-->

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019

Το μεταλλευτικό Πολυτεχνείο του Freiberg στα μεταλλεία της Ελλάδος

 Technical University Bergakadeemie Freiberg. Στην μικρή Γερμανική πόλη του Freiberg (που δεν πρέπει να συγχέεται με το  Freiburg) βρίσκεται το αρχαιότερο ενεργό και ένα από τα καλύτερα -σύμφωνα με τα επίσημα ranking- μεταλλευτικό πανεπιστήμιο του κόσμου (από το 1765).Το Πολυτεχνείο του Freiberg της Γερμανίας και ειδικότερα η Σχολή των Μεταλλειολόγων (Institute of Mining and Special Civil Engineering),  επισκέφτηκε αυτό το καλοκαίρι αρκετούς μεταλλευτικούς χώρους στην Ελλάδα.

Η υπόγεια μεταλλευτική τεχνολογία διδάσκεται σε έναν γνήσιο μεταλλευτικό χώρο, το Freiberg Exhibition Mine (ειδικότερα το "Reiche Zeche" shaft), ένα από τα ιστορικότερα μεταλλεία αργύρου της Κεντρικής Ευρώπης.

EIT Raw Materials Zagreb Barakos October 2019 by tzeferisp on Scribd

Μάλιστα τόσο οι συνοδοί τους,  ο καθηγητής Helmut Mischo και ο Ελληνας μεταδιδακτορικός ερευνητής Γιώργος Μπαράκος, όσο και οι ίδιοι οι τελειόφοιτοι σπουδαστές είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για τους χώρους εξόρυξης που επισκέφθηκαν (Μήλος, λατομεία μαρμάρου σε όλη την Ελλάδα, μεταλλεία βωξίτη, μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική, μεταλλεία Λαυρίου κ.α).

Οι σπουδαστές του  Πολυτεχνείου Freiberg στην στοά 80 στην Πλάκα Λαυρίου.
Στην μικρή πόλη του Freiberg (που δεν πρέπει να συγχέεται με το Freiburg) βρίσκεται το αρχαιότερο και ένα από τα καλύτερα -σύμφωνα με τα επίσημα ranking- μεταλλευτικό πανεπιστήμιο του κόσμου (από το 1765), διαθέτει σήμερα πάνω από 4300 σπουδαστές και περίπου 90 καθηγητές.

Εκείνο που είναι εντυπωσιακό ειναι ότι τα μαθήματα για τη μεταλλευτική τεχνολογία και τις χρησιμοποιούμενες μεταλλευτικές μεθόδους (Underground Mining Methods) διδάσκονται  σε έναν γνήσιο μεταλλευτικό χώρο, όπου στεγάζονται τόσο τα εργαστήρια όσο και τα γραφεία των καθηγητών (από το 2013).

Πρόκειται  για το περίφημο Freiberg Exhibition Mine, ένα ιστορικό μεταλλείο αργύρου στην κεντρική Ευρώπη (Σαξονία) το οποίο είναι ανενεργό σήμερα και αποτελεί (εκτός από χώρο διδασκαλίας) πόλο έλξης της μεταλλευτικής περιήγησης με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

http://www.freiberg-service.de/en/highlights/sightseeing/freiberg-exhibition-mine.html#c6611

Το "υπόγειο Freiberg" εκτείνεται σε μια έκταση 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων κάτω από την Silver City.  Κατά την μακρά περίοδο λειτουργίας του, το ορυχείο αργύρου παρήγαγε περίπου 8.000 τόνους πολύτιμου αργύρου και το Freiberg έγινε η Silver City της Γερμανίας και μία από τις μεγαλύτερες περιοχές εξόρυξης αργύρου στην Ευρώπη.
Επίσκεψη στα λατομεία μαρμάρου Διονύσου Αττικής

Επίσκεψη στο Λαύριο, αναμνηστικά δείγματα.

Επίσκεψη στο Λαύριο, Στοά 80, Πλάκα

Επίσκεψη στο Λαύριο, κοιλάδα της Σούριζας (κάτω) και στα αρχαία μεταλλευτικά πλυντήρια (επάνω). Ξενάγηση από τον πολύπειρο Δρ. Δ. Μπίτζιο.

Επίσκεψη στο λατομείο μαρμάρου "Παυλίδης" στο γρανίτη Δράμας.

Η επικοινωνία μας με το  "μεταλλευτικό" Πολυτεχνείο του Freiberg ξεκίνησε με το ζήτημα του εκθέματος σιδηρών "δεσμών δουλείας" και εξελίχθηκε ώστε να έχουμε σήμερα τη δυνατότητα για μια απο κοινού ανταλλαγή απόψεων αλλά και εκ του σύνεγγυς επικοινωνία μέσω επισκέψεων και από τις δύο πλευρές. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό, το Πολυτεχνείο του FREIBERG έχει ιστορικούς δεσμούς με το Λαύριο αφού ο Ανδρέας Κορδέλλας υπήρξε απόφοιτος της Σχολής του Πανεπιστημίου του freiberg με την οποία βρισκόταν πάντα σε επικοινωνία και συνεργασία.

Νεώτερα για το έκθεμα σιδηρών "δεσμών δουλείας" του Πανεπιστημίου του Freiberg

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Petros Tzeferis]