-->

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. : Νέα επένδυση στον Χρωμίτη Βούρινου Γρεβενών

Νέα επένδυση στο Βούρινο Γρεβενών: μεταλλεία εξόρυξης και εργοστάσιο εμπλουτισμού χρωμίτη 
[Επιμέλεια: του Π. Τζεφέρη,  Φωτ. e-ptolemeos.gr]

Μια νέα ελπιδοφόρα επένδυση αναμένεται  στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών της Δυτ. Μακεδονίας, με δραστηριότητα την εξόρυξη και κατεργασία/εμπλουτισμό χρωμίτη. Η μεταλλευτική εταιρία  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΛΗΜΕΤ), αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα αυτό, αφού μετά το κλείσιμο των μεταλλείων της Σκούμτσας το 1990-91, δεν γίνεται ουδεμία εξόρυξη χρωμίτη στον τόπο μας, ενώ όπως είναι γνωστό ο χρωμίτης αποτελεί βασική  πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. 

Η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού και η προετοιμασία των μεταλλείων προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς (βλ. φωτο)  και όπως διαβεβαιώνουν οι επενδυτές, τον προσεχή Μάϊο ξεκινά η λειτουργία τους και η παραγωγή του προϊόντος. 

Το εργοστάσιο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 5 εκατ. ευρώ, θα χωροθετηθεί στη θέση «Βεγγίστρες» στην Τοπική Κοινότητα Βάρης του δήμου Γρεβενών, στο δρόμο που οδηγεί από το Χρώμιο προς τα Γρεβενά. Τα μεταλλεία εκτείνονται σε μια έκταση 200.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Βούρινου, όπου θα γίνεται  εκμετάλλευση με υπόγειες στοές, ενώ στις προθέσεις της εταιρίας είναι να επεκτείνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και στο νότιο Βούρινο, όπου υπάρχουν πλουσιότερα κοιτάσματα χρωμίτη.


Ο χρωμίτης. Ό χρωμίτης είναι ορυκτό πού ανήκει στην ομάδα των σπινελλίων και απαντάται στη φύση μέσα σε υπερβασικά πετρώματα (δουνίτης, χασβουργίτης). Ή τεχνολογική ταξινόμηση των μεταλλευμάτων χρωμίτη σε κατηγορίες εξαρτάται από το λόγο Cr/Fe και το περιεχόμενο αργίλιο ως έξης:

Μεταλλουργικός τύπος όπου Cr/Fe > 2,8:1
Πυρίμαχος τύπος όπου Cr/Fe < 2,5:1

Τα σπουδαιότερα χρωματοφόρα κοιτάσματα είναι του Βούρινου (Ξερολίβαδο, Βοϊδόλακας κτλ.) και της Ροδιανής Κοζάνης, των Φαρσάλων (Τσαγλί) και τού Δομοκού. Άλλες σημαντικές περιοχές με εμφανίσεις χρωμίτη βρίσκονται στη Χαλκιδική (ζώνη μήκους 80 και πλάτους 10 χιλιομέτρων), στα Πιέρια (περιοχή Λιβάδι), στο Σουφλί, στη Βέροια, στη Ρόδο και τέλος στο οφιολιθικό σύμπλεγμα της Πίν­δου. Ή χώρα μας θα μπορούσε να είναι μια από τις παραγωγές χώ­ρες χρωμίτη με βέβαια ως πιθανά αποθέματα άνω των 5 εκατ. τόνων και κυμαινόμενης περιεκτικότητας μεταξύ 8 και 54% σε Cr203.


Οι χρωμίτες, μετά από εμπλουτισμό και μεταλλουργική επεξεργασία, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή σιδηροχρωμίου, σιδηροκραμάτων και ανοξείδωτων χαλύβων, στην παραγωγή «ουδέτερων» και χρωμιομαγνησιούχων πυριμάχων, στη χημική βιομηχανία για επιχρωμιώσεις, παραγωγή χρωμά­των, βυρσοδεψία και στην παραγωγή άμμων χυτη­ρίων.

Η επένδυση. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία τα αποθέματα χρωμίτη σε ολόκληρο τον Βούρινο ανέρχονται και ίσως υπερβαίνουν τα 5 εκατ. τόνους.

Στην προτεινόμενη επένδυση του χρωμίτη και στη κατεργασία του εκτιμάται ότι  θα απασχοληθούν περί τα 100 άτομα, εκ των οποίων 20 στο εργοστάσιο και 80 στο μεταλλείο. Οι ειδικότητες που θα χρειαστούν είναι υπογείτες, γομωτές, πυροδότες, συντηρητές μηχανημάτων υπογείων έργων, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες και εργατικό προσωπικό. «Επιλογή της εταιρίας είναι να απασχολήσουμε προσωπικό από την περιοχή, γι’ αυτό και θα γίνουν προσλήψεις από τα γύρω χωριά», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο υπεύθυνος του έργου.

Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει το προηγούμενο εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρωμίτη  της Σκούμτσας από τα «Ελληνικά Σιδηροκράματα» (ΕΛ.ΣΙ), οπότε μπορούν ενδεχομένως να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για τις  προαναφερθείσες ειδικότητες σε τοπικό επίπεδο. Ήδη στην Αιανή λειτουργεί γραφείο το οποίο δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού και έχουν ήδη γίνει αρκετές προσλήψεις. 

Η δυναμικότητα του εργοστασίου θα είναι αρκετά μεγάλη, καθώς, όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος του έργου θα παράγει 20.000 συμπύκνωμα χρωμίου ανά ώρα και 120.000 τόνους το χρόνο. Το συμπύκνωμα χρωμίου θα εξάγεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα. Εδώ να σημειωθεί ότι το τελικό προϊόν είναι το σιδηροχρώμιο, το οποίο στα χρόνια λειτουργίας των ΕΛΣΙ και των μεταλλείων Σκούμτσας, παραγόταν στον Αλμυρό Μαγνησίας. Tο εργοστάσιο αυτό, που ήταν δυναμικότητας περίπου 50.000 τόνων τον χρόνο, λειτούργησε για δέκα χρόνια και -μετά το κλείσιμο της Σκούμτσας- έκλεισε οριστικά το 1991.

Η παραγωγή σιδηροχρωμίου είναι στα σχέδια της ΕΛΛΗΜΕΤ, αλλά στο απώτερο μέλλον. Το σιδηροχρώμιο μαζί με το σιδηρονικέλιο που παράγεται στη ΛΑΡΚΟ αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα, ο οποίος έχει ευρύτατη χρήση στη βιομηχανία. 

Όμως, ανοξείδωτο χάλυβα η χώρα μας δεν παρήγαγε ποτέ, αν και είχε τις δύο βασικές πρώτες ύλες, αντιθέτως έκλεισαν τα εργοστάσια στη Σκούμτσα και στον Αλμυρό, ενώ κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. 


Με βάση τα παραπάνω η δραστηριοποίηση της ΕΛΛΗΜΕΤ στην εξόρυξη και κατεργασία χρωμίτη είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Για να ολοκληρωθεί απαιτείται η καθετοποίηση για την παραγωγή σιδηροχρωμίου, κάτι που όπως προαναφέρθηκε είναι μέσα στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας. 

Και βεβαίως, αντί η Πολιτεία να οδηγήσει σε κλείσιμο το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που παράγει σιδηρονικέλιο, ίσως είναι καιρός, να εντάξει στον σχεδιασμό της την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη Χώρα.