ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣΧΡΗΣΙΜΑ & ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ

Ορυκτολογικό Μουσείο-Γαιόραμα της Σχολής ΜΜΜ ΕΜΠ: αξίζει να το δείτε

Ένας χώρος εκπαίδευσης και έρευνας, υψηλής αισθητικής, στεγάζει την πλούσια συλλογή γεωεκθεµάτων της Σχολής ΜΜΜ του ΕΜΠ


Ένας επιστηµονικός θησαυρός που  συγκεντρώνεται επί 70 χρόνια
εκτίθεται στο  γαιο-ΟΡΑΜΑ, το µουσείο της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουρνών  του Εθνικού Μετσόβιου Πολuτεχνείοu.

Ένας  χώρος εκπαίδευσης και έρευνας, υψηλής  αισθητικής, στεγάζει την πλούσια συλλογή  γεωεκθεµάτων, ανεκτίµητη κληρονοµιά της  ερευνητικής δραστηριότητας, ενδεδυµένης µε  το µεράκι, των πρώτων γεωλόγων  καθηγητών του ΕΜΠ, οι οποίοι παρέδωσαν τη  σκυτάλη στοuς µεταγενέστεροuς.

Η συλλογή  εµπλουτίστηκε πρόσφατα µε σπάνια ορυκτά  επιλεγµένα σε διεθνείς εκθέσεις. Ο ψηφιακός  εξοπλισµός που επίσης διαθέτει, συµβάλλει  στη δυναµική παροuσίαση των γεω- εκθεµάτων κρατώντας πάντα ζωντανό το  ενδιαφέρον του επισκέπτη.
Υπάρχουν τουλάχιστον 10 λόγοι για να επισκεφτείτε το Ορυκτολογικό Μουσείο-Γαιόραμα της Σχολής ΜΜΜ ΕΜΠ:

Φθορίτης, Κίνα

1. Για να δείτε τη µόνιµη έκθεση ορυκτών, πετρωµάτων, µεταλλευµάτων, απολιθωµάτων αλλά και θεµατικές εκθέσεις όπως τα ορυκτά που χρησιµοποιούνταν ως χρωστικές κατά την αρχαιότητα.
2. Για να δείτε έναν µοναδικό πολυκρυσταλλικό σιδηροπυρίτη από τη Χαλκιδική βάρους μεγαλύτερου από µισό τόνο, lapis lazouli από  το Αφγανιστάν, άκουα µαρίνα από το  Πακιστάν, φθορίτη από την Κίνα, αµέθυστο από τη Βραζιλία και τόσα άλλα.

Γύψος, “ρόδο της Ερήμου” (Μαρόκο)

3. Για να γνωρίσετε το γαληνίτη, το ορυκτό που  φιλοξενούσε τον άργυρο, στα “αρνυρεία” ιου Λαυρίου, που αποτέλεσαν την υλική δύναµη  της Αρχαίας Αθήνας καθώς και εργαλεία που χρησιµοποιούνταν αιώνες πριν, για την  εξόρυξη του µεταλλεύµατος.
4.Για να δείτε σπάνια ορυκτά που φθορίζουν
5.Για να ανακαλύψετε το πιο μαλακό και το πιο σκληρό υλικό στη φύση
6. Για να συναντήσετε είδη που έχουν ήδη εξαφανιστεί από τη γη 540 εκατ. χρόνια πριν όπως οι τριλοβίτες, το διασημότερο απολίθωμα μετά τους δεινόσαυρους.
7. Για να δείτε φυτά του λιθανθρακοφόρου, σπάνιες συλλογές αμμωνιτών και ιπουριτών, δόντια από τον Μεγαλόδοντα, τον μεγαλύτερο καρχαρία, κόκκαλα δεινόσαυρου του Ιουρασικού, δόντια και κόκκαλα θηλαστικών (μαμμούθ, ιπποπόταμμοι,κλπ) του ελλαδικού χώρου.
8. Για να ανακαλύψετε πως τα ορυκτά αγκαλιάζοuν τη ζωή µας, «κρυµµένα» στα περισσότερα αντικείµενα της καθηµερινότητάς µας αλλά και σε πιο  hi-tech εφαρµογές.

Χαλαζίας, Βραζιλία

9.Για τον πλούσιο ψηφιακό εξοπλισµό του (διαδραστική τράπεζα, τηλεοράσεις τρισδιάστατης προβολής) και τις εικονικές  περιηγήσεις; σε ιστορικά µεταλλευτικά κέντρα.
10. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένα Μοuσείο. Είναι ένας ούγχρονος εκθεσιακός χώρος και ταυτόχρονα ένα ζωντανό εργαστήριο για  τους φοιτητές, ένας χώρος εκδηλώσεων, ένα µέρος αλληλεπίδρασης, ένας τόπος  συνάντησης της πολυτεχνειακής  κοινότητας.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Petros Tzeferis]

Σχετικά Άρθρα