ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Επιστολή προς το Πανεπιστήμιο του Freiberg για το έκθεμα των “δεσμών δουλείας”

Μουσείο του Πανεπιστημίου Μεταλλευτικής και Τεχνολογίας του Freiberg (Σαξονία): η ανεύρεση δεσμών από σιδερένιους δακτυλίους, που ήταν ενωμένοι με σιδερένιο στέλεχος με υπολείμματα οστού, προκάλεσε υποθέσεις, ενδεχομένως ανυπόστατες, γύρω από το θέμα της συμπεριφοράς των «κυρίων» απέναντι στους δούλους τους. Η φωτο από το βιβλίο “Λαύριον” του καθηγητή του Παν/μίου Αθηνών Γ. Μαρίνου (1958)

Αγαπητά μέλη και φίλοι του “ΛΑΥΡΙΟ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ. LAURIO, FOR EVERYONE WHO LOVES LAURIO”, όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να αντλήσουμε τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία για την προέλευση και τη φύση του εκθέματος στο Μουσείο του Πανεπιστημίου του Freiberg, που εικάζεται ότι πρόκειται για δεσμά από σιδερένιους δακτύλιους στα πόδια δούλου των μεταλλείων του Λαυρίου.

Η φωτογραφία του εκθέματος προβάλλεται στην ιστοσελίδα του Γερμανικού Πανεπιστημίου, http://tu-freiberg.de/universitaet/einrichtungen/sammlungen-tubaf/bergbaukunde/sammlung-bergbaukunde. Επίσης υπάρχει αναφορά στο βιβλίο “Λαύριον”, των Γ. Π. Μαρίνου και W. E. Petrascheck, 1956 ΙΓΕΥ  από όπου προέρχεται και η επισυναπτόμενη φωτογραφία.

 Επειδή το έκθεμα αυτό, που είναι και το μοναδικό, συνδέεται με τη δουλεία στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να γίνονται διάφορες εικασίες και υποθέσεις σχετικά με την συμπεριφορά των Ελευθέρων Πολιτών προς του δούλους του Λαυρίου, θεωρήσαμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στο Πανεπιστήμιο του Freiberg, ώστε να μας παράσχουν τα επιστημονικά στοιχεία του εκθέματος αυτού.

Η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή σας θα δώσει βαρύτητα στη πρωτοβουλία αυτή. Δείτε και το σχετικό άρθρο του συναδέλφου Δημήτρη Μπίτζιου Dr. Γεωλόγου – Κοιτασματολόγου, πρώην Διευθυντή Κοιτασματολογίας του ΙΓΜΕ. Αξίζει ένα μνημείο για τους δούλους (“ανδράποδα”) του Λαυρίου!

Ο Διαχειριστής, Π. Τζεφέρης

Ακολουθεί ενδεικτικό κείμενο επιστολής (στα Ελληνικά) που θα σταλεί στο γερμανικό Πανεπιστήμιο (και η οποία συνετάχθη από τον συνάδελφο Δημ. Μπίτζιο)


Αξιότιμοι κύριοι,

Γνωρίζοντας την ιστορία το κύρος και τη μεθοδικότητα του Πανεπιστημίου σας, επιθυμούμε να μας διευκρινίσετε σχετικά με την προέλευση και τα εργαστηριακά αποτελέσματα ενός εκθέματος του μουσείου σας, που φαίνεται να το προβάλλετε ιδιαίτερα, αφού το περιλαμβάνετε στην Ιστοσελίδα σας.http://tu-freiberg.de/…/…/bergbaukunde/sammlung-bergbaukunde. Πρόκειται για δεσμά από σιδερένιους δακτυλίους που σύμφωνα με τη λεζάντα της φωτογραφίας, που είναι αναρτημένη στο Site σας, αναφέρεται ότι είναι «δεσμά ενός Ρωμαίου σκλάβου από μεταλλεία του Λαυρίου» (Fußfessel eines römischen Sklaven aus einem Bergwerk in Laurion, Griechenland © TU Bergakademie Freiberg / W. Rabich).

Θα σας παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε στα ακόλουθα εύλογα ερωτήματα:

(i) Υπάρχουν στοιχεία από πού προήλθε και πότε το εύρημα αυτό; Υπάρχουν αποδείξεις ότι προέρχεται από μεταλλεία του Λαυρίου;

(ii) Υπάρχουν εργαστηριακές αναλύσεις όπως γεωχρονολογήσεις στο υπόλειμμα του οστού για τον προσδιορισμό της ηλικίας. Επίσης αν έχουν γίνει ανθρωπολογικές εξετάσεις. Υπάρχουν στοιχεία για το μεταλλική σύσταση και την εφαρμοσθείσα μεταλλουργική κατεργασία κατασκευής των σιδερένιων αυτών δεσμών;


(iii)Από που προκύπτει ότι πρόκειται για «Ρωμαίο Σκλάβο», όπως αναφέρεται σχετικά στη λεζάντα της φωτογραφίας.



(iv) Έχουν γίνει σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις για το έκθεμα αυτό.

Το ενδιαφέρον μας πηγάζει από την αγάπη μας και την ενασχόληση πολλών από μας με τα ιστορικά, γεωλογικά, κοιτασματολογικά, ορυκτολογικά, μεταλλευτικά και αρχαιομεταλλουργικά – αρχαιομεταλλευτικά θέματα του Λαυρίου, που όπως είναι γνωστόν αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας αλλά και διεθνώς. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα να μας απαντήσετε στα πιο πάνω ερωτήματα για να έχουμε μία τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη σχετικά με την προέλευση και τη φύση του εκθέματος αυτού και να αποφεύγονται έτσι εικασίες και παρερμηνείες σχετικά με τη δουλεία στο αρχαίο μεταλλευτικό Λαύριο. Σας επισημαίνουμε ότι στα αρχαία μεταλλεία του Λαυρίου δεν βρέθηκε άλλο παρόμοιο δείγμα και αντιλαμβάνεστε ότι το μοναδικό αυτό έκθεμα που έχετε στη συλλογή σας έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν και κατά πόσον προέρχεται από το Λαύριο.

Με εκτίμηση

Ακολουθούν ονόματα με την ιδιότητά τους και εφόσον επιθυμούν το e-mail τους (για εγκυρότητα). Πολλοί θα μπορούν να αναφέρουν σαν ιδιότητα «φίλος ή κάτοικος του Λαυρίου».

ΛΑΥΡΙΟ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ. LAURIO, FOR EVERYONE WHO LOVES LAURIO

Σχετικά Άρθρα