ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Ο καθ. Κώστας Παναγόπουλος για το Λαύριο

Το Βιομηχανικό Λαύριο, πεδίο αποκάλυψης, για τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας.

Παρουσιάζουμε σήμερα δύο παλαιότερες -πλην όμως πάντα επίκαιρες -εργασίες του καθ. Κωνσταντίνου Παναγόπουλου για το Λαύριο, το πολυεπίπεδο Λαύριο.

O καθ. Παναγόπουλος είναι εκ των οραματιστών και πρωτεργατών της υλοποίησης του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, των εγκαταστάσεων που αποκαταστάθηκαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σήμερα λειτουργούν ως τεχνολογικό και πολιτιστικό πάρκο.

Στην πρώτη εργασία υποστηρίζεται η  άποψη ότι το νεότερο Λαύριο, ως τεχνικό μνημείο και ως ιστορία, είναι προνομιακός χώρος για την έρευνα, που αποβλέπει να δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα του προβλήματος ανάπτυξης της χώρας σήμερα.
Το κτίριο του Χημείου της C.F.M.L στον Κυπριανό. Μεταξύ των εικονιζομένων είναι ο Ελ. Βενιζέλος και ο Φ. Σερπιέρης
Η σημασία του Λαυρίου συνδέεται με το γεγονός ότι η μεταλλευτική και μεταλλουργική του δραστηριότητα αποτέλεσε την εισαγωγή της χώρας στη βιομηχανική εποχή και την απαρχή της οικονομικής ανάπτυξης του νέου ελληνικού κράτους.
Όταν λέμε «Η σημασία του Λαυρίου», εννοούμε τη σημασία του Βιομηχανικού Λαυρίου. Πρόκειται για τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν με βάση τη γνωστή από την αρχαιότητα μεταλλοφορία της Λαυρεωτικής. Το Βιομηχανικό Λαύριο είχε αφετηρία το έτος 1860 και πέρας το έτος 1984. Κάλυψε με συνεχή δραστηριότητα μια χρονική περίοδο 124 ετών. Η σημασία του συνδέεται με το γεγονός ότι η μεταλλευτική και μεταλλουργική του δραστηριότητα αποτέλεσε την εισαγωγή της χώρας στη βιομηχανική εποχή και την απαρχή της οικονομικής ανάπτυξης του νέου ελληνικού κράτους.Στο ίδιο σημείωμα γίνεται αναφορά στη μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα των αρχαίων και στο γεγονός ότι τα κατάλοιπα της δραστηριότητάς τους αποτέλεσαν την αφετηρία για το νεότερο Λαύριο. Τόσο το αρχαίο Λαύριο όσο και το νεότερο αφορούν σε πρωτογενή βιομηχανική παραγωγή.

Δείτε την εργασία αυτή: Η τεχνολογική αξία του Λαυρίου

Εντούτοις, το βιομηχανικό Λαύριο δεν είναι μόνο τεχνικό μνημείο και ιστορία  Επειδή λέγεται και ξαναλέγεται ότι η απουσία είτε η ανεπάρκεια παραγωγής αποτελεί ουσιαστική αδυναμία της οικονομίας της χώρας, θα είχε ίσως σημασία να δούμε πως η ελληνική πολιτεία και κοινωνία χειρίστηκαν το θέμα της βιομηχανικής παραγωγής στην περίπτωση του νεότερου Λαυρίου.
Επιχειρώντας στο δεύτερο κείμενο, αυτού του είδους την αναδρομή στις αφετηρίες του νεότερου βιομηχανικού Λαυρίου έχουμε την ευκαιρία ν΄ αναγνωρίσουμε, τον ιστορικό χαρακτήρα, νοοτροπιών και συνθηκών, που στέκονται και σήμερα εμπόδια στην ανάπτυξη της όποιας παραγωγής. Δίνεται η δυνατότητα να επιχειρήσουμε διακρίσεις και να σχεδιάσουμε την αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων του παρόντος μπροστά στα οποία σήμερα στεκόμαστε αμήχανοι.

Σχετικά Άρθρα