ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ/ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξόρυξη, Πολιτισμός και Τουρισμός! (IΙΙ)

Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ), photo by P. Tzeferis

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου. Το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου (ΜΜΜ), Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία, δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τον Μάιο του 1998 με την υποστήριξη της «Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε. (πρώην S&B)».

Το ΜΜΜ δεν είναι ένα απλό θεματικό Μουσείο που κινείται γύρω από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στο νησί. Μέσα από αντικείμενα, εικόνες και εκθέματα, παρουσιάζει την εντυπωσιακή γεωλογική ιδιαιτερότητα της Μήλου και αφηγείται την ίδια τη δημιουργία του νησιού,συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα, αποτίοντας παράλληλα έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που εργάστηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη της μεταλλείας στο νησί.

Σκοπός του Μουσείου είναι να τιμήσει και να προβάλει 11.000 χρόνια μεταλλευτικής ιστορίας, να παρουσιάσει την κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική διάσταση της μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης του νησιού. Αποτελεί σημείο αναφοράς του παραδοσιακού τουρισμού, υποδεχόμενο περί τα 10.000 άτομα το χρόνο, αλλά και εκπαιδευτικό προορισμό για μαθητικό και φοιτητικό κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στους χώρους του Μουσείου και σε περιοχές ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος διοργανώνονται σε ετήσια βάση πάνω από είκοσι εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ τον Μάιο του 2018 προγραμματίζεται 5ήμερο εκδηλώσεων με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών του νησιού.

Πηγή: https://www.milosminingmuseum.com/

Εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Μεταλλευτικού Μουσείου Μήλου

Η πρωτοβουλία Miloterranean Geo Experience δημιουργήθηκε το 2014 από το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου και την Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε.

H  Miloterranean Geo Experience, ένα σύνθετο προϊόν που συνδυάζει γεω- διαδρομές αλλά και ξενάγηση στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της νήσου Μήλου και το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου.  Η πρωτοβουλία Miloterranean Geo Experience δημιουργήθηκε το 2014 από το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου και την Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Α.Ε.

Το ορυχείο μπεντονίτη της Αγγεριάς, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο

Οι 7 επιλεγμένες διαδρομές, λεπτομερώς χαρτογραφημένες και με επιμελημένα κείμενα ξενάγησης, προσκαλούν τους περιηγητές να ανακαλύψουν τη μοναδική γεωλογία, το πλούσιο μεταλλευτικό παρελθόν και μέλλον, καθώς και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Μήλου και της Κιμώλου (που ανήκει στο ίδιο «νησιωτικό» σύμπλεγμα).

Τα μονοπάτια επισκέπτοναι κάθε χρόνο και πολλοί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο που αγαπάνε τη φύση και τη δράση. Μέσα από τα τοπία και τα γεωλογικά φαινόμενα της κάθε διαδρομής, γνωρίζουν το νησί, τη γένεσή του και τη βιομηχανική ιστορία του.Μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων από τη Μήλο και από άλλες περιοχές της χώρας, περπατάνε κάθε χρόνο στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, αντικρύζοντας τα θαύματα της φύσης που δημιούργησαν μοναδικούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, όπως το Σαρακήνικο, ο Παπάφραγκας, οι στηλοειδείς εμφανίσεις στα Γλαρονήσια.

Στόχος του Miloterranean Geo Experience είναι να αποτελέσει η Μήλος διεθνή τουριστικό προορισμό που θα καλεί τον επισκέπτη σε μια μοναδική «εμπειρία» που πρέπει να ζήσει.

Πηγή:  https://www.miloterranean.gr/

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα