ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΠΡΑΣΙΝΑ ΟΡΥΚΤΑ

Αes Cyprium: Ο ρόλος του στην ιατρική από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τον COVID-19 (ΙΙ)

Εικ. 7-8ː Η μηχανή της Sonovia Ltd που ωθεί, με τεράστια ταχύτητα, τα αντιβακτηριακά νανοσωματίδια στα υφάσματα (7) και η αντιϊκή μάσκα προστασίας των νοσηλευτών του Ιατρικού κέντρου Shaare Zedek στην Ιερουσαλήμ (8). Σύνδεσμοςː https://www.israel21c.org/new-antiviral-masks-from-israel-may-help-stop-deadly-virus/

[από  Δ. Κ. Κωνσταντινίδη, Δρα Οικονομικής Γεωλογίας]

Οι ιδιότητες του χαλκού επανήλθαν στο προσκήνιο με τη θλιβερή περίπτωση του παγκόσμιου αγώνα κατά του κοροναϊού COVID-19, που θα προκαλέσει τον θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.Αντιμικροβιακός χαλκός. Είναι γνωστή η δράση του αντιμικροβιακού χαλκού και η μείωση του φορτίου των μικροβίων και των ιών στις επιφάνειες του έως και 95%. Είναι σημαντικό ότι στις μελέτες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί ότι τα ιόντα του χαλκού δρουν αντιϊκά μειώνοντας και εξαφανίζοντας τα μολυσματικά στελέχη των αναπνευστικών ιών. Μελέτη που έγινε σε τρία αμερικανικά νοσοκομεία το 2015 (Michels H.T. et al.) κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

 

  1. Σε εργαστηριακές δοκιμές η μείωση των ζωντανών βακτηριδίων ήταν μεγαλύτερη από 99,9%,
  2.  Στις κλινικές δοκιμές παρατηρήθηκε μείωση των βακτηριδίων κατά 83% στα αντικείμενα από κράμα χαλκού, σε σύγκριση με τις επιφάνειες που κατασκευάστηκαν από άλλα υλικά, και τέλος
  3. το ποσοστό μόλυνσης των ασθενών ήταν κατά 58% μικρότερο στις αίθουσες με επιφάνειες από χαλκό (χερούλια κρεβατιών, τραπεζάκια, πόμολα, κ.ά.) σε σύγκριση με τα δωμάτια άλλων ασθενών, όπου τα αντικείμενα ήταν κατασκευασμένα από κοινά υλικά.

Μετά την εμφάνιση του COVID-19 στο Wuhan της Κίνας μια ομάδα ειδικών (Neeltje van Doremalen et al., Απρίλης 2020) μελέτησε την σταθερότητα του σε διάφορες επιφάνειες και σε αερολύματα και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine. Αναφορικά με τις επιφάνειες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε πλαστικό και χάλυβα ο ιός επιβιώνει έως και 72 ώρες (τρία εικοσιτετράωρα), ενώ στο χαρτόνι επιζεί μέχρι και 24 ώρες. Αντίθετα, στο χαλκό η επιβίωση του φθάνει το πολύ τις 4 ώρες.

Εξάλλου, η Ισραηλινή εταιρεία Sonovia Ltd. ανέπτυξε μια καινοτόμα τεχνολογία και άρχισε την άμεση παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενων υφαντουργικών μασκών. Η δωρεά πολλών χιλιάδων μασκών στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κοροναϊού, καθώς και σε ευάλωτους πολίτες, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η τεχνολογία αυτή, με τη χρήση υπερηχητικών κυμάτων, εγχύνει αντιϊκά, αντι-μικροβιακά νανοσωματίδια ψευδαργύρου και οξειδίου του χαλκού σε υφάσματα για μάσκες προσώπου και
άλλα προστατευτικά προϊόντα (Εικ. 7-8). Η τεχνολογία μετατρέπει τα υφάσματα σε πολύ αποτελεσματικά εργαλεία, που μπλοκάρουν τα βακτηρίδια και τους μύκητες. Η μάσκα παραμένει ενεργή έως και για 100 πλύσεις στους 70°C.

Η ίδια εταιρεία, με τη χρήση της τεχνολογίας αυτής ασχολείται με την τελειοποίηση κλινοσκεπασμάτων, ιατρικών στολών και εσώρουχων ασθενών, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό μέσο μεταφοράς επικίνδυνων βακτηριδίων, που εκτιμάται ότι μολύνουν κάθε χρόνο 1,7 και 3,5 εκατομμύρια νοσηλευόμενους Αμερικανούς και Ευρωπαίους, αντίστοιχα. Τα βακτηρίδια με τα οποία μολύνονται οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αμερικής προκαλούν 98.000 θανάτους ετησίως μόνο σε αυτή τη χώρα (B. Blum, 2019). Εξυπακούεται ότι ο αριθμός αυτός αναφέρεται στην προ-COVID 19 περίοδο.

Για να είμαστε πιο ασφαλείς. Κάθε κράτος έχει τον δικό του τρόπο να μάχεται ενάντια στην υπό εξέλιξη πανδημία και να δημιουργεί τις στρατηγικές του μέσα στα πλαίσια της δικής του πραγματικότητας.
Βέβαια, είναι πολύ αργά για να αναχαιτίσουμε τελείως την εξάπλωση του COVID-19 τώρα, δεν είναι όμως πολύ νωρίς για να σκεφτούμε την επόμενη πανδημία. Τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι εξειδικευμένοι ιατροί (επιδημιολόγοι, μικροβιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, κ.α.). Αλλά και οι επί μέρους βιομηχανίες, που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την υγεία θα έχουν το ρόλο τους.
 
