ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCSΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η Τουρκία Aνεβάζει Στροφές στην Υποστήριξη των ΑΠΕ

Η γειτονική χώρα μπορεί να μας απασχολεί λόγω των προκλητικών ενεργειών της στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια ώρα όμως εξελίσσεται σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η Renewable Energy ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση στη θέση Kirazli δύο αιολικών πάρκων 53 MW και 32 MW στην Τουρκία. Αυτά τα δύο αιολικά πάρκα αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης παραγγελίας που έγινε πριν από ένα χρόνο με την Turkerler και την RT Enerjito να προμηθεύουν πέντε αιολικά πάρκα. Συνολικά, τα πέντε αιολικά πάρκα θα παρέχουν ανανεώσιμη ενέργεια στην περιοχή, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια 183.000 σπίτια.

Σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε ρόλο ο μηχανισμός υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια για να κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο ελκυστικές για όσους επενδύσουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νόμος 5346 για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και μια ποικιλία κινήτρων σε αυτές τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατανομή γης και τη χορήγηση πρόσθετων οικονομικών κινήτρων για τη χρήση εγχώριων πόρων. Πλέον υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με το δίκτυο HaberTürk πως θα παραταθεί το μέτρο για 6 μήνες.Η τιμή της κιλοβατώρας που παράγεται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν το εν λόγω μηχανισμό είναι 0,073 USD / kWh για αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, 0,105 USD / kWh για γεωθερμία, 0,133 USD / kWh για βιομάζα και ηλιακή ενέργεια. Ο μηχανισμός σύμφωνα με αναλυτές πέτυχε τον στόχο του και είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ. Ωστόσο, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι μελετά ένα νέο μοντέλο σχετικά με τον μηχανισμό και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς ανανεώσιμης ενέργειας ζητούν να επεκταθεί.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, η ημερήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 0,2% την περασμένη Παρασκευή σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα και έφτασε τα 916.577MW, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τουρκικής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τις 920.909 μεγαβατώρες την Παρασκευή σημειώνοντας αύξηση 0,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αποτελούσε το 29,04% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία την Παρασκευή, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας ανήλθαν σε 4.521 μεγαβατώρες. Οι εισαγωγές έφτασαν τα 190 μεγαβατώρες.

Guide to Investing in Turkish Renewable Energy Sector

Σχετικά Άρθρα