ΓΕΩΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ/ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ

Πρόταση για περιήγηση του Λαυρίου σε 9 stops! (II)

Φωτ. 8: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου που εγκαινιάσθηκε το 1999.

Οι μελετητές και λάτρεις του Λαυρίου Πέτρος Τζεφέρης, Ηρακλής Κατσαρός και Δημήτρης Μπίτζιος σας προτείνουν συνδυασμούς θέσεων περιήγησης για μία ή περισσότερες μονοήμερες εκδρομές.


STOP 3: ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Απόσταση από προηγούμενο STOP περίπου 800μ.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης του Λαυρίου σε ένα ισόγειο κτίριο που εγκαινιάσθηκε το 1999 (ΦΩΤΟ 8). Τα αρχαιολογικά εκθέματα παρουσιάζονται κατά θεματική ενότητα και χρονολογική σειρά, καλύπτοντας την ανθρώπινη δραστηριότητα στη Λαυρεωτική την Παλαιολιθική τη Νεολιθική περίοδο τα Κλασικά χρόνια και μέχρι τον 6ον αι. μ.Χ.

Φωτ.9. Πλακοειδής Λιθάργυρος (PbO), προϊόν μεταλλουργικής κατεργασίας από τη κυπέλλωση του κράματος Pb-Ag. Έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Φωτ, 10: Σχεδιάγραμμα – χάρτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο , με θέσεις αρχαιομεταλλευτικού αι μεταλλουργικού ενδιαφέροντος.

Μία αίθουσα είναι αφιερωμένη στην αρχαία μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα, που εκτός από τα προϊόντα της μεταλλουργικής κατεργασίας (ΦΩΤΟ 9) και τα αντικείμενα χρήσης τους, εκτίθενται πολλές επιγραφές των “εργαστηρίων” σε μαρμάρινες στήλες με πολύ κατατοπιστικές επεξηγηματικές πινακίδες, όπου μπορεί ο επισκέπτης να εξοικειωθεί με την ορολογία των αρχαίων μεταλλευτών. Στη συνέχεια θαυμάζουμε πλήθος από αναθηματικά αγάλματα και ανάγλυφα (φωτ. 10) από τους αρχαίους δήμους της Λαυρεωτικής. Εποπτικοί χάρτες, σχεδιαγράμματα, αναπαραστάσεις (ΦΩΤΟ 11) αλλά και πίνακες βοηθούν να κατανοήσει ό ενδιαφερόμενος το αξιοθαύμαστο έργο που έγινε για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Λαυρίου.

Σε άλλες αίθουσες υπάρχουν αρκετές προθήκες με ανασκαφικά ευρήματα με περίτεχνα και υψηλής αισθητικής αγγεία (ΦΩΤΟ 12), κοσμήματα αλλά και χρηστικά αντικείμενα, ενώ σε ιδιαίτερο χώρο παρουσιάζονται ανάγλυφες μαρμάρινες πλάκες από τη ζωφόρο του Ναού του Ποσειδώνα του Σουνίου. Στο δάπεδο του αίθριου παρουσιάζεται ένα πολύ όμορφο ψηφιδωτό (4ος -5ος αι. μ.Χ.) από την  παλαιο-χριστιανική Βασιλική του Λαυρίου. Έξω στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου μπορούμε να παρατηρήσουμε τριβεία (ΦΩΤΟ 13) για την άλεση του μεταλλεύματος πριν αυτό οδηγηθεί στα πλυντήρια εμπλουτισμού. Ωράριο: Τρίτη-Κυριακή 08.00 -15.00 Τηλέφωνο : 22920-22817. Διάρκεια επίσκεψής 20’-30’.

Φωτ.11: Αναπαράσταση του τρόπου λειτουργίας των πλυντηρίων εμπλουτισμού. Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου.
Φωτ.12Εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, όπως αγγεία, εργαλεία, κοσμήματα αλλά και κύπελλο κυπέλλωσης, από το σπήλαιο Κίτσου.
Φωτ.13. Τριβείο στο προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λαυρίου. Λίθινες πλάκες ηφαιστειακής σύστασης για την άλεση του μεταλλεύματος πριν αυτό οδηγηθεί στα πλυντήρια εμπλουτισμού.

