-->

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019

Νέα γεωπολιτικά δεδομένα μετά την επιτυχή γεώτρηση στον «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 της Κύπρου

Η ανακάλυψη γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την γεώτρηση που έγινε από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10, αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή.

Το κοίτασμα που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών και πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια. Εντούτοις, για την οικονομική αξιοποίησή του θα χρειαστεί ακόμη αρκετός  χρόνος.

«Μιλάμε για κάτι το οποίο θα γίνει ως το 2025-2026, γιατί αυτή είναι η φυσική διαδικασία πιστοποίησης και στη συνέχεια δυνητικής εκμετάλλευσης ενός κοιτάσματος». Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Θεόδωρος Τσακίρης, για το χρονοδιάγραμμα της πιθανής αξιοποίησης του φυσικού αερίου του κοιτάσματος.

«Είναι ένα κοίτασμα, το οποίο -αν επιβεβαιωθεί τελικά, γιατί θα απαιτηθεί περαιτέρω επεξεργασία και πιστοποίηση μέσω μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης το επόμενο έτος- αυξάνει την πιθανότητα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έως το 2025 με 2026 να μπορεί να δεσμεύσει αέριο, ούτως ώστε να εξαχθεί το αέριο αυτό, είτε μέσω ενός τερματικού (υγροποίησης), που θα μπορούσε να φτιαχτεί στην Κύπρο, κάτι για το οποίο ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες, είτε να αποτελεί την κυπριακή συνεισφορά προς την κατασκευή του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου EastMed, ο οποίος θα καταλήξει στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία», εξήγησε ο κ. Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία Κονοφάγο, μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και μελετητή  του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου:

«Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία γιατί το κοίτασμα είναι γιγαντιαίο. Γιγαντιαίο ορίζεται ένα κοίτασμα όταν τα αποθέματα του είναι πάνω από 500 εκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Στην περίπτωση του Γλαύκου έχουμε ένα κοίτασμα που ξεπερνάει το 1,4 δισεκατομμύρια ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου»

Και συνεχίζει: «Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι η ποσότητα που βρέθηκε είναι 6 με 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αυτή δεν είναι αρκετή για να γίνουν εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου στην Κύπρο γιατί για να γίνουν εγκαταστάσεις υγροποίησης χρειάζεται μία ποσότητα άνω των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Αυτή η ποσότητα όμως υπάρχει στο εύρημα της ENI που λέγεται Καλυψώ και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα στο συγκεκριμένο κοίτασμα είναι πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, άρα αν συνεργαστούν οι δύο εταιρείες καλύπτουν την απαραίτητη ποσότητα,οπότε μπορεί να γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Κύπρου».

Ο κ. Κονοφάγος εξηγεί κάτι πολύ σημαντικό: «Αλλάζουν οι ισορροπίες και η οικονομική δύναμη της Κύπρου, αν δούμε τα νούμερα η ακαθάριστη αξία ξεπερνάει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο ποσό γιατί όπως γνωρίζουμε το ΑΕΠ της Κύπρου είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν συμπεριλάβουμε και το εύρημα της Καλύψω αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας για τους κύπριους και τον ελληνισμό και γενικότερα στη δημιουργία μιας βαριάς βιομηχανίας. Μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό ξεκίνημα για την οικονομία της Κύπρου».

Τα κέρδη για την Κύπρο

«Για να βάλει κάποιος κάτω τα οικονομικά πρέπει να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της σύμβασης. Συνήθως στην πιάτσα οι αριθμοί είναι 60% στο κράτος και 40% στην εταιρεία. Το Κυπριακό δημόσιο αναμένεται να πάρει περίπου καθαρά στα 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί θα αποκομίσει χρήματα και από τη φορολογία των εργαζομένων, από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν», εξηγεί ο κ. Ηλίας Κονοφάγος.

«Η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει χαρτογραφημένους άλλους 10 στόχους κοιτασμάτων σαν τον Γλαύκο, καταλαβαίνετε για τι μέγεθος μιλάμε»

«Οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια είναι υψηλά αμειβόμενοι και με βαριά φορολόγηση, το Κυπριακό κράτος θα βάλει χρήματα στα ταμεία του και από τη φορολογία των περιφερειακών εργαζομένων. Θα υπάρξουν οι εργαζόμενοι για τη δημιουργία των αγωγών, των χερσαίων εγκαταστάσεων, γιατί θα γίνουν πάρα πολλές εγκαταστάσεις ακόμα και μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περιφερειακοί εργαζόμενοι θα είναι σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από τους εργαζόμενους στα πετρέλαια και στα αέρια. Η λειτουργία παραγωγής και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων θα πάρει τρία έως πέντε χρόνια, τα επόμενα χρόνια λοιπόν θα γίνονται συνεχώς επενδύσεις σε γραφεία και σε εγκαταστάσεις, θαλάσσιες και χερσαίες και μετά το 4ο έτος θα αρχίσουν τα πρώτα έσοδα και από φορολόγηση αλλά και από το μερίδια της λειτουργίας και της παραγωγής».

Άλλοι 10 στόχοι σαν τον Γλαύκο!

Τέλος τονίζει: «Σε τόσα μεγάλα κοιτάσματα ο ορίζοντας της εκμετάλλευσης είναι από 25 έως 30 χρόνια και πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει χαρτογραφημένους άλλους 10 στόχους κοιτασμάτων σαν τον Γλαύκο, καταλαβαίνετε για τι μέγεθος μιλάμε. Αρκεί να κάνετε έναν απλό πολλαπλασιασμό και θα καταλάβετε τι περιμένει την Κύπρο τα επόμενα δέκα χρόνια από την έρευνα».

«Για αυτό τον λόγο υπάρχουν και όλες αυτές οι επιθετικές καταστάσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Οι Τούρκοι δεν το βλέπουν εθνικά αλλά οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση όμως όσο μεγαλύτερα είναι τα κοιτάσματα τόσο μεγαλύτερο θα είναι και η προστασία από αυτούς που κάνουν τις επενδύσεις, που βάζουν τα χρήματα τους. Για αυτό όσο μεγαλύτερα είναι τα κοιτάσματα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και προστασία».