ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Μαρμαροφόρες ζώνες Δ. Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Βόλου, Διονύσου Πεντέλης κλπ

  • Μαρμαροφόρος ζώνη Κοζάνης, Βέροιας (Δυτική Μακεδονία)

Το λευκό – ημίλευκο «μάρμαρο Βέροιας», που εξορύσσεται στο ΝΑ Βέρμιο, είναι από τα πιο φημισμένα της Ελλάδας, από τους αρχαίους χρόνους. Η συνολική παραγωγή από τα 9 ενεργά λατομεία του ΝΑ Βερμίου σήμερα, είναι περ. 5.000m3 (ογκομάρμαρα και ογκοξόφαρα).

Το λευκό – ημίλευκο μάρμαρο Τρανοβάλτου Κοζάνης λατομεύεται από το 1950, λόγω της αισθητικής και των εξαιρετικών ιδιοτήτων του.

Σήμερα λειτουργούν 7 λατομεία στην περιοχή, με εκτιμώμενη συνολική ετήσια παραγωγή 6.000 m3 (ογκομάρμαρα και ογκοξόφαρα). Οι σπουδαιότεροι εμπορικοί τύποι μαρμάρου που λατομεύονται στην περιοχή είναι το «Λευκό Τρανοβάλτου», ο «Ροδίτης» κ.λπ.

  • Μαρμαροφόρος ζώνη Ιωαννίνων (Ήπειρος)

Στην περιοχή Ιωαννίνων (Καρίτσα, Κληματιά κ.λπ.) λατομεύεται ο χαρακτηριστικός μπεζ ασβεστόλιθος, που ονομάζεται «Γιαννιώτικο».
Κατά τη δεκαετία του 1970, ήταν το δημοφιλέστερο διακοσμητικό πέτρωμα του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα, λόγω του ωραίου χρωματισμού του.
Σήμερα λειτουργούν πάνω από 20 λατομεία στην περιοχή, με εκτιμώμενη συνολική ετήσια παραγωγή μεταξύ 8.000 και 10.000 m3.
Ο σπουδαιότερος εμπορικός τύπος μαρμάρου που λατομεύεται στην περιοχή είναι το «Σπέσιαλ Ιωαννίνων».

  • Μαρμαροφόρος ζώνη Βόλου (Θεσσαλία)

Η περιοχή στην ανατολική άκρη του Τισαίου όρους (Μαγνησία), προσφέρει μεγάλη ποικιλία λευκών, ημίλευκων, ροζ και έγχρωμων μαρμάρων.
Σημαντικό κέντρο έντονης λατομικής δραστηριότητας, η περιοχή δίνει συνολική ετήσια παραγωγή ογκομαρμάρων της τάξης των 5.000 m3 από 6 λατομεία.
Το μάρμαρο του Τισαίου όρους με τις εμπορικές ονομασίες («Ροζ Λαύκου», «ροζ Αιγαίου», «ροζ Βόλου»), στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Μαγνησίας, στην περιοχή του υψώματος Σαρακήνικο, έχει σημαντική οικονομική αξία.
Αλλοι σπουδαίοι εμπορικοί τύποι μαρμάρου που λατομεύονται στην περιοχή είναι , το «Ροζ Πτελεού», το «Ημίλευκο Συκής – Αργαλαστής» κ.λπ.

  • Μαρμαροφόρος ζώνη Διονύσου Πεντέλης (Αττική)

Από εδώ προήλθε το παγκόσμιας φήμης λευκό μάρμαρο «Πεντελικόν», που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των αθάνατων αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής.
Η λατόμευση του μαρμάρου Πεντέλης συνεχίσθηκε μέχρι το 1976, όταν διακόπηκε για περιβαλλοντικούς λόγους. Από τότε, η λατόμευση λευκού μαρμάρου περιορίσθηκε στο βόρειο τμήμα της Πεντέλης. Η εξόρυξη του μαρμάρου Διονύσου συνεχίζεται ως σήμερα στην περιοχή του Διονύσου.Η ετήσια παραγωγή στο Διόνυσο και την Αγ. Μαρίνα είναι περίπου 12.000 m3, από 4 λατομεία.

  • Μαρμαροφόρος ζώνη Λειβαδιάς – Ελικώνα (Στερεά Ελλάδα)

Η περιοχή Λειβαδιάς – Ελικώνα προσφέρει μεγάλη ποικιλία ροδόλευκων, ημίλευκων, μαύρων και έγχρωμων μαρμάρων.
Κατά τη δεκαετία του 1970, η περιοχή ήταν κέντρο έντονης λατομικής δραστηριότητας με συνολική ετήσια παραγωγή ογκομαρμάρων πάνω από 20.000 m3.
Η συστηματική λατόμευση συνεχίζεται ως σήμερα στην περιοχή, με συνολική ετήσια παραγωγή ογκομαρμάρων περ. 6.000 m3 από 5 λατομεία.
Οι σπουδαιότεροι εμπορικοί τύποι μαρμάρου που λατομεύονται στην περιοχή είναι το «Μαύρο Λειβαδιάς», το «Ροζ Ελικώνα» και το «Μπεζ Ελικώνα».

  • Υπόλοιπες μαρμαροφόρες περιοχές ( Αργολίδας, Εύβοιας, Σκύρου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Κρήτης κ.λπ.)

Μάρμαρα λατομεύονται επίσης και σε αρκετές άλλες περιοχές, όπως:

  1. η Αργολίδα (Πελοπόννησος), με λευκά, ημίλευκα, μπεζ και έγχρωμα μάρμαρα
  2.  τα νησιά Εύβοια, Σκύρος, Κρήτη (Αιγαίο κ.λπ.)
  3.  τα νησιά Νάξος, Τήνος, Πάρος (Κυκλάδες)

Οι σπουδαιότεροι εμπορικοί τύποι μαρμάρου που λατομεύονται στις περιοχές αυτές είναι η «Κρυσταλλίνα Νάξου», το «Πράσινο Τήνου», το «Πράσινο Στύρων», το «Κόκκινο Ριτσώνας», το «Γκρι Αλιβερίου», το «Μπεζ Λυγουριού», τα «μάρμαρα Καρνεζαίϊκων», το «Μπεζ Διδύμων» και το «Κόκκινο Κάντιας».
Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 28.000 ως 33.000 m3, από περίπου 45 λατομεία.

Αφιέρωμα στα μάρμαρα Καρναζαίικων

 
[ομάδα εργασίας ΙΓΜΕ]

Σχετικά Άρθρα