ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Vermont ΗΠΑ: η μεγαλύτερη υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρου στον κόσμο

Η μεγαλύτερη υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρου στον κόσμο βρίσκεται στο Danby του Vermont των Η.Π.Α και συγκεκριμένα στα έγκατα του βουνού Dorset. Το λατομείο διαχειρίζεται η εταιρεία Vermont Quarries Corporation αλλά ανήκει στις Ιταλικές εταιρείες RED Graniti και Mazzucchelli Marmi of Carrara.

Πρόκειται για ένα ιστορικό λατομείο του οποίου η είσοδος στην στοά παραμένει η ίδια εδώ και 100 χρόνια όπως και το εξωτερικό μέρος του βουνού Dorset στο εσωτερικό του οποίου εκτείνεται η υπόγεια εκμετάλλευση σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων.

Συνολικά, τα λατομεία του Βερμόντ παράγουν 1.500 έως 2.000 μετρικούς τόνους εμπορεύσιμων ογκομαρμάρων ανά μήνα.
Το 2002 η Vermont Quarries πρόσθεσε εντός της υπόγειας εκμετάλλευσης μια πλήρη μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής πλακών και πλακιδίων. Ισως σε κάποιους αυτό να θυμίζει το περίφημο υπόγειο project των μαρμάρων Πεντέλης που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε…

Το 2002 η Vermont Quarries πρόσθεσε εντός της υπόγειας εκμετάλλευσης μια πλήρη μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής πλακών και πλακιδίων, ημερήσιας δυναμικότητας περίπου 370.000m² που προορίζονται για διάφορα έργα σε όλο τον κόσμο.

Τα λατομεία μαρμάρου του Βερμόντ έχουν μια μακρά και ένδοξη ιστορία ξεκινώντας από τον 18ο αιώνα.  Το 1869 ο συνταγματάρχης Proctor αγόρασε την τότε Vermont Marble Company της οποίας η εκβιομηχάνιση την βοήθησε να αναπτυχθεί ουσιαστικά.

Το 1884 το χωριό Sutherland Falls, που δεν ανήκε  σε κάποιο δήμο, ενσωματώθηκε επίσημα και έγινε πόλη η οποία πήρε το όνομά του Proctor. Η μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας μαρμάρου είχε αρχίσει. Μέσα σε ένα χρόνο η Vermont Marble Company απασχολούσε περισσότερους από 4.000 άνδρες, είχε γραφεία, λατομεία, και καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ διανέμοντας 28316.85m³ μαρμάρου σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Στα 1900 η εταιρεία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο εξορύσσοντας 21.000 όγκους ετησίως από το σύνολο των λατομείων της. Ο Redfield Proctor έγινε γραμματέας πολέμου και στη συνέχεια, γερουσιαστής του Βερμόντ. Ο Proctor χρησιμοποίησε την πολιτική του επιρροή για να διασφαλιστεί ότι το μάρμαρο από το Danby θα τοποθετηθεί σε πολλά από τα κτίρια που είναι εθνικά μνημεία, όπως το Εθνικό Αμφιθέατρο Arlington, το Ανώτατο Δικαστήριο και το μνημείο του Thomas Jefferson. Υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια και μνημεία από αυτό το ανθεκτικό μάρμαρο.

Μάρμαρα του Vermont ντύνουν το “The Perelman Center”

Σήμερα πολλά από τα λατομεία που ανήκουν στην παλιά εταιρεία Vermont Marble Company δεν λειτουργούν. Το λατομείο του Danby είναι ένα, αν όχι το μοναδικό λατομείο μαρμάρου από αυτή την ιστορία που είναι ακόμα ενεργό.

[STONENEWS.GR]

Edward Burtynsky: τα λατομεία ως αρχιτεκτονικά τοπία!

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρη]

Σχετικά Άρθρα