ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ

Επιστημονική δεοντολογία, διαδίκτυο και ορυκτός πλούτος!

[Τζεφέρης Πέτρος] [by Tzeferis Peter]

Κυκλοφορεί ένα ενυπόγραφο email αναφορικά με το θέμα των ελληνικών πετρελαίων που λίγο έλειψε να μας ..λύσει το πρόβλημα του χρέους και όχι μόνο.

Καθόμαστε πάνω σε βουνό χρυσό και πήγαμε στο ΔΝΤ;

Αν και από αυτή τη σελίδα δεν ασχολούμαστε να σχολιάζουμε άλλους, εδώ θα κάνουμε μια εξαίρεση διότι πρόκειται για θέμα δεοντολογίας και αρχής δημοσιοποίησης επιστημονικών δεδομένων. Διότι εδώ θίγονται εκτός της ουσίας και της αλήθειας σχετικά με τον ελληνικό ορυκτό πλούτο, και θέματα βασικών κανόνων επιστημονικής δεοντολογίας. Δεχτείτε ορισμένα σχόλια λοιπόν:

1. Ο Οργανισμός Scande(i)c Org που αναφέρεται στο μέιλ, δεν φαίνεται να  δραστηριοποιείται  σαν μια εμπορική-οικονομική-πολιτική ένωση (μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή) ενώ μια απλή αναφορά στην εφημερίδα Stockholm Daily δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να μας πείσει ότι βρήκαμε όλο το “χρυσάφι του κόσμου”. Ξέρετε κανέναν οργανισμό (στον οποίο μάλιστα να συμμετέχουν η Λετονία και η Λιθουανία!) να δίνει (απο ποιόν κορβανά αλήθεια) 250 δισ. για έστω πετρελαιοπιθανούς χώρους (και μάλιστα εντοπισμένους σε ρηχές κυρίως δομές) που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί ούτε με μία γεώτρηση;  Επισημαίνεται άλλωστε  ότι η  επίσημη εμπορική ένωση στην οποία εμπλέκονται τα σκανδιναβικά κράτη είναι η EFTA από την οποία μάλιστα αποχώρησαν ορισμένα  κατόπιν ένταξης στην ΕΕ.

2. Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Μελετών, όπως περιγράφεται στο μέιλ, επίσης  δεν υπάρχει.  Υπάρχει το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Ομάδα BRGM) και φυσικά το  Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (Institut Francais du Petrole (IFP)), το οποίο δεν προκύπτει ότι πραγματοποίησε τέτοια μελέτη. Για πληροφορίες σχετικά με τις μελέτες του Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου εδώ

Αλλωστε τα ερευνητικά projects με ελληνικό ενδιαφέρον που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια με χρηματοδότηση της ΕE σε θαλάσσιους και υποθαλάσσιους ορίζοντες δίνονται εδώ: RESEARCH PROJECTS TO STUDY THE SEA FLOOR AND SUB-BOTTOM SEDIMENTS FUNDED BY THE RECENT EUROPEAN COMMISSION FRAMEWORK PROGRAMS: THE I.G.M.E. PARTICIPATION

3. Νορβηγική εταιρεία TGF-MoR για σεισμικές έρευνες δεν γνωρίζουμε να υπάρχει (εκτός αν ενοείται η TGS ή TGS-Nor). Με τις νορβηγικές εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, πχ.  τη Statoil καθώς και εταιρείες διεξαγωγής σεισμικών διασκοπήσεων (TGS και PGS), ηγήτορες στην αντίστοιχη παγκόσμια αγορά, συναντήθηκε πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός Ι. Μανιάτης που επισκέφτηκε  τη Νορβηγία , στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει για το θέμα των ελληνικών πετρελαίων και υδρογονανθράκων. Επίσης, η νορβηγική εταιρεία που επίσης κάνει τέτοιου είδους μελέτες λέγεται NORSAR, ούτε δημοσίευσε -τουλάχιστον πρόσφατα- μελέτη για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αναφορικά με τον ελλαδικό χώρο.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει, πέρα από την προχειρότητα που δεν πρέπει να συνάδει με την διακίνηση των επιστημονικών δεδομένων, αβίαστα το συμπέρασμα για το αν υπήρξε πραγματικά επίσημο έγγραφο του υποτιθέμενου συνασπισμού προς την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ομως αγαπητοί μου, όλοι εσείς που καλοπροαίρετα διακινείτε αλλά δεν σχολιάζετε το συγκεκριμένο μειλ επειδή σας βάλανε ένα διδακτορικό από κάτω, σκεφτείτε λίγο, επιτέλους σκεφτείτε: Αν εγώ που είμαι διδάκτωρ του ορυκτού πλούτου γράψω κάτι για το …ντεκαπάζ των μαλλιών πρέπει απαραίτητα να γίνω και πιστευτός; Η μήπως θα μπορεί άνετα να με διορθώσει και ο κομμωτής κ. Σαμαράς ;

