία δισεκατομμυρίων Ευρώ, δεν θα χρειαστούμε πάνω από 20 ανθρώπους.
  • Το Ιόνιο είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας για την οποία έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχουν κοιτάσματα, τα οποία είναι και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. Εξαιτίας των προβλημάτων που είχαμε με τη Τουρκία τα προηγούμενα πολλά χρόνια, ουσιαστικά στο Αιγαίο δεν έχει γίνει καμία έρευνα. Πρέπει κανείς να ξεκινήσει σχεδόν από σημείο μηδέν. Με την εξαίρεση του Πρίνου, δηλ. της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου της Καβάλας, σεισμικές έρευνες έχουν γίνει σε ελάχιστες περιοχές στο Αιγαίο. Αντίθετα, στο Ιόνιο έχουμε ένα αρκετά αξιοπρεπές δίκτυο σεισμικών δεδομένων, με την ερμηνεία του οποίου βγάζουμε συμπέρασμα ότι υπάρχει κάτι. Αυτό το κάτι που υπάρχει, εμείς θέλουμε να το εντοπίσουμε, να το προσδιορίσουμε γι΄ αυτό ξεκινάμε…
  • Θα σας πω με κάθε ανασφάλεια, λόγω έλλειψης στοιχείων, που έχουν οι εκτιμήσεις που μου δίνουν σοβαροί άνθρωποι του χώρου. Για τα μέχρι σήμερα εντοπισμένα κοιτάσματα, με μια αξία περίπου 100 δολάρια το βαρέλι ως βάση υπολογισμού μας, αυτή τη στιγμή μπορούμε να έχουμε περίπου 15 με 20 δις δολάρια έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από το Ιόνιο.
  •  Για τη περιοχή νοτίως της Κρήτης, επίσης δεν έχω στοιχεία. Ευτυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τελευταία 2 με 3 χρόνια, έχουν αρχίσει σε Διεθνή επιστημονικά Συνέδρια να βγαίνουν ανακοινώσεις, οι οποίες μας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Και εξαιτίας ακριβώς αυτού του γεγονότος, στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη ζητούμε από τις εταιρίες να κάνουν έρευνες και νότια της Κρήτης. Έχουμε μια ελπίδα. Εάν η γεωλογική δομή νότια της Κρήτης μας το επιτρέψει, αν και είναι λίγο δύσκολο αυτό γιατί συναντιέται η Αφρικανική γεωλογική πλάκα με την Ευρ-ασιατική…Για να συνοψίσω λοιπόν, οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά αποθέματα της τάξης των 15 με 20 δις δολαρίων.
  • Θα προσθέτω κάτι άλλο επίσης για τον ορυκτό μας πλούτο, το οποίο δεν έχει λάβει δημοσιότητα. Κινούμαστε και σε δυο άλλους τομείς. Ο πρώτος είναι ο τομέας της Γεωθερμίας…  Στη βόρειο Ελλάδα, ναι. Ήδη, ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων σε τέσσερεις περιοχές – Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο – και έχουμε αναδόχους με επενδύσεις 200 εκατ. Ευρώ. Ανοίξαμε το παράθυρο που λέγεται Γεωθερμία, βρήκαμε επενδυτές, τους εγκαθιστούμε και μάλιστα προχωρούμε και σε δεύτερο γύρο παραχωρήσεων. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα. Θα βάλουμε τη Γεωθερμία στο ενεργειακό μας ισοζύγιο και ήδη έχουμε επενδυτές.
  • Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τον ορυκτό πλούτο στην ηπειρωτική χώρα, στο χερσαίο τμήμα της χώρας. Η Ελλάδα και κυρίως η βόρεια, έχει κοιτάσματα με τρέχουσες τιμές μεταλλευμάτων της τάξεως των 10 δις Ευρώ. Βέβαια, σε πόσες ποσότητες είναι, πόσα είναι εκμεταλλεύσιμα και λοιπά, ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Όμως, σε λίγες βδομάδες θα βγάλουμε για πρώτη φορά έναν νέο διαγωνισμό, είχε 20 – 30 χρόνια να το κάνει αυτό η Ελλάδα, για μεταλλεύματα στη βόρεια Ελλάδα σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές.

Μακάρι ο κ. Ι. Μανιάτης να παρακολουθεί και τις ενστάσεις που συχνά διατυπώνονται απο τον συγκεκριμένο ιστότοπο στα θέματα: α) περιβάλλοντος, ασφάλειας κι εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης  β) διαμόρφωσης Εθνικής Πολιτικής στον τομέα που θα πρέπει να συνοδεύεται απο συγκεκριμένα μέτρα τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά με  μετρήσιμους, ρεαλιστικούς και χρονικά προσδιορισμένους στόχους ώστε να διαμορφώνουν το πολυπόθητο επενδυτικό κλίμα  και  γ) στελέχωσης της “διοίκησης” των Ορυκτών Πόρων που θα πρέπει να ειναι διακριτή, επαρκής και αρκούντως εξειδικευμένη ενώ αντιθέτως σήμερα ειναι απολύτως απαξιωμένη και αποτελείται από ελάχιστους εναπομείναντες να φυλάττουν …θερμοπύλες στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας ΥΠΕΚΑ και στις Επιθεωρήσεις Μεταλλείων!   Που δεν είναι ούτε είκοσι (20) τον αριθμό….

 Ιωάννης Μανιάτης: ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, 11.01.2011

Σχετικά Άρθρα