ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ένα «εργαλείο» για τα φυσικά-διακοσμητικά πετρώματα της Ηπείρου

Άτλαντας διακοσμητικών πετρωμάτων και δομικών λίθων της Περιφέρειας Ηπείρου. Στον Άτλαντα βρήκαν την θέση τους 22 διαφορετικά διακοσμητικά πετρώματα και δομικοί λίθοι που εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Η απογραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων, ενός ενδεικτικού καταλόγου, με τις φυσικομηχανικές ιδιότητες, καθώς και την ορυκτολογική και χημική σύσταση των πετρωμάτων και των δομικών υλικών, είναι ο κύριος στόχος της μελέτης του ΙΓΜΕ που ενσωματώνεται στον Άτλαντα των πετρωμάτων, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στα Ιωάννινα.

Κύριοι στόχοι του έργου με τίτλο «Άτλαντας διακοσμητικών πετρωμάτων και δομικών λίθων της Περιφέρειας Ηπείρου», ήταν :

1. Η απογραφή της υπάρχουσας κατάστασης.
2. Η δειγματοληψία και ο έλεγχος των αισθητικών και φυσικομηχανικών χαρακτηριστικών των Διακοσμητικών Πετρωμάτων της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ΕΝ.
3. Η δημιουργία ΑΤΛΑΝΤΑ με όλα τα φυσικομηχανικά χαρακτηριστικά των Διακοσμητικών Πετρωμάτων της Περιφέρειας.

Τα κυριότερα προσδοκώμενα οφέλη, με τη δημιουργία του ΑΤΛΑΝΤΑ, είναι:

1. Η γνώση της υπάρχουσας σήμερα κατάστασης του λατομικού κλάδου της Περιφέρειας Ηπείρου.
2. Η αξιολόγηση των βασικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των 22 διαφορετικών διακοσμητικών πετρωμάτων της Περιφέρειας και
3. Η καλύτερη προώθηση αυτών των Διακοσμητικών Πετρωμάτων.

Μέσω των εμπεριστατωμένων πληροφοριών που περιέχει, ευελπιστούμε ότι, τούτος ο κατάλογος θα συμβάλει στην αναζωογόνηση και την εκ νέου προώθηση του κλάδου των διακοσμητικών πετρωμάτων της Ηπείρου. Αυτών των διαχρονικών υλικών που, λόγω της αδιάλειπτης χρήσης και των ποικίλων εφαρμογών τους, συνδέθηκαν και συνεχίζουν να συνδέονται με ό,τι ονομάζεται, με την ευρεία έννοια, «πολιτισμός».

Όταν το νερό αγκάλιασε την πέτρα…ήταν στην Ηπειρο!


Το τμήμα του Άτλαντα που αφορά στην Ήπειρο,
στα δομικά υλικά και τα διακοσμητικά πετρώματα, αποτελεί μία πρωτοποριακή προσπάθεια του ΙΓΜΕ που επιχειρεί να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση, βοηθώντας στην αναζωογόνηση του λατομικού κλάδου, που έχει σπουδαία παράδοση στην Ήπειρο, αλλά δε διάγει καλές περιόδους εδώ και χρόνια.Την γενική ευθύνη υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης, είχε το εργαστήριο ΛΙΘΟΣ της Διεύθυνσης Κοιτασματολογίας, σε συνεργασία με την Π.Μ.Η., του Ι.Γ.Μ.Ε. Την έναρξη της Εσπερίδας κήρυξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στον Άτλαντα βρήκαν την θέση τους 22 διαφορετικά διακοσμητικά πετρώματα και δομικοί λίθοι που εντοπίστηκαν και εξετάστηκαν στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Η γνώση αυτών των χαρακτηριστικών, όπως επισημάνθηκε από τον γεωλόγο, και υπεύθυνο του έργου, Κωνσταντίνο Λασκαρίδη, συμβάλλει στην απόδοση σήμανσης CE στα υλικά, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση τους.

Στην Ήπειρο το ποσοστό έκτασης της περιφέρειας, που καλύπτεται από την έκταση ενεργών δραστηριοτήτων σε μάρμαρα είναι 0,003% και αντίστοιχα 0,002% σε σχιστολιθικές πλάκες.

Εκ μέρους του περιφερειακού τμήματος του ΙΓΜΕ ο Ευάγγελος Νικολάου επέμεινε στην αναγκαιότητα ορθολογικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων και ο Άτλαντας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Ήπειρος είναι πέτρα και νερό. Αν αξιοποιηθεί σωστά ο πλούτος αυτός, μπορούμε να μιλήσουμε για προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας, που είναι πλεονασματική σε φυσικά πετρώματα και διακοσμητικά υλικά και αυτό φαίνεται από τα απαράμιλλης αισθητικής πέτρινα γεφύρια. Λυπάμαι όμως, όταν βλέπω να χρησιμοποιούνται μη συμβατά δομικά υλικά και πετρώματα σε έργα στον τόπο μας και ο Άτλαντας μπορεί να θεωρηθεί το πρόπλασμα της ορθολογικής διαχείρισής τους», τόνισε ο κ. Νικολάου.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση ο Αλ. Καχριμάνης, τονίζοντας πως θα ήταν χρήσιμη μία κεντρική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΙΓΜΕ, της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση μελετών, με αντικείμενο την ορθολογική διαχείριση των πετρωμάτων και των δομικών υλικών.

Επικαιροποιημένος Ατλαντας εμπορικών τύπων των ελληνικών διακοσμητικών πετρωμάτων

Σχετικά Άρθρα