ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Βιβλίο για τα Συλλεκτικά Ορυκτά της Ελλάδος

Ενα μοναδικό βιβλίο για τα ορυκτά της Ελλάδας, με πλήθος φωτογραφιών, 480 σελίδων εκ των οποίων 246 αναφέρονται στο Λαύριο

Μετά από 2-3 χρόνια δουλειάς από τους αξιότιμους Berthold Ottens και Παναγιώτη Βουδούρη καθηγητή στο ΕΚΠΑ, εκδόθηκε το μοναδικό βιβλίο για τα ορυκτά της Ελλάδας, 480 σελίδων εκ των οποίων 246 αναφέρονται στο Λαύριο και την πολύτιμη ορυκτή παρακαταθήκη του. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στο Μόναχο και αναμένεται η παρουσίασή του στην Ελλάδα, παρότι δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στη γλώσσα μας (είναι στα γερμανικά).


O Berthold Ottens είναι παγκοσμίως γνωστός εμπειρογνώμονας για συλλεκτικά ορυκτά και έχει εκπονήσει μεγάλα σχετικά project στην Κίνα και την Ινδία. Εχει πάνω από  70 δημοσιεύσεις για ορυκτά από την Κίνα, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων 2 βιβλίων στα γερμανικά και 2 βιβλίων στα κινέζικα). Επίσης είναι γνωστός για την ανακάλυψη ενός νέου ορυκτού στην Κίνα, το οποίο ονομάστηκε επίσημα από την Διεθνή Ορυκτολογική Εταιρεία ως Ottensite. Ακόμη, του έχει απονεμηθεί το βραβείο ξένου εμπειρογνώμονα στην επαρχία Χουνάν της Κίνας.

Βerthold Οttens: ένας ορυκτόφιλος στην Αθήνα  

 

 

Ο καθ. Παν. Βουδούρης (Panagiotis Voudouris) είναι επίσης παγκοσμίως γνωστός επιστήμονας στον τομέα της Ορυκτολογίας και το ορυκτό Voudourisite (Βουδουρουσίτης) του Λαυρίου έχει πάρει το όνομά του.

Δυστυχώς ένα τέτοιο μοναδικό  βιβλίο για την Ελλάδα, είναι πλέον πασιφανές ότι μόνο με πρωτοβουλία και έξοδα ξένων θα μπορούσε να γίνει. Ευτυχώς που έγινε από τον κ.Ottens, που έχει εγνωσμένο κύρος, που αγαπάει τα ορυκτά και τον τόπο μας. Και επίσης ευτυχώς που ο συγκεκριμένος είχε ως συνεργάτη τον καθ. Παν. Βουδούρη και επίσης βοηθήθηκε από ορισμένους έλληνες κυρίως συλλέκτες από την περιοχή του Λαυρίου. 


Μια μικρή γεύση από τον επαγγελματισμό του κ.Ottens μπορείτε να πάρετε διαβάζοντας μια από τις πολλές επιστολές που ανταλλάξαμε μέχρι να γίνει το έργο αυτό. Δείτε ότι από τότε (2015-2016) είχε οριοθετήσει με ακρίβεια τις εργασίες του project και είχε προγραμματίσει ακόμη και την ημερομηνία για την έκδοσή του (Οκτώβριος του 2018) από τις οποίες ουδόλως παρέκλινε.

Αγαπητοί φίλοι των ορυκτών της Ελλάδας, dear Peter,

Το φθινόπωρο του 2014 αποφάσισα να συγγράψω ενα βιβλίο για τα ορυκτά της Ελλάδας .Μετά απο μία προκαταρτική φάση δημιουργήθηκε το πρόγραμμα των ενεργειών για την υλοποίηση. Ήταν μέχρι τέλους του 2016 η έρευνα, πολλαπλά ταξίδια στους κυριότερους τόπους ανεύρεσης ορυκτών,η φωτογράφηση των αντικειμένων και η επι πλέον προμήθεια κατάλληλου φωτογραφικού υλικού.Το έτος 2017 έχει προβλεφθεί για την γραφή των κειμένων και το 2018 για τις διορθώσεις, αναθεώρησεις και την εκτύπωση .Η έκδοση έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2018. Ειναι προφανές ότι για μιά καλή εφαρμογή της ιδέας απαιτούνται πολλοί υποστηρικτές του έργου. Μου προξένησε ιδιέταιρη χαρά το γεγονός οτι σε όσους αναφέρθηκα, βρήκα ανοιχτές τις πόρτες τους και μια θαυμάσια συμπαράσταση ! Συλλέκτες στους τόπους των ορυκτών μου έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες. Πολλοί συλλέκτες φίλοι ελληνικών ορυκτών στην Γερμανία, Ελλάδα και Αυστρία με πληροφόρησαν επάξια και μου επέτρεψαν να φωτογραφίσω τις συλλογές τους. Ιδιαίτερα με ευχαρίστησαν οι θαυμάσιες μικροφωτογραφίες των ορυκτών του Λαυρίου.Μετά απο μία επιτυχή μεταμόσχευση του κερατοειδούς των ματιών μου θαυμάζω σήμερα των εξαιρετικό κόσμο των micromounts του Λαυρίου. Η συλλογή όλων των πληροφοριών και φωτογραφιών αποδεικνύει πόσο αξίζει μία ολοκληρωμένη προβολή των ορυκτών της Ελλάδας ! Η χώρα σας διαθέτει ορυχεία υψηλού ενδιαφέροντος και προσφέρει σήμερα στους συλλέκτες εξαιρετικά ευρήματα ορυκτών . Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά όλους σας για τις συμβουλές και την υποστήριξη με την ευχή για την συνέχιση της συνεργασίας μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,  21 Δεκ 2016

BERTHOLD OTTENS

Σχετικά Άρθρα