ΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Η έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» συνεχίζεται και το 2019

Ημερίδα με θέμα «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος: Εξορυκτική δραστηριότητα, κοινωνία και περιβάλλον τον 21ο αιώνα» πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου στο Μουσείο Γουλανδρή με οργανωτή τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων(ΣΜΕ)

Η ημερίδα δεν είχε την τυπική, κλασική, αυστηρή δομή ομιλιών-εισηγήσεων αλλά μέσω της προβολής εκπαιδευτικού σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού και μιας μασκότ-δρώμενου, που  προσωποποιεί τα ορυκτά και  αλληλοεπιδρά με τα παιδιά.

Με ερωτήσεις όπως τι διαφορά έχει η Αλούμινα από το Αλουμίνιο, πόσο πλούσια είναι η χώρα μας σε ορυκτά, γιατί έχει σταματήσει η εξόρυξη Πεντελικού Μαρμάρου, για πόσα χρόνια έχουμε αποθέματα λιγνίτη οι μαθητές παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον για ένα περίπου δίωρο την εκδήλωση ενώ ξεναγήθηκαν και στην σχετική έκθεση που αναπτύσσεται μέσα στο Μουσείο.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, χαιρέτησε ο γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου κ Χρήστος Καβαλόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ευνοημένη από την μακραίωνη γεωλογική δραστηριότητα που διαμορφώνει τον πλανήτη μας και φιλοξενεί στο υπέδαφός της πληθώρα μεταλλευμάτων και ορυκτών.

Το θέμα της ημερίδας είναι τέτοιο, ώστε να περιέχει διάφορες πτυχές της εξορυκτικής δραστηριότητας από την ιστορική πορεία της αξιοποίησης των ΟΠΥ και της αναγκαιότητάς τους στην καθημερινή ζωή μέχρι μοντέρνες τεχνολογίες, ρομποτική, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος και λειτουργία στο μέλλον.
Πριν την ημερίδα και μετά τη λήξη της γίνεται ξενάγηση των παιδιών στη συνδεδεμένη Έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», όπου υφίσταται η δυνατότητα οι μαθητές να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους σε σχέση με τους ορυκτούς πόρους.

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα αυτής της ημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι μέσω καινοτόμων μέσων παρουσίασης, που θα ενθουσιάσουν και δεν θα κουράσουν το νέο κόσμο, θα δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να ψηλαφίσουν το χώρο των ορυκτών σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εποχές (από την ανακάλυψή τους μέχρι σήμερα), κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή.

Τα παιδιά  έχουν την ευκαιρία, για πρώτη φορά, να δουν συμπυκνωμένα ζωντανές εικόνες παραγωγικής διαδικασίας αλλά και ιστορικής της εξέλιξης. Όπως επίσης και τη σύνδεση της παραγωγής αυτής με την κοινωνία και το περιβάλλον.

Τέλος, μέσω των σύγχρονων εικόνων τεχνολογίας, νιώθουν και μπορούν  κατανοήσουν σε βάθος, πόσο έχει ήδη αλλά και μπορεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, να αυτοματοποιηθεί η παραγωγή, ώστε να διευκολύνει και να προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα κατά τον καλύτερο δυνατό.

Η ημερίδα σχετίζεται με τη θεματική της Έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», η οποία φιλοξενείται ήδη στο Μουσείο και σε αυτή θα ξεναγηθούν  μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Μουσείο Γουλανδρή «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος»

Μουσείο Γουλανδρή-ΣΜΕ: «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος: Εξορυκτική δραστηριότητα, κοινωνία και περιβάλλον τον 21ο αιώνα»

Μουσείο Γουλανδρή «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος»

Σχετικά Άρθρα