STOP 4: ΣΤΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ:

Λίγα μέτρα διαγωνίως απέναντι από το προηγούμενο STOP .

ΦΩΤΟ 14 : Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου στεγάζεται σε ένα μικρό αλλά όμορφο νεοκλασικό κτίριο του Συγκροτήματος Μεταλλοπλυσίου της “Ελληνικής Εταιρείας”.
ΦΩΤΟ 15: Ένα από τα εντυπωσιακά δείγματα του Μουσείου. Μεγάλος κρύσταλλος Γύψου (CaSO4) που ξεπερνάει και το 1μ. Ο γύψος σχηματίσθηκε, από την αντικατάσταση των μαρμάρων λόγω δράσης κατερχόμενων νερών πλούσιων σε θειικά άλατα (SO4-2)κατά την διάρκεια της αποσάθρωσης(weathering).

Το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου στεγάζεται σε ένα μικρό αλλά όμορφο νεοκλασικό κτίριο (ΦΩΤΟ 14) του Συγκροτήματος Μεταλλοπλυσίου της “Ελληνικής Εταιρείας”. Ιδρύθηκε το 1986 από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ.), η οποία επιτελεί σπουδαίο έργο στην περιοχή. Ήδη έχει προγραμματισθεί η μεταστέγασή του στο νεοκλασικό κτίριο του 1ου Δημοτικού σχολείου που κτίσθηκε το 1901-2.

Στις προθήκες του Μουσείου (ΦΩΤΟ 15) εκτίθενται 700 περίπου δείγματα από 115 είδη ορυκτών, σε κατηγορίες όπως θειούχα, θειικά, αυτοφυή στοιχεία, αλογόνα, ανθρακικά, οξείδια-υδροξείδια, αρσενικούχα, βαναδινούχα κ.α. Μερικά εκθέματα είναι σπάνια όπως ο Ανναβεργίτης, ο Σερπιερίτης, ο Σπαγκολίτης, ο Λαβεντουλανίτης κ.ά., ενώ άλλα είναι πολύ όμορφα λόγω εντυπωσιακών χρωματισμών όπως ο Μαλαχίτης, ο Αζουρίτης, ο Αδαμίτης, ο Σμισθονίτης κ.ά. Υπάρχουν ακόμα σπάνια δείγματα από τα πασίγνωστα “ορυκτά σκωρίας”, όπως ο Νιλίτης, ο Θορικοζίτης, ο Φιδλερίτης, ο Γεωργιαδεζίτης κ.α., που σχηματίσθηκαν κάτω από δευτερογενείς διαδικασίες σε μικροκοιλότητες των σκωριών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πρόκειται δηλαδή για πολύ πρόσφατες ορυκτογεννετικές διεργασίες (χρονική περίοδος περίπου 2500 χρόνων). Σημειώνουμε ότι τα ορυκτά του Λαυρίου είναι πολύ γνωστά παγκοσμίως και κοσμούν τις προθήκες πολλών Μουσείων του κόσμου.Ωράριο: Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 12.00. Τηλέφωνα : 22920 – 26270, 27837 (μετά από συνεννόησή ενδεχόμενα και εκτός ωραρίου). Διάρκεια επίσκεψης: 20’-30’

STOP 5:  ΣΤΗ ΣΤΟΑ 3o ΧΛΜ. ΙΧΝΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ .

Φωτ. 16. Θέση “Στοά 3ο χλμ”. Επιφανειακές αλλά και υπόγειες μεταλλευτικές εργασίες της νεότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας, με ίχνη αρχαίων εκμεταλλεύσεων.

Απόσταση από προηγούμενο STOP περίπου 3χλμ. Στη θέση αυτή, πολύ κοντά στο δρόμο Λαυρίου – Αγίου Κωνσταντίνου, μπορούμε να παρατηρήσουμε και να επισκεφθούμε εύκολα επιφανειακές αλλά και υπόγειες μεταλλευτικές εργασίες της νεότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας (ΦΩΤΟ 16), με ίχνη αρχαίων εκμεταλλεύσεων. Πρόκειται για μεταλλοφόρο ζώνη κύρια της 1ης επαφής περί τα 300μ μήκος και 20-30μ πλάτος.

Δείτε τα επόμενα προτεινόμενα stops εδώ.

Δείτε τα προηγούμενα stops εδώ

Σχετικά Άρθρα