ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Το οικόπεδο 12, τα γειτονικά οικόπεδα και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου…

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Πολύ νωρίτερα απ΄ ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί,  άρχισε να τρυπά τον βυθό του Οικοπέδου 12  το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, εντός της ΑΟΖ Κύπρου, σηματοδοτώντας την έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.

Σε διεθνή ύδατα, κοντά όμως στην πλατφόρμα πλέον τουρκικά πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει έως τώρα καμία παρενόχληση. Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι τις εργασίες στην πλατφόρμα γεώτρησης παρακολουθούν σκάφη του ισραηλινού ναυτικού, ενώ στην περιοχή πετούν μη επανδρωμένα αεροπλάνα της ισραηλινής αεροπορίας.

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα προκύπτει από τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για αποθέματα υδρογονανθράκων 7τρις δολαρίων στη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό εξηγεί την επιμονή των Τούρκων για εμπλοκή στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, με τίτλο «Μεγάλο παιχνίδι στη Μεσόγειο», το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, προέβει σε αξιολόγηση των αποθεμάτων στη ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να αποφασιστεί η στρατηγική της χώρας στο όλο θέμα.

Απευθυνόμενη σε ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, έλαβε θετική απάντηση για το αν αξίζει να διακινδυνεύσει ένα ενδεχόμενο πόλεμο προκειμένου να «πλειοδοτήσει» στα αποθέματα ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ απηύθυναν κρίσιμο ερώτημα προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το αν σκέφτεται να επέμβει στην περιοχή λαμβάνοντας αρνητική απάντηση.

Τα τουρκικά κρατικά έγγραφα κάνουν λόγο για τεράστια αποθέματα στα Ισραηλινά οικόπεδα Λεβαθιάν και Ταμάρ, των οποίων η αξία τους φθάνει μέχρι και 1,8 τρις δολάρια. Γίνεται λόγος επίσης και για τα οικόπεδα μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και Κρήτης στα οποία όπως αναφέρεται η αξία τους φτάνει στα 7 τρις δολάρια.

Oδηγούμαστε λοιπόν σε μια περίοδο που θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα της Τουρκίας ενώ τίθεται το ερώτημα για το κατά πόσο θα υλοποιήσει τις απειλές της.

Την ίδια στιγμή, το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor» που έχουν εκμισθώσει οι Τούρκοι για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος από 15 Σεπτεμβρίου ως και 15 Νοεμβρίου, κινούνταν βορείως του Ακάμα κοντά στα τουρκικά παράλια.

Κατά την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το νορβηγικό πλοίο προχώρησε σε πόντιση καλωδίων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου. Οπως εκτιμούν και επιτελείς του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το νορβηγικό σκάφος δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, κομμάτι της οποίας έχει συμπεριληφθεί στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα.
Yπάρχει σχέδιο δράσης για την περίπτωση αυτή;


Ερντογάν: Οι έρευνες για φυσικό αέριο είναι τρέλα

Σχετικά Άρθρα