-->

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020

Η μαρμαροβιομηχανία πλήττεται παγκοσμίως από το ξέσπασμα του κορωνοϊού

Η αναβολή της Xiamen International Stone Fair (για τον Ιούνιο του 2020,http://stonefair.org.cn/ ) οδήγησε σε μεγάλες απώλειες δαπανών για εταιρείες που σχεδίαζαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους
Ο κορωνοϊός (corona virus) αποτελεί την κύρια ανησυχία για το τρέχον έτος, σχεδόν όπως και ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το 2019. Οι μετοχές υποχωρούν, οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν πεσμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και όλοι οι εμπορικοί τομείς που σχετίζονται με την Κίνα αναφέρουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο από την εκδήλωση του ιού.

Η μαρμαροβιομηχανία, και ειδικά σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές της Κίνας, έχει πληγεί σοβαρά. Η αναβολή της Xiamen International Stone Fair οδήγησε σε μεγάλες απώλειες δαπανών για εταιρείες που σχεδίαζαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους. Ο χρόνος είναι ένας μεγάλος θεραπευτής, αλλά το εμπόριο μαρμάρου θα χρειαστεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιστρέψει σε κάθε προηγούμενη κατάσταση, όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της βιομηχανίας.

Τζούλη Χαϊδά: Μία αγορά που είναι ιδιαίτερα
εξαγωγική είναι αυτή του μαρμάρου, με το
57,2% των εξαγωγών να κατευθύνονται
προς την Κίνα. Ευλόγως λοιπόν δημιουργούνται
ερωτήματα για το κατά πόσο θα επηρεαστεί
η αγορά από την έξαρση του ιού.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες των οποίων το εμπόριο μαρμάρων συνδέεται στενά με την Κίνα, με περισσότερο από το 50% της παραγωγής της να εξάγεται στην Κίνα το 2019. Επιπλέον, υπάρχουν εταιρείες που εξάγουν σχεδόν το 90% της παραγωγής τους στο «κόκκινο δράκο», κυρίως ακατέργαστο μάρμαρο σε όγκους και πλάκες.

Τα επίσημα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι από τα 395 εκατ. ευρώ σε όγκους συναλλαγών, τα 215 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την κινεζική αγορά, όπερ σημαίνει ότι για κάθε μήνα που περνάει και δεν πραγματοποιούνται εξαγωγές ελληνικού μαρμάρου προς την Κίνα, οι ελληνικές μαρμαροβιομηχανίες χάνουν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ!

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης, κα Τζούλη Χαϊδά, «Υπάρχει επιφυλακτικότητα.  Λαμβάνουμε μηνύματα ότι οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια στην Κίνα έχουν κλείσει, πράγμα που μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στα μάρμαρα”.

Και προσθέτει: «Τον Ιανουάριο, δεν είχαμε άμεσες αρνητικές συνέπειες, ενώ το Φεβρουάριο υπήρχαν κάποια προβλήματα που δεν ήταν τελικά σημαντικά. Εντούτοις, ανησυχίες εγείρονται για τον Μάρτιο, ειδικά εάν οι αεροπορικές υπηρεσίες της Κίνας στην Ευρώπη παραμείνουν σε αναστολή και η οικονομική και κατασκευαστική δραστηριότητα στην ασιατική χώρα δεν ξεπαγώσει". Ωστόσο, η προσωπική της γνώμη είναι ότι ο Μάρτιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Η τοποθέτηση της κα Χαϊδά στην προεδρεία του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. τη γεμίζει, όπως λέει, με ευθύνη και δηλώνει έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου ο κλάδος να απαγκιστρωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, να γίνει ακόμα πιο εξωστρεφής, δημιουργώντας ένα ισχυρό brand name για το ελληνικό μάρμαρο στο εξωτερικό.

Η ίδια πιστεύει ότι η αλλαγή θα προκύψει μόνο μέσα από τη σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γι’ αυτό και θα επιδιώξει το χτίσιμο ενός διαύλου επικοινωνίας που θα επωφελήσει και τις δύο πλευρές. Ήδη το νέο Προεδρείο του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. έχει κανονίσει συναντήσεις με τους Αρμόδιους Φορείς, έτσι ώστε να υπάρξει επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Για να επανέλθουμε στον  κορωνοϊό,  έχει επηρεάσει επίσης άμεσα κάποιες χώρες. Η Ιταλία αντιμετωπίζει τώρα μια δύσκολη κατάσταση, με πολλές επαρχίες του ιταλικού βορρά να έχουν τεθεί σε καραντίνα. Τα λατομεία και η πλειοψηφία των εργοστασίων και των κεντρικών γραφείων των εταιρειών βρίσκονται στις συγκεκριμένες αυτές περιοχές της χώρας και συνεπώς τα αρνητικά αποτελέσματα είναι περισσότερο από προφανή.

Marco de Angelis, Πρόεδρος της Confindustria Marmomacchine: ανάγκη όλοι να εργαστούν με κερδοφόρο και ασφαλή τρόπο προς όφελος της χώρας, αποφεύγοντας τη διάδοση στα μέσα ενημέρωσης μιας εικόνας και μιας αντίληψης, ιδιαίτερα έναντι των διεθνών εταίρων, που θα βλάψει το brand “Made in Italy”.
Πριν από λίγες μέρες ο κ. Marco de Angelis, Πρόεδρος της Confindustria Marmomacchine, δημοσίευσε μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη «εξισορρόπησης της κατάστασης ώστε να προχωρήσει σε ταχεία εξομάλυνση, επιτρέποντας σε όλες τις εταιρείες-μέλη να συνεχίσουν όλες τις δραστηριότητες που τώρα έχουν μπλοκάρει και να θέτουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε όλα τα εδάφη να εργαστούν με κερδοφόρο και ασφαλή τρόπο προς όφελος της χώρας, αποφεύγοντας τη διάδοση στα μέσα ενημέρωσης μιας εικόνας και μιας αντίληψης, ιδιαίτερα έναντι των διεθνών εταίρων, που θα βλάψει το brand “Made in Italy”. 

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της χώρας, ανέφερε ότι «η παρατεταμένη κατάσταση καραντίνας ολόκληρης της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον τομέα, ο οποίος έχει ήδη επηρεαστεί από τη γενική επιβράδυνση».

Πηγή: https://stonenews.eu/el/marmaroviomichania-plittete-pagkosmios-apo-xespasma-koronaiou/