ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το μεγάλο ερωτηματικό με το χρηματιστήριο των ρύπων

Οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο ρύπων ενδέχεται να επηρεάσουν και τη λιγνιτική αποεπένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά σημαντικά οφέλη.


Το χρηματιστήριο των ρύπων
έχει εξελιχθεί σε κομβικό παράγοντα που καθορίζει τις εξελίξεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και πρωτίστως την πορεία της ΔΕΗ. Με δεδομένο ότι ο βασικός παραγωγικός κορμός της επιχείρησης αποτελείται από λιγνιτικές μονάδες που εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, η άνοδος των τιμών των ρύπων έχει επηρεάσει και αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την πορεία της εταιρείας.

Η ΔΕΗ επιβαρύνεται με περίπου 11 έως 12 εκατ. τόνους εκπομπές CO2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ ανόδου της τιμής τα κόστη της αυξάνονται κατά 11 έως 12 εκατ. ευρώ το εξάμηνο

Ταυτόχρονα όμως οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο ρύπων επηρεάζουν και τη λιγνιτική αποεπένδυση που βρίσκεται σε εξέλιξη και από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά σημαντικά οφέλη. Υπό αυτό το πρίσμα η άνοδος των τιμών των ρύπων συνιστά αρνητική εξέλιξη, η οποία μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να μετακυληθεί ως κόστος και στους καταναλωτές, όπως προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Ωστόσο η μεταβλητότητα και οι έντονες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο των ρύπων, φαίνεται να έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό και στις Βρυξέλλες, γεγονός που όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης ενδεχομένως να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παρέμβαση στην αγορά, προκειμένου αυτή να προστατευτεί από κερδοσκοπικές πιέσεις. Εάν υπάρξει τέτοια παρέμβαση που οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, τότε η ΔΕΗ συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους.

Και αυτό διότι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας, η ΔΕΗ επιβαρύνεται με περίπου 11 έως 12 εκατ. τόνους εκπομπές CO2, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ ανόδου της τιμής τα κόστη της αυξάνονται κατά 11 έως 12 εκατ. ευρώ το εξάμηνο ή αλλιώς 1,8 έως 2 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Με τα δικαιώματα εκπομπής στα 20-22 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με τις προαγορές δικαιωμάτων που έχει κάνει η ΔΕΗ, είναι σαφές ότι η επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει στο β εξάμηνο μπορεί να φτάσει έως και τα 135 εκατ. ευρώ, με τη συνολική δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων να ξεπερνά τα 260 εκατ. ευρώ.

Πάντως στο μέτωπο του χρηματιστηρίου των ρύπων την περασμένη βδομάδα η αγορά έδειξε και πάλι ότι είναι ευάλωτη σε σημαντικές διακυμάνσεις. Έτσι είχαμε τον δείκτη ETS να κλείνει με συνολικές απώλειες 11,26% στα 19,87 ευρώ ο τόνος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου τα δικαιώματα στο χρηματιστήριο της Λειψίας είχαν καταγράψει υψηλό στα 22,51 ευρώ ενώ τα futures είχαν φτάσει την ίδια περίοδο (10 Σεπτεμβρίου) μέχρι και τα 25,23 ευρώ ο τόνος. Το κλείσιμο της Πέμπτης είναι το δεύτερο μέσα στον μήνα κάτω από τα 20 ευρώ ο τόνος, ενώ στο μεσοδιάστημα οι τιμές είχαν ανακάμψει μέχρι και πάνω από τα 22 ευρώ ο τόνος.

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Τα πρώτα Α/Κ που επενδύουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, φέρνει στην Ελλάδα η HSBC

Σχετικά Άρθρα