ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Επιτάχυνση και ..short list των 5 για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Η επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απευθείας εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης σε ιδιώτες επενδυτές, φαίνεται ότι βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων του νέου ΥΠΕΚΑ μετά και την πρώτη ομιλία του στη Βουλή από το νέο πόστο.  Την εντολή να συνέλθει, μετά από πολύμηνη… στάση εργασιών, και να συνεχίσει τη διαδικασία κατάρτισης της short list των 5 επικρατέστερων επιχειρηματικών σχημάτων που θα διεκδικήσουν την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, έλαβε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει για το σκοπό αυτό το υπουργείο.

Οπως ήδη επισημάνθηκε δεν πρόκειται για διαγωνισμό αλλά για διαδικασία ανάθεσης που προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, για τις αποφάσεις της Επιτροπής και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προβλέπεται να λάβουν θέση η Βουλή και τα κόμματα. Συγκεκριμένα προβλέπεται να ενημερωθούν για τη short list οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Παραγωγής και Εμπορίου καθώς και η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) και κατόπιν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον τελικό ανάδοχο.

Ωστόσο παραμένουν άγνωστες ακόμη οι τυχόν επιπτώσεις που ενδεχομένως έχει στην όλη  εξέλιξη της διαδικασίας, η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει καταθέσει ενδιαφερόμενος όμιλος για «ανυπόστατη και μη δημοσιευμένη υπουργική απόφαση» με την οποία καθορίστηκαν σε κάποια φάση της όλης υπόθεσης (και όχι εξαρχής) οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης. Για το συγκεκριμένο όμιλο η επιτροπή «έβλεπε» τυπικό κόλλημα συμμετοχής στη διαδικασία, άποψη που είχε οδηγήσει στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ ΑΤΕ, η οποία συνεργάζεται με την Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση – ιταλική Edison), ο όμιλος Μυτιληναίου, η Τέρνα, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των Horizon Μεταλλευτική και ΜΕΤΕ, η Μηχανική, η ΕΛΜΙΝ και η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, συμφερόντων Βαρδινογιάννη καθώς και οι Γαία Τεχνική, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, Ενεργειακά Έργα ΑΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ-ΚΑΠΑ Δυναμική ΑΤΕ- Energen.

Πριν από λίγο καιρό είχε τεθεί το ζήτημα των επιπλέον περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, που θα κρίνουν το μέλλον του διαγωνισμού.Οι επιπλέον περιβαλλοντικές παρεμβάσεις των ενδιαφερομένων ομίλων  επρόκειτο να  βαθμολογηθούν με συντελεστή βαρύτητας 15% και αφορούσαν  κριτήρια σχετικά  με την αποκατάσταση του ορυχείου κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσής του. Είχαν τεθεί μάλιστα  8 συγκεκριμένα κριτήρια : το ύψος του μισθώματος, την οικονομική επιφάνεια του ομίλου, το επιχειρησιακό σχέδιο, το σχέδιο εκμετάλλευσης, τα αντισταθμιστικά οφέλη, τις εγγυήσεις καλής εκτέλεσης, τη τήρηση των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων του κανονισμού μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών, και τις επιπλέον περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που προτείνει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Εκείνο που πάντως θεωρείται σίγουρο, πέραν από τις επιμέρους αιτιάσεις που μπορούν να εγερθούν ειδικά για τα περιβαλλοντικά ζητήματα σχετικά με την λιγνιτική δραστηριότητα, είναι  το μεγάλο κόστος που επέρχεται στη χώρα απο την πολύχρονη καθυστέρηση για το θέμα: απώλεια  μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια, αύξηση της ανεργίας στην περιοχή της Φλώρινας-Μελίτης-Βεύης και φυσικά τεράστιες απώλειες από την εισαγωγή πανάκριβου ηλ. ρεύματος  απο τις Βαλκανικές (και όχι μόνο) χώρες, η οποία επιτείνεται τώρα με τις απεργίες των εργαζομένων της ΔΕΗ. 

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι άλλο πράγμα είναι η περιβαλλοντική προστασία και η ανάγκη να ζούμε υποφερτά κι αξιοβίωτα στον τόπο μας χωρίς να βιάζουμε τις τοπικές κοινωνίες για να κάνουμε ανάπτυξη και άλλο πράγμα είναι να αφήνουμε τον ίδιο τόπο να μαραζώσει από την ανεργία, την αναδουλειά και το “αειφόρο” τίποτα..που ούτε αβγαταίνει ούτε κληροδοτείται στις επόμενες γενεές!  Ειδικά όταν η φύση μας προίκισε τόσο απλόχερα…

Εκτός από τη   βάρβαρη ανάπτυξη και το αειφόρο τίποτε υπάρχει και η συνετή ανάπτυξη. Οχι η φειδωλή αλλά η συνετή. Αυτή που σέβεται το δικαίωμα στον  αξιοβίωτο βίο αλλά και το δικαίωμα στην εργασία. Υπάρχουν και οι μεσαίες οδοί, που δυστυχώς εδώ δεν αποτελούν την πεπατημένη αλλά την εξαίρεση στον κανόνα. Κι αν οι πολιτικοί μας δεν τις καταλαβαίνουν, θα πρέπει να τους τις υποδείξουμε και ενδεχομένως επιβάλλουμε εμείς.

[σχόλια του κ. Τζεφέρη Πέτρου]

Σχετικά Άρθρα