ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Επίσκεψη ΑΠΘ στα λατομεία της Stone Group International

Συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του λατομικού κλάδου του μαρμάρου συνδέεται άρρηκτα με την αγαστή διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ γεωλόγων, μηχανικών, λατόμων και σχεδιαστών.

Άσκηση υπαίθρου στα λατομεία μαρμάρου Hemarus και Volakas Haemus της Stone Group International πραγματοποίησε πρόσφατα ομάδα φοιτητών του AUTh SEG Student Chapter, με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα την διαδικασία της εξόρυξης του μαρμάρου. Η άσκηση υπαίθρου χρηματοδοτήθηκε από την Society of Economic Geologists (SEG) μέσω του SEG Foundation Round II 2018 Student Chapter Funding from the Stewart R. Wallace Fund.

Οι 13 φοιτητές που συμμετείχαν στην άσκηση συνοδευόμενοι από τον ακαδημαϊκό σύμβουλο του προγράμματος, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειο Μέλφο, ενημερώθηκαν σχετικά με την εξορυκτική διαδικασία και τα τελικά προϊόντα ενός λατομείου αρχικά από τον κ. Αντώνη Καλαϊτζή, manager του λατομείου Hemarus, στη θέση Νικητές στην ευρύτερη περιοχή του Νέστου στην Καβάλα. Πρόκειται για λατομείο ασβεστιτικού μαρμάρου, συνολικής έκτασης 150.000 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε από τη Stone Group International σχετικά πρόσφατα κι αναμένεται να φτάσει σε 150.000 τόνους παραγωγή σε ορίζοντα δωδεκάμηνου σε πλήρη λειτουργία.

Την παρουσίαση συμπλήρωσε και η Δρ. Κορίνα Πιπερά (Senior Geologist), η οποία αναφέρθηκε στα γεωλογικά στοιχεία του λατομείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην έρευνα που πραγματοποιείται για την επέκταση του λατομείου. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν τα ζητήματα της ασφάλειας και της υγιεινής κατά τη διάρκεια των λατομικών εργασιών, τα οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποφυγή ατυχημάτων ή τραυματισμών, ενώ θίχτηκαν και τα θέματα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και της διάθεσης των στείρων, με τον κ. Καλαίτζή να τονίζει τη σημασία της ανακύκλωσης, εκμετάλλευσης κι επαναχρησιμοποίησής τους υπό άλλη μορφή.Στο λατομείο Volakas Haemus στο Βώλακα της Δράμας, τα μέλη του AUTh SEG SC συνοδευόμενα από τη Δρ. Πιπερά, ενημερώθηκαν από το μεταλλειολόγο-μηχανικό κ. Αχιλλέα Γκάτσιο (Mining Engineer) για την γεωλογία της περιοχής και για τα τελικά προϊόντα του συγκεκριμένου λατομείου, το οποίο παράγει τις ποικιλίες δολομιτικού μαρμάρου Elba Blue, Volakas Haemus, Venus Vox Light και Venus Vox Dark. Το λατομείο καλύπτει έκταση περίπου 138.000 τ.μ. και παράγει 14.800 τόνους ετησίως με προοπτική τους 72.000 τόνους. Οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τα μηχανήματα κοπής μαρμάρου, αλλά και να κατανοήσουν το σχεδιασμό με βάση τον οποίο πραγματοποιείται η κοπή του μαρμάρου σε όγκους και πώς αυτή επιδρά στην όψη του τελικού προϊόντος.

Συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του λατομικού κλάδου του μαρμάρου συνδέεται άρρηκτα με την αγαστή συνεργασία μεταξύ γεωλόγων, μηχανικών, λατόμων και σχεδιαστών.

Το AUTh SEG Student Chapter είναι μία εθελοντική ομάδα φοιτητών στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ που λειτουργεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ένωσης Κοιτασματολόγων, της Society of Economic Geologists (SEG). Το παράρτημα αριθμεί 25 ενεργά μέλη, με ακαδημαϊκό σύμβουλο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ., Βασίλη Μέλφο.

Κοινός τόπος των μελών της ομάδας είναι το γνήσιο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα της κοιτασµατολογίας-οικονομικής γεωλογίας αλλά και για τις μεθόδους έρευνας, αναζήτησης, επιβεβαίωσης και εκμετάλλευσης των ορυκτών πρώτων υλών. Σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του φοιτητικού παραρτήματος αποτελούν οι πρωτοβουλίες με στόχο τη διάδοση της επιστήμης της κοιτασµατολογίας στο ευρύ κοινό και η ενημέρωσή του σε σχετικά θέματα που απασχολούν καθημερινά την κοινή γνώμη. Στο πλαίσιο των δράσεών του συγκαταλέγονται παρουσιάσεις θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος, ασκήσεις υπαίθρου χρηματοδοτούμενες από την SEG και από τον ιδιωτικό τομέα, σεμινάρια, ημερίδες και διαλέξεις γεωεπιστημόνων του ιδιωτικού και ακαδημαϊκού τομέα.

Η Stone Group International είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων στην Ευρώπη. Διαθέτει 9 ιδιόκτητα λατομεία και 5 παραγωγικές μονάδες, απασχολώντας συνολικά 650 εργαζόμενους. Για περισσότερες από 4 δεκαετίες ο όμιλος κάνει γνωστό και αγαπητό το Ελληνικό λευκό μάρμαρο σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

[Πηγή: https://stonenews.eu/el/episkepsi-tou-auth-seg-student-chapter-sta-latomia-tis-stone-group-international/]

Σχετικά Άρθρα