Ενόψει, λοιπόν, ενός μέλλοντος με πανδημίες, θα πρέπει, εκτός πολλών άλλων πρωτοβουλιών, να ξανασκεφθούμε τη χρήση του χαλκού στην υγειονομική περίθαλψη, στα μέσα κυκλοφορίας, στα στέκια φαγητού και στα κέντρα διασκέδασης, ακόμη και στα σπίτια μας. Με αυτή την έννοια, οι βιομηχανίες χαλκού και οι ειδικοί επιστήμονες κάθε χώρας οφείλουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και να συνεισφέρουν, με την τεχνογνωσία και την περαιτέρω έρευνα, ώστε στις επόμενες πανδημίες να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, είτε στα χέρια των γιατρών ή στην καθημερινή μας ζωή, έτσι ώστε το μήνυμα «Μείνετε σπίτι, μείνετε ασφαλείς» να είναι μια κακιά ανάμνηση.Θα χρειαστούμε ένα αναβαθμισμένο έλεγχο και ισχυρό περιορισμό των λοιμώξεων χρησιμοποιώντας π.χ. ιατρικό εξοπλισμό και λοιπές εφαρμογές από αντιμικροβιακό χαλκό. Ανάμεσα στα αντικείμενα που μπορούν να αντικατασταθούν ή να καλυφθούν με επίστρωμα χαλκού στα νοσοκομεία και τις κλινικές είναι π.χ. τα χερούλια κρεβατιών, τα ατομικά τραπεζάκια, τα τραπέζια της καντίνας, οι συγκρατητήρες ορού, οι διακόπτες των φώτων, οι χειρολαβές πορτών και παραθύρων, τα στηθοσκόπια και τα πληκτρολόγια υπολογιστών. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν εντελώς απαραίτητα.

 

Τα αντικείμενα αυτά είναι επενδυμένα μόνο με 12 μικρόμετρα (microns) χαλκού, που είναι αρκετά για να διατηρήσει το μέταλλο αυτό την ικανότητα καταπολέμησης των βακτηριδίων που επικάθονται σε αυτό. Σύμφωνα με μία από τις εταιρείες που κατασκευάζει τέτοια προϊόντα, η Bed Techs, οι επιφάνειες αυτές με χαλκό (Εικ. 9-10) μπορούν να σκοτώσουν περισσότερο από 99,9% των βακτηριδίων του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, των ανθεκτικών στην βανκομυκίνη εντερόκοκκων, του αεριογόνου εντεροβακτηρίδιου και της αεριογόνου ψευδομονάδας εντός 2 ωρών, ενώ συνεχίζει να σκοτώνει το 99% των βακτηριδίων ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενη μόλυνση.

Φαντάζομαι ότι οι επόμενες έρευνες όλων των αντίστοιχων εταιρειών ανά τον κόσμο θα αφορούν, εκτός πολλών άλλων θεμάτων, και την χρήση του χαλκού στην καταπολέμηση του νέου ιού COVID-19, που, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει.

Εικ. 9-10: Νοσοκομειακό κρεβάτι με ατομικό τραπεζάκι και διάφορα «ταμπλό» επενδυμένα με λεπτό χαλκό http://www.bedtechs.com/antimicrobial/products

Εκτός όμως από τα νοσοκομεία, είναι και μερικά απλά πράγματα που θα μπορούσαν να ξαναμπούν στα σπίτια μας, όπως τα πόμολα στις πόρτες και τα παράθυρα μας, τα εξωτερικά κουδούνια, οι διακόπτες των φώτων και άλλα κοινόχρηστα αντικείμενα με ένα επίστρωμα χαλκού ή ενός νέου κράματος, στο οποίο πιθανά θα μας οδηγήσει η περαιτέρω έρευνα, και που ενδεχόμενα θα εξελιχθεί στο μεγάλο “φονιά” του COVID-19 ή του επόμενου κοροναϊού, σε συνδυασμό βέβαια με τα απαραίτητα νέα φάρμακα και εμβόλια.

Αes Cyprium: Ο ρόλος του στην ιατρική από την  Εποχή του Χαλκού μέχρι και τον COVID-19 (Ι)


Πηγές και σύνδεσμοι

Blum, A. (2019): New invention to make hospital bedding germ-resistant, σύνδεσμοςː
https://www.israel21c.org/israeli-invention-to-make-hospital-bedding-germ-resistant/
Georgiou, A. (2014): Flourishing amidst a ‘Crisis’: The Regional History of the Paphos Polity at the Transition from the 13th to the 12th Centuries BCE, in “Sea Peoples” Up-to-Date Proceedings of the ESF-Workshop held at the Austrian Academy of Sciences, Vienna, 3–4 November 2014, pp. 207-227.
Κωνσταντίνου, Γ. (2005): Η συμβολή των χαλκούχων κοιτασμάτων της Κύπρου στην ανάπτυξη της ιατρικής στην αρχαιότητα, Πρακτικά Συνεδρίου «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», Αθήνα 2005, σελ. 114-121.
Michels H.T. et al (2015): From Laboratory Research to a Clinical Trial: Copper Alloy Surfaces Kill Bacteria and Reduce Hospital-Acquired Infections. Published online 2015 Jul 10. doi: 10.1177/1937586715592650
Neeltje van Doremalen et al. 2020: Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. Σύνδεσμοςː https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973
http://www.bedtechs.com/antimicrobial/products
http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=10918&-V=limmata
https://sonoviatech.com/
https://www.israel21c.org/new-antiviral-masks-from-israel-may-help-stop-deadly-virus/

Σχετικά Άρθρα