ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ & ΤΕΧΝΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Oppdal Quarzite: ο περίφημος Νορβηγικός γνευσιο-σχιστόλιθος

Εντυπωσιακός είναι για τα ελληνικά δεδομένα και ο τρόπος εξόρυξης, αν ληφθεί υπόψιν ότι γίνεται με κεκλιμένα δάπεδα που ακολουθούν τη κλίση του σχιστόλιθου και επί των οποίων εδράζονται και κινούνται μηχανήματα και αυτοκίνητα !

Σας παρουσιάζουμε σήμερα  με την βοήθεια του συναδέλφου Δρ. Κ. Λασκαρίδη, τους περίφημους Σκανδιναβικούς σχιστόλιθους (για την ακρίβεια γνευσιο-σχιστόλιθους) της περιοχής Oppdal  Trondheim της Νορβηγίας.

Στα πλαίσια του έργου Eurolithos, τα μέλη του φορέα  ξεναγήθηκαν  από τους Νορβηγους συναδέλφους, στο εξορυκτικό κέντρο του Oppdal στα νότια του Trondheim, όπου  εξορύσσεται από τρεις σχετικά μεγάλες εταιρειες, ο μεσόκοκκος γνευσιο-σχιστόλιθος του Oppdal που έχει την εμπορική ονομασία “Oppdal Quarzite”.

https://mineraskifer.com/slate/oppdal/

Χρησιμοποιείται ευρέως για πολλές εφαρμογές, όπως σε ιδιωτικούς κήπους και σπίτια έως έργα μεγάλης κλίμακας λόγω των ιδιοτήτων του και επειδή είναι τόσο εύκολο στην επεξεργασία του ως υλικό.

Κάθε παλέτα που ετοιμάζεται με το συγκεκριμένο προϊόν, συνοδεύεται από το CE! Αυτό πρέπει να εφαρμοσθεί από όλους τους παραγωγούς και στην Ελλάδα, αν θέλουμε να συναγωνιζόμαστε τους ξένους στα τελικά προϊόντα!

Σχετικά μεγάλα  έργα στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί είναι: το Umeda Sky Building στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η Εκκλησία Mortensrud στο Όσλο της Νορβηγίας, ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Σεβίλλη, της Ισπανίας, το Torgalmenningen στο Bergen και το ξενοδοχείο Skifer στο Oppdal, της Νορβηγίας.

Ο “χαλαζίτης” του Oppdal έχει αρκετές αποχρώσεις του γκρι και μια μεταβαλλόμενη δομή επιφάνειας. Η φυσική πέτρα είναι ανθεκτική, διαχρονική και είναι ιδανική για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ εύκολο να μορφοποιηθεί και μπορεί να χαράσσεται εύκολα και στη συνέχεια να σπάει / κόβεται για να αποκτήσει μια σχεδόν ορθή γωνία. Αυτό το καθιστά ιδανικό για προϊόντα στα οποία η άκρη πρέπει να είναι ορατή, όπως στις σκάλες και όταν χρησιμοποιείται δομικό στοιχείο για κτίσιμο.

Κάθε παλέτα που ετοιμάζεται με το συγκεκριμένο προϊόν, συνοδεύεται από το CE!  Η απόδοση σήμανσης CE, στα πλαίσια της εφαρμογής της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ αρχικά και του κανονισμοόυ 305/2011 (CPR – CONSTRUCTION PRODUCT REGULATION), αφορά σε τελικά προϊόντα από διακοσμητικά πετρώματα για δομικές κατασκευές. Με τη γνώση των φυσικομηχανικών χαρακτηριστικών, τα διακοσμητικά πετρώματα αποκτούν ταυτότητα. Η σήμανση CE, η οποία αποδίδεται, μέσω αυτής της ταυτότητας, αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά

Εντυπωσιακός είναι για τα ελληνικά δεδομένα και ο τρόπος εξόρυξης, αν ληφθεί υπόψιν ότι γίνεται με κεκλιμένα δαπεδα που ακολουθουν τη κλιση του σχιστόλιθου και επι των οποίων εδράζονται και μετακινούνται  μηχανήματα και αυτοκίνητα ! Σημειωτέον ότι αυτό δεν είναι επιτρεπτό από τον Ελληνικό Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών όπου τηρείται ευλαβικά η μέθοδος των ορθών βαθμίδων. Και εννοείται ότι ορθώς ο ΚΜΛΕ απαγορεύει την χρήση κεκλιμένων δαπέδων, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συνεχίζοντας για τον νορβηγικό σχιστόλιθο, πρόκειται για μια ελκυστική πέτρα όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικό πάτωμα και προσόψεις, και ειδικά σε δάπεδα και τοίχους. Ως υλικό σκεπής ο χαλαζίτης Oppdal είναι ένα φυσικό υλικό που δίνει μια εντελώς μοναδική εμφάνιση.

Η επεξεργασία του πραγματοποιείται  κυρίως χειρωνακτικά, με την ενεργή “συμμετοχή”  όμως της τεχνολογίας τόσο κατά την εξόρυξη, όσο και κατά τη διάνοιξη των πλακών.  Εξορύσσονται όγκοι, από τους οποίους μπορούν να παραχθούν πλάκες μέχρι 14 m2 η μια.



[Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα