-->

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019

Ημερίδα "Ο διαχρονικός ρόλος της ΕΑΓΜΕ στην έρευνα και αξιοποίηση των μη ενεργειακών πρώτων υλών». Οι παρουσιάσεις

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) πραγματοποίησε, στις 11.06.2019,  με επιτυχία ημερίδα με θέμα  «Ο διαχρονικός ρόλος της ΕΑΓΜΕ στην έρευνα και αξιοποίηση των μη  ενεργειακών πρώτων υλών».

 http://www.oryktosploutos.net/2019/05/h-11062019.html

Στην ημερίδα πέραν της διοίκησης και  των στελεχών της ΕΑΓΜΕ (νυν και πρώην) και πρώην διοικήσεων της ΕΑΓΜΕ,  συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίων, στελέχη του ΣΜΕ  και του ΣΕΜΜΘ, στελέχη της διοίκησης του ΥΠΕΝ και λοιποί θεσμικοί παράγοντες, απλοί ιδιώτες και επενδυτές. Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες που αναφέρονταν στα πεπραγμένα αλλά και το μέλλον της ΕΑΓΜΕ παρουσιάζονται σήμερα.

Η δραστηριότητα γύρω από τους ορυκτούς πόρους παραδοσιακά αποτελεί οδηγό οικονομικής ανάπτυξης (μέσα από εμπόριο και καινοτομία), απασχόληση (σε αστικά κέντρα αλλά κυρίως στην περιφέρεια), εμπόριο και τελικά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελληνική οικονομία. Οι ορυκτοί πόροι είναι η αρχή της αλυσίδας αξίας της ελληνικής μεταποίησης και παραδοσιακός οδηγός καινοτομίας. Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Αθ Κεφάλας σε δελτίο τύπου σχετικά με την ημερίδα.


Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΜΕ, η  ΕΑΓΜΕ και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά για την επίτευξη κρίσιμων παραγόντων που αφορούν τους ορυκτούς πόρους:
• Ένταξη στο βασικό κορμό της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης
• Επαρκής χωροταξικός σχεδιασμός που διασφαλίζει την πρόσβαση στους πόρους καθώς και την επίλυση ζητημάτων χρήσης γης
• Εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς προοπτικές
• Εξασφάλιση της αξιοποίησης των εθνικών ορυκτών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον και σε συμμόρφωση με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης
• Ενεργή συμμετοχή στο διάλογο σε τοπικό επίπεδο
• Προαγωγή των ορυκτών πόρων μέσα από την έρευνα, εκπαίδευση και καινοτομία
• Αποδοτική χρήση των ΟΠΥ συμπεριλαμβανομένων αντικατάστασης, ανακύκλωσης, αξιοποίησης/ διαχείρισης μεταλλευτικών απορριμμάτων
Θερμά συγχαρητήρια στην διοίκηση της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. για την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία! [Π. Τζεφέρης] [by p. Tzeferis]