Κι ακόμη ένα εύλογο ερώτημα: δεν θα πρέπει όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα εμπιστευτικό υποτιθέμενο επίσημο έγγραφο να αναφέρει προωτίστως την πηγή που χρησιμοποιεί, όταν μάλιστα η δουλειά του (πχ. το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) δεν θα του επέτρεπε να έχει πρόσβαση σε αυτό, ακόμη και αν υπήρχε; Κανείς δεν αναρωτήθηκε για όλα αυτά αγαπητοί διακινούντες τα μέιλ μέσα στα καλώδια;

Διότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος επιστήμονας που διακινεί επιστημονική γνώση είναι να αναφέρει τις πηγές του, τη βιβλιογραφία του, τις αναφορές του! Διαφορετικά δεν διακινεί επιστημονική γνώση, λέει επιεικώς την ..άποψή του. Και αυτή προστίθεται σε εκείνη εκατομμυρίων άλλων.

Αντι να ασχοληθούμε με την ουσία του θέματος, δηλ. την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας και τα πλεονεκτήματα που θα έχουμε και να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή, τυρβάζουμε περί τα άλλα για τα οποία ουδόλως γνωρίζουμε…  Implementation of the Greek Exclusive Economic Zone (EEZ) and ItsFinancial and GeopoliticalBenefits.

Δημόσια Διαβούλευση για διενέργεια σεισμικών ερευνών στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης

Φυσικά και δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ ουτε να εκθέσω κανέναν. Απλά, όλα αυτά μου θυμίζουν τη σύμβαση Cooper λίγο παλαιότερα… που υπήρχε αλλά δεν σχετιζόταν καν με τον ορυκτό πλούτο! Και όπως πάντα τη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα!

Δυστυχώς το internet που όλοι μας προβάλουμε σαν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στον τηλεοπτικό φαρισαϊσμό και σαν έναν προθάλαμο προς την άμεση δημοκρατία, δεν τα καταφέρνει πάντα. Κι εδώ (όπως και στην τηλεόραση), ο στόχος συχνά ξεφεύγει από την ουσία που είναι η αλήθεια (ή έστω η τεκμηριωμένη άποψη) και περνά σε ένα κενό περιεχομένου εντυπωσιασμό. Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται όχι σαν μια εναλλακτική δυνατότητα έκφρασης και διακίνησης της γνώσης αλλά σαν τεχνομαγική επίκληση που εγγυάται με την εκφορά της όχι φυσικά την αλήθεια, αλλά αυτό που για κάποιους (ή μήπως για όλους;) μετράει περισσότερο και από την αλήθεια: την επικοινωνία, την εντύπωση, τον (αρνητικό) συμβoλισμό, the medium (which) is the (real) message! Και αυτή η διαπίστωση είναι κάπως τρομακτική για την δημοκρατία μας..

Το τεκμηριωμένο μήνυμα που εκφράζεται με δεδομένα και δημιουργική κριτική χάνεται μέσα στα καλώδια και μένει ο θόρυβος των συνθημάτων γκαιμπελικού τύπου: για παράδειγμα, αν μεταφέρεις 100 φορές το παραπάνω μέιλ και μάλιστα του βάλεις τον τίτλο «Καθόμαστε πάνω σε βουνό χρυσό και πήγαμε στο ΔΝΤ;» σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που θα δεχθούν το μήνυμα, θα σκεφτεί «κάποιοι θέλουν κρέμασμα», ένα μικρότερο ποσοστό θα σκεφτεί “αν είναι αλήθεια, κάποιοι θέλουν κρέμασμα” και ένα πολύ μικρό ποσοστό θα αναρωτηθεί «πόσο αξιόπιστο είναι αυτό που γράφτηκε και εκείνοι που το έγραψαν ή το αναπαρήγαγαν».

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν περιμένω φυσικά η παρούσα ανάρτηση να βγει σε όσα …αντίτυπα βγήκε το περιβόητο μειλ. Ο νοών νοείτο!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΙΝΟΥ

Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης

Σχετικά Άρθρα