ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

ΛΑΥΡΙΟ: ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ


Η Λαυρεωτική καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Αττικής, από την Κερατέα ως το Σούνιο. Είναι μια άνυδρη γωνιά γης με χαμηλή βλάστηση, ανάμεσα σε σωρούς απορριμμάτων της αρχαίας και νεώτερης μεταλλουργίας. Στο νότο, εκεί όπου το ακρωτήρι συναντά περήφανα τον Σαρωνικό κόλπο, δεσπόζει ο λαμπρός ναός του Ποσειδώνα.

Όμως το Λαύριο είναι πασίγνωστο για τα μεταλλεία του.Η μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτά χρονολογείται από το 3.000 π.Χ. και παλαιότερα (στην περιοχή Θορικού) αλλά η συστηματική εκμετάλλευσή τους αρχίζει με τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Τα μεταλλεία του Λαυρίου υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας κατά την κλασική εποχή (5ος και 4ος π.Χ. αιώνας). Αλλά και κατά τα νεώτερα χρόνια τα μεταλλεία αναβιώνουν μετά το 19ο αιώνα μ.Χ. μέχρι το 1982, οπότε διέκοψαν τις δραστηριότητές τους, ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης της δεκαετίας του ’80.

Ηδη εδώ και 20 χρόνια έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εκεί το Tεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (TΠΠΛ) υπό την διοίκηση του ΕΜΠ.

Το Λαύριο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα γεω-μεταλλευτικής κληρονομιάς, ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο, που συνδυάζει το αρχαίο με το νεώτερο, τη γεωλογία/κοιτασματολογία με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τα εντυπωσιακά ορυκτά του που αποτελούν μια ιστορία ορυκτοθηρίας από μόνα τους, την μεταλλευτική επιστήμη και την μεταλλουργία σε διαχρονικό επίπεδο, τον γεω-τουρισμό με τον μεταλλευτικό τουρισμό και την βιομηχανική αρχαιολογία. Και όλα αυτά με μια εκπληκτική ιστορική και μνημειακή πυκνότητα που δεν επιδέχονται κατακερματισμό.

Σας προτείνουμε λοιπόν ένα οδοιπορικό στο μυστηριώδες, ελκυστικό γεωλογικό και ιστορικό περιβάλλον της Λαυρεωτικής. Σας καλούμε να συμβάλλετε κι εσείς μέσα από αυτό το group ώστε η να μεταφερθεί η ιστορική και εκπαιδευτική παρακαταθήκη του Λαυρίου στη νέα γενιά.

Σας καλούμε όμως να δώσετε το στίγμα και του σημερινού Λαυρίου, μια πόλη που εξελίσσεται, μια πόλη που ζει και αναπνέει το σήμερα…

Το group είναι ανοικτό για όλους τους πολίτες είτε κατάγονται και μένουν στην περιοχή είτε όχι. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι αγαπούν το Λαύριο, σαν τόπο, σαν συμβολισμό, σαν κουλτούρα. Οσοι ακολουθούν τους κανόνες της χρηστής και καλόπιστης επικοινωνίας.

Προσβλέπουμε σε έναν ευπρεπή διάλογο για τον τόπο που αγαπάμε χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας.

Λέμε ελεύθερα αλλά κόσμια την άποψή μας, ακολουθούμε τη συνείδησή μας και όχι ύποπτες οικονομικές και πολιτικές “ατζέντες”. Δεν κάνουμε διαφημίσεις ούτε προσδοκούμε σε προσωπικό όφελος. Δεν διαφημίζουμε ορυκτά, δεν προωθούμε ούτε ενθαρρύνουμε την αγορά ή πώληση οποιουδήποτε προϊόντος.  Μολαταύτα θαυμάζουμε τα ορυκτά τόσο για την χρηστικότητά τους όσο και την αισθητική αξία τους.

Μοναδικός σκοπός της σελίδας είναι η προώθηση και προβολή της ιστορίας, του τοπίου και γενικότερα της γεω-μεταλλευτικής κουλτούρας του Λαυρίου και των ανθρώπων του και όχι παρατάξεων, κομμάτων ή προσωπικών απόψεων που δεν συνάδουν με τα ανωτέρω.


LAURION, LAURIUM, LAVRIO: FOR EVERYONE WHO LOVES LAURION

ΛΑΥΡΙΟ: ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Π. Τζεφέρης,  Peter G. Tzeferis

Σχετικά Άρθρα