ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Ο Σ.Ε.Μ.Μ.Θ παραμένει ενεργός στις μέρες του κορονοϊού

Καθοριστική εξέλιξη για το μέλλον του κλάδου του μαρμάρου χαρακτήρισε η πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., κα Τζούλη Χαΐδά, την ένταξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του στο πακέτο ευνοϊκών μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στις 31/3.

Ήταν το θετικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης και οργανωμένης προσπάθειας του Συνδέσμου. Άλλωστε, τη σχετική εισήγηση ένταξης του κλάδου είχε πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος προ ολίγων ημερών με επιστολή του στα αρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του μέτρου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

 

“Πρόκειται για έναν κλάδο με αξιόλογη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, με συμμετοχή 0,33% στο ΑΕΠ το 2018. Σημαντική η συμβολή του και στην απασχόληση, με 6.130 άμεσα εργαζόμενους και έμμεσα, σε συγγενείς επιχειρήσεις, 17.796. Το πλέον σημαντικότερο όμως είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μας και η καταπολέμηση της ανεργίας. Λόγω της εξάπλωσης του ιού σε όλο τον κόσμο, οι εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου μειώθηκαν κατακόρυφα και σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Παρά το όλο κλίμα, πολλές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Εύκολα λοιπόν μπορεί να γίνει αντιληπτό πόσο δύσκολο είναι να διατηρούν την παραγωγή ζωντανή υπό αυτές τις συνθήκες, γεγονός που δικαιολογεί την ανάγκη ένταξης του κλάδου στο πακέτο στήριξης της πολιτείας”, σχολίασε η κυρία Χαΐδά.

Ορισμένες μάλιστα, παρά την αναδουλειά που επικρατεί,  προσπαθούν να οργανώσουν ομάδες και  να ασκήσουν κοινωνικό έργο αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται έντονα την σημερινή περίοδο.

Σε εισαγωγή και δωρεά υγειονομικού υλικού αξίας 50.000 € προχώρησαν δεκατρείς (13) επιχειρήσεις του Νομού Αργολίδας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε υλικά ιατρικής προστασίας όλων των υγειονομικών μονάδων του νομού. Πρωτεργάτης μεταξύ αυτών (συντονισμός επιχειρήσεων, προμηθευτές Κίνας, μεταφορά υλικών κλπ), ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ και ΓΔ της εταιρείας μαρμάρου Marmyk Iliopoulos, κ. Παν. Ηλιόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα το πακέτο στήριξης όσων πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού περιλαμβάνει:

  • 4μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία)
  • Έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή για τον ΦΠΑ Απριλίου, η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για επαγγελματίες και εργαζόμενους
  • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 75 ημέρες
 

Σχετικά Άρθρα