-->

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020

Γεωλογικό τριήμερο για φοιτητές τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ στο μεταλλευτικό Λαύριο

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Στοά 80 Πλάκα Λαυρεωτικής. Ας σημειωθεί ότι η στοά αυτή κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ασφαλής αν η επίσκεψη γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και εξειδικευμένους συνοδούς.


Φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ που είναι και μέλη της Διεθνούς Ένωσης Κοιτασματολόγων επισκέφθηκαν το Λαύριο με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Μέλφο και τους διδάσκοντες Δρ. Χρήστο Εμμανουηλίδη και Δρ. Σταύρο Οικονομίδη.


Οι φοιτητές είδαν από κοντά και διδάχθηκαν για τη γεωλογία της περιοχής, τα ρήγματα, τα μάγματα, τα σημαντικά κοιτάσματα μεικτών θειούχων, τα υδροθερμικά διαλύματα, τα αμέτρητα πολύχρωμα και σπάνια ορυκτά, που συναντιούνται στο Λαύριο και είναι παγκοσμίως γνωστά.


 
Οι φοιτητές με τους καθηγητές τους διείσδυσαν στα έγκατα του Λαυρίου, στις σκοτεινές υγρές γαλαρίες της Πλάκας, για να ανακαλύψουν τα εξαιρετικά σημαντικά γεωλογικά μυστικά που κρύβει η περιοχή. Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαν τους εξειδικευμένους οδηγούς, Ηρακλή Κατσάρο και Βασίλη Στεργίου κατοίκους του Λαυρίου που με μεγάλη προθυμία δέχτηκαν να τους ξεναγήσουν στην Στοά 80. Ας σημειωθεί ότι η στοά αυτή κρίνεται σε μεγάλο βαθμό ασφαλής αν η επίσκεψη γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και εξειδικευμένους συνοδούς. Επίσης η χρηματοδότηση της Διεθνούς Ένωσης Κοιτασματολόγων βοήθησε στο παραπάνω εγχείρημα.

Πρόκειται για μία δράση των φοιτητών που έχουν ιδιαίτερη αγάπη στο αντικείμενο της κοιτασματολογίας και επισκέπτονται μεταλλεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο αντικείμενο.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/foitites-geologias-toy-apth-sta-egkata-toy-layrioy