ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Ανακοίνωση της Chesterfield Resources για χρυσό στο Δ. Τρόοδος, Κύπρος

 
Σε διεθνή στόχο ενεργειακού και ορυκτού πλούτου τείνει να μετατραπεί η Κύπρος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς μετά από τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, η εταιρία Chesterfield Resources κάνει επίσης έρευνες για χρυσό με σχετική επιτυχία!

Η εταιρία Chesterfield Resources, https://www.chesterfieldresourcesplc.com/, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 13 μήνες στην Κύπρο,  ανακοίνωσε  πριν από μερικές μέρες τα αποτελέσματα των ερευνών της στο Δυτικό Τρόοδος και όπως αναφέρθηκε από στέλεχός της «εντοπίσαμε πολύ περισσότερο χρυσό απ’ ό,τι θα σκεφτόμασταν».

Ηδη εδώ και μήνες η σχετική παρουσίαση που έγινε από τον κ. Martin French, πρόεδρο της συγκεκριμένης εταιρείας εξόρυξης χρυσού και χαλκού, για τους στόχους που εντοπίστηκαν και την έναρξη της κοιτασματολογικής έρευνας σε ακτίνα περίπου 50 τετρ. χιλιομέτρων, έφερε άνοδο στην μετοχή της εταιρίας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με τους επικεφαλής να δηλώνουν ότι θέλουν το συντομότερο να βγάλουν τον χρυσό στην επιφάνεια.

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/651311/nees-exoryxeis-chrysoy-chalkoy-sto-troodos148

 

 
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η συγκεκριμένη εταιρεία με ένα ποσό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, κατάφερε να πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες για έρευνα και εξόρυξη ορυκτού πλούτου, με την εταιρία να θεωρεί την Κύπρο και συγκεκριμένα την οροσειρά του Τροόδους ως ένα πολύ υποσχόμενο στόχο.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση που έγινε στην Κύπρο πάντα υπήρχε ορυκτός πλούτος, ωστόσο οι Κύπριοι «δεν ενδιαφέρονταν για την εξόρυξη χρυσού, παρά μόνο χαλκού και γι’ αυτό δεν έγιναν εντατικότερες έρευνες». Άλλωστε, μέχρι τη δεκαετία του 1970 η τιμή του χρυσού ήταν $35 δολάρια η ουγγιά, πολύ κοντά στην τιμή του χαλκού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η Chesterfield Resources υπάρχουν στοιβάδες από χρυσό σε βάθος που μπορεί να εκμεταλλευτεί και βρίσκονται από 10 έως και 150 μέτρα κάτω από τη γη κάτι που επιβεβαιώθηκε από γεωτρήσεις που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία-στόχοι:  «Κάναμε κάποιες γεωτρήσεις για τις ποσότητες χαλκού και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα χρυσού κάτι που μας εξέπληξε»


Μετά και τις δειγματοληπτικές γεωτρήσεις η εταιρεία δηλώνει πανέτοιμη να συνεχίσει την προσπάθεια έρευνας στο υπέδαφος του Τροόδους και να φέρει στην επιφάνεια τον «ξεχασμένο χρυσό της Κύπρου» με την επίσημη αναφορά να κάνει λόγο για επανέναρξη των εργασιών μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ενώ γίνεται λόγος για τον Ιούνιο του 2020.

Σημαντική είναι και η αναφορά ότι  τους τελευταίους μήνες (από την έναρξη των ερευνητικών εργασιών της εταιρείας) η τιμή του χρυσού έχει ανέβει γύρω στο 40% κάτι που αναμένεται να φέρει σημαντική κέρδη στην Chesterfield Resources που όπως αναφέραμε και πιο πάνω είδε την μετοχή να κινείται ανοδικά ( 7.7%) μετά τις ανακοινώσεις για το 2019.

Η εταιρεία, όπως ειπώθηκε, διαθέτει σύγχρονες τεχνικές που προσφέρουν οπτική δυνατότητα κάτω από τις μεγάλες ροές λάβας που υπάρχουν στην Κύπρο και δυνατότητα ανακάλυψης στρωμάτων που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν, κάτι που φαίνεται πως κατάφεραν, εντοπίζοντας  30 στόχους που πιθανότατα κρύβουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και όπως ανακοινώθηκε χρυσός με μεγάλη καθαρότητα.

Εντούτοις, σύμφωνα τις δημόσιες αρχές, συγκεκριμένα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου κ. Κ. Κωνσταντίνου, η συγκεκριμένη εταιρεία αδειοδοτήθηκε μόνο για έρευνες, όπως και αρκετές άλλες εταιρείες στο παρελθόν και  δεν έχει πάρει άδεια για εκμετάλλευση. «Ο μόνος που παράγει χρυσό στην Κύπρο είναι η Hellenic Copper Mines η οποία είναι από επανεπεξεργασία υλικού από εξόρυξη χαλκού, που δίνει ένα κράμα αργύρου και χρυσού».

Ο κ. Κ. Κωνσταντίνου που ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών της και δεν έχει προχωρήσει σε αίτηση ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο.

«Σίγουρα γίνονται ερευνητικές διαδικασίες, ωστόσο ας μην παρασυρόμαστε και θεωρούμε ότι τα θετικά αποτελέσματα, θα πείσουν για να δοθεί το ‘πράσινο φως’ για εκμετάλλευση» 

«Μακάρι να έχουν βρει αλλά αυτή την ώρα δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση γύρω από ανακοινώσεις εταιριών» συμπλήρωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, που όπως αντιλαμβανόμαστε έχει τους λόγους του ώστε να θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Αλλωστε,  ειναι γνωστό ότι η διαδικασία αδειοδότησης εξόρυξης και επεξεργασίας κοιτασμάτων χρυσού, δεν είναι τόσο απλή και σύντομη  σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα του θεσμικού πλαισίου, όπου προφανώς εντάσσεται και η Κυπριακή Δημοκρατία.  Και καμία σχέση δεν έχει με τα χρηματιστηριακά και λοιπά δρώμενα που ενδιαφέρουν τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά είναι μια διαδικασία που στόχο έχει να διασφαλίσει το καθεστώς ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας των μεθόδων και των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν.

 
Πατήστε ΕΔΩ για τον περί Ρύθμισης Μεταλλείων και Λατομείων Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πηγή: http://businessnews.tothemaonline.com/economy/cyprus/2020/05/07/kypros-ekpliksi-me-tis-megales-posotites-xrysoy-poy-anakalypsan-%E2%80%93-amesa-proxoroyn-se-eksoryksi-fotografies/, του Στέλιου Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα