-->

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Τσιμέντα Τιτάν ΑΕ: Μετά από 116 χρόνια μεταφέρει την έδρα από την Αθήνα στις Βρυξέλλες

Η επιτυχής έκβαση της Πρότασης της TITAN Cement International S.A. δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των λειτουργιών, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου ΤΙΤΑΝ.
Στην λίστα των ιστορικών εταιρειών που αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό προστίθεται και ο Όμιλος Τιτάν.

Η τσιμεντοβιομηχανία με ιστορία 116 προχωρά σε αυτή την κίνηση κυρίως για να βρει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα (σ.σ. που ήδη έχουν αρκετοί ανταγωνιστές της) που θα την βοηθήσει να μπορεί να πρωταγωνιστεί στην αγορά του τσιμέντου για αρκετές δεκαετίες ακόμη.

Συγκεκριμένα στην χθεσινή ανακοίνωση για εισαγωγή των μετοχών της Titan Cement International στα Euronext Βρυξελλών και Παρισίων η εταιρεία αναφέρει ότι "η καταστατική έδρα της TITAN Cement International είναι το Βέλγιο, μία χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διοίκηση της θα ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία".
Τον δρόμο των ΦΑΓΕ, Viohalco και Coca Cola 3E, ακολούθησε και ο όμιλος Τιτάν μεταφέροντας την καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες.

Από την παραπάνω κίνηση - όπως έγινε άλλωστε και στις περιπτώσεις των εταιρειών ΦΑΓΕ, Coca Cola 3E και Viohalco - όπως αναφέρει η διοίκηση της Τιτάν, δεν θα επηρεαστεί η παρουσία της στην Ελλάδα. "Η παρουσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη την διατήρηση της τοπικής παραγωγής, των επενδύσεων στις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό του στην χώρα, της συνεχούς συνεισφοράς του στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης της ΤΙΤΑΝ στο Χρηματιστήριο Αθηνών".


Για να έχουμε μία εικόνα της διεθνοποίησης του Τιτάνα αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1/5 των εργαζομένων του (1.142 από τους συνολικά 5.432) απασχολείται στην Ελλάδα ενώ στην χώρα μας διαθέτει 3 από τα συνολικά 14 εργοστάσια τσιμέντου που έχει αναπτύξει σε 10 χώρες. Τελευταία κίνηση που πραγματοποίησε μέσω εξαγοράς ήταν αυτή στην γειτονική Τουρκία που ενίσχυσε σημαντικά την παραγωγική παρουσία της.

Το 1902 ιδρύεται η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με τις πρώτες της εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα. Δέκα χρόνια αργότερα οι μετοχές της θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Πρόταση της TITAN Cement International S.A. στόχο έχει να διευκολύνει την πρόσβαση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε χρηματοδότηση με όρους ανάλογους με αυτούς των βασικών ανταγωνιστών του.
Τις εξαγωγές θα τις ξεκινήσει από το 1933 ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '50 το 52% των πωλήσεων θα προέρχοντας πλέον από πωλήσεις στο εξωτερικό. Η διεθνή προοπτική έφερε το 1979 τους πρώτους σταθμούς αποθήκευσης στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Με ιστορία 116 χρόνων, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ αποτελεί σήμερα μία πολυεθνική δύναμη, με δραστηριότητα σε 14 χώρες, σε 5 ηπείρους και έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ένας καθετοποιημένος παραγωγός τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών. Λειτουργεί σε ένα διεθνές περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, αυξημένης αβεβαιότητας και πολλαπλών προκλήσεων, σε έναν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου, όπου η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξής του. Η Πρόταση της TITAN Cement International S.A. στόχο έχει να διευκολύνει την πρόσβαση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σε χρηματοδότηση με όρους ανάλογους με αυτούς των βασικών ανταγωνιστών του.

Η TITAN Cement International S.A. είναι βελγική ανώνυμη εταιρία με καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες, σε μια χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διοίκησή της θα ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία. Ιδρυτές και μέτοχοι της TITAN Cement International S.A. είναι βασικοί μέτοχοι της A.E. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Η επιτυχής έκβαση της Πρότασης της TITAN Cement International S.A. δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των λειτουργιών, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Η υφιστάμενη διοικητική ομάδα θα συνεχίσει να ηγείται των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του. Η παρουσία του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής, των επενδύσεων στις δραστηριότητες και το ανθρώπινο δυναμικό του, της συνεχιζόμενης συνεισφοράς του στην τοπική οικονομία και κοινωνία, όπως και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν θα υπάρξει επίπτωση στις τοπικές θέσεις εργασίας.

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]