-->

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2019

Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου της Πάρου

Ενα εκ των πλέον διασήμων μαρμάρων της 
αρχαιότητας, η  Παρία Λίθος, εξορυσσόταν
 στις υπόγειες στοές  στην περιοχή Μαράθι Πάρου.

Mε  επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, η εκδήλωση που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.Π.Α.Σ), το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Ι.Α.Π.Κ.) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχίλοχος, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για το σημαντικό ζήτημα των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Πάρου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Προέδρος του ΙΑΠΚ κα Ντόρα Κατσωνοπούλου
Στην εκδήλωση, που άνοιξε ο Πρόεδρος της
Ο.ΠΑ.Σ. κ. Παναγιώτης Μπιζάς και την οποία παρακολούθησε ένα ευρύ κοινό, παρευρέθησαν: ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Παροναξίας Πανοσολογιώτατος Δωρόθεος, ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Στρατής, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, ο εκπρόσωπος του DEM 25 ΜΕRΑ 25 Jochen Schult, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών ομοσπονδιών και συλλόγων.

Τον συντονισμό του κυρίου μέρους των ομιλιών και της συζήτησης-πορισμάτων είχε η Πρόεδρος του ΙΑΠΚ, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου, ενώ στην εισαγωγική ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ο.ΠΑ.Σ. Αντώνης Πατέλης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης και στην αναγκαιότητα η πολιτιστική μας κληρονομιά να γίνει κτήμα των νεώτερων γενεών. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν αποτέλεσαν καίρια και ουσιαστική ενημέρωση για το κοινό που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον.


Στην ομιλία της, η κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου παρουσίασε τους τύπους των αρχαίων λατομείων της Πάρου στο Μαράθι και τους Λάκκους, τις τεχνικές της εξόρυξης και ένα πανόραμα των έργων γλυπτικής από παριανό μάρμαρο αποδεικνύοντας ότι η Πάρος με τους διάσημους γλύπτες, τα εργαστήρια γλυπτικής και τα σπουδαία γλυπτά έργα ουσιαστικά κυριάρχησε στον αρχαίο κόσμο της Μεσογείου από τον 6 ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 2ο -3ο αιώνα μ.Χ.
Για την γεωλογία του μαρμάρου και τον τρόπο δημιουργίας του μέσα από τις γεωλογικές διαδικασίες της φύσης μίλησε ο Δρ Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κωστής Σούκης. Τις γεωφυσικές μεθόδους για την παρακολούθηση των επιπτώσεων από την σύγχρονη λατομευτική δραστηριότητα στις υπόγειες στοές στο Μαράθι, με στόχο την διάσωση και την προστασία τους, παρουσίασε ο Καθ. Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Κουκουβέλας. Σε δράσεις για την σωστή και ασφαλή διαχείριση του πολιτιστικού μνημείου των λατομείων, κυρίως μέσα από την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Σύμβουλος Πολιτισμικής Διαχείρισης Δρ Ιωάννης Πούλιος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Στο πρόβλημα των αρνητικών επιπτώσεων στα αρχαία λατομεία στο Μαράθι από την λατομευτική δραστηριότητα των σύγχρονων λατομείων αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος του «Αρχίλοχου» κ. Σπύρος Μητρογιάννης. Τη νομική διάσταση του ζητήματος και τους τρόπους προστασίας των αρχαίων στοών από την προβληματική λειτουργία των σύγχρονων λατομείων ανέπτυξε ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, νομικός.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και σχετική συζήτηση, υπό τον συντονισμό της Προέδρου του ΙΑΠΚ Ντόρας Κατσωνοπούλου, με απαντήσεις και διευκρινίσεις από τους συμμετέχοντες στο πάνελ επιστήμονες-ομιλητές και τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο. Στο πλαίσιο της συζήτησης-συμπερασμάτων, κατατέθηκε πρόταση του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Πάρου κ. Κώστα Ροκονίδα για την σύσταση επιτροπής, με στόχο την παρακολούθηση της πορείας του ζητήματος, ώστε να επιτευχθεί η διάσωση και ανάδειξη του μοναδικού θησαυρού των αρχαίων λατομείων. Επίσης, υπήρξε πρόταση του Έπαρχου κ. Κώστα Μπιζά για την ένταξη των αρχαίων λατομείων στον πολιτιστικό κατάλογο της UNESCO.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Αντιπρόεδρος της Ο.ΠΑ.Σ. κ. Αντώνης Πατέλης ευχαρίστησε εκ μέρους όλων την κ. Ντόρα Κατσωνοπούλου, για τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης και τους ομιλητές, που φώτισαν ολοκληρωμένα όλες τις πτυχές του θέματος περί την μοναδική ‘Παρία Λίθο’, καταλήγοντας: «Σας θέλουμε όλους παρόντες και ενεργούς στο όμορφο αλλά ταυτόχρονα δύσκολο έργο μας, της διάσωσης, προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων».

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας στην Αθήνα, που θα κοινοποιηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες, θα καταρτιστούν και υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας και ανάδειξης του μνημείου που είναι και το καθολικό αίτημα της Πάρου.

Δείτε και την πρόταση που γίνεται στους συνδέσμους: https://www.oryktosploutos.net/2019/12/blog-post_14.html

Ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου