ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

ΔΕΗ Αν: Ηλεκτροπαραγωγή από Γεωθερμία

 

Πρόκειται για μια συνοπτική, παραστατική και επικαιροποιημένη εργασία από την ΔΕΗ Αν (Δ/νση Γεωθερμίας και Βιομάζας) σχετικά με την Ηλεκτροπαραγωγή από Γεωθερμία, τις σύγχρονες τεχνολογίες, τους “μύθους” που κυκλοφορούν για τα ζητήματα της γεωθερμίας  και την πραγματικότητα, με πολλά παραδείγματα εφαρμογών αλλά και την δυναμική που υπάρχει για τον Ελλαδικό Χώρο στον τομέα.
 
 
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.38 MB]

Οι βέλτιστες πρακτικές, περιλαμβάνουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δυαδικού κύκλου, επανεισαγωγή και ψύξη με θαλασσινό νερό ή με αερόψυκτους πύργους ψύξης. Δηλαδή μονάδες στις οποίες τόσο το κύκλωμα του γεωθερμικού ρευστού όσο και εκείνου του οργανικού ρευστού είναι κλειστά και δεν αποβάλλεται τίποτε στο περιβάλλον πέραν υδρατμών από το σύστημα ψύξης.

 
Επιπλέον, η υφιστάμενη νομοθεσία στην Ελλάδα (Κανονισμός Γεωθερμικών εργασιών) υποχρεώνει ήδη  σε ολική επανεισαγωγή ενώ παράλληλα δεν απαγορεύει την χωροθέτηση των έργων αυτών ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών εκτός οικισμών και κατοικημένων περιοχών.

 

 

Σύγκριση σταθμών παλαιάς τεχνολογίας με νέα ολικής επανεισαγωγής, Hatchobaru Geothermal Power Plant, Japan. Πηγή: ΔΕΗ ΑΝ, ΚΑΠΕ.
Η γεωθερμικές εφαρμογές έχουν κατά κανόνα θετικότατο αντίκτυπο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ακόμη και στον ίδιο τον τουρισμό αν θυμηθούμε τα παραδείγματα στο Blue Lagoon (Ισλανδία), Puna (Χαβάη) και τους γεωθερμικούς σταθμούς της Τοσκάνης (Ιταλία).
Η γεωθερμία μπορεί να προσθέσει στην ενεργειακή ασφάλεια, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και άλλες θερμικές εφαρμογές από την αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας, όπως πχ. αγροτικές, αφαλάτωση, τηλεθέρμανση, ιχθυοκαλλιέργειες, λουτροθεραπείες, spa κ.α. εξασφαλίζοντας ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η αλήθεια είναι ότι ο τόπος μας, η ενεργειακή μας ταυτότητα χρειάζεται την γεωθερμία.. Και μάλιστα απεγνωσμένα! Ειδικότερα σήμερα που η απεξάρτηση από τους ορυκτούς άνθρακες δείχνει ως μονόδρομη και μη αντιστρεπτή πολιτική της ΕΕ. Όσο διατηρούμε τους τοπικούς θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν με καύσιμο πετρέλαιο, μαζούτ κλπ., για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά μας, τόσο διαιωνίζουμε το πρόβλημα.

Και η γεωθερμία, όπως και οι λοιπές ΑΠΕ, μπορούν υπό προϋποθέσεις να συμβάλλουν τα μέγιστα στο ζήτημα αυτό.

 
[Δρ. Π. Τζεφέρης]

Σχετικά Άρθρα