ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΓΕΩΘΕΡΜΙΑ/CCS

Αξιοποιούμε λιγότερο από το 1% του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας (Ι)

The Nesjavellir Geothermal Power Station in Iceland

Πολλοί έχουμε ακούσει για γεωθερμία, δηλαδή τη θερμική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη Γη. Όμως η γεωθερμία είναι ο μεγάλος απών στα ελληνικά ενεργειακά δρώμενα.

Αν και έχει εντοπιστεί σημαντικό ενεργειακό δυναμικό (ξεπερνά τα 500 MWe και τα 1000 MWth), έχει αξιοποιηθεί ποσοστό χαμηλότερο από 1% του βεβαιωμένου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με μηδενικές εφαρμογές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι πρόκειται για μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Εξαίρεση στην ανάπτυξη παρουσιάζει ο τομέας με τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας.

Αν λάβουμε υπόψη τον συνολικό υπολογισμό του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας μας, από ορισμένους συγγραφείς, τότε αναφερόμαστε σε πάνω από 2.600.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ανά έτος (ΤΟΕ/έτος) δηλαδή πάνω από το 16 % της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας (στοιχεία 2015).

Προσεγγίζοντας τα μέχρι σήμερα γεωτρητικά στοιχεία, τα βεβαιωμένα και πιθανά πεδία, εκτός Μήλου και Νισύρου, με χαμηλή θερμοκρασία έχουν δυναμικό 220.000 ΤΟΕ /έτος (2009).

 Μελέτη της ΔΕΠ από το 1998 αξιολογώντας τα στοιχεία των γεωτρήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές όπως Ορεστιάδα Κομοτηνή Νέστο Στρυμόνα Λουδία κ.α., (εκτός αναγνωρισμένων γεωθερμικών πεδίων), υπολόγισαν το γεωθερμικό δυναμικό που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί από της γεωτρήσεις (που δεν υπάρχουν σήμερα) σε 70.850 ΤΟΕ/έτος. Να προσθέσουμε ότι το βεβαιωμένο γεωθερμικό δυναμικό σε Μήλο και Νίσυρο ανέρχεται σε 170-200 MWe.

Από τα στοιχεία αυτά και μόνον θα ήταν λογικό να υπολογίσουμε ένα δυναμικό τουλάχιστον 400.000 ΤΟΕ/έτος, δηλαδή περίπου το 2,5% της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και το 9% της τελικής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού και θερμότητας της χώρας (στοιχεία 2015).

Στο δυναμικό αυτό δεν υπολογίζεται το πιθανό γεωθερμικό δυναμικό, αφού οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ούτε καν στα σημερινά βεβαιωμένα πεδία. Δεν υπολογίζεται επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης θερμότητας μέσω βαθιών γεωτρήσεων που αξιοποιούν την κανονική γεωθερμική βαθμίδα αλλά κυρίως μέσω αβαθών γεωτρήσεων ή ορυγμάτων με αντλίες θερμότητας.

Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε το έργο «Γεωθερμικό Σύστημα Τηλεκλιματισμού και άλλες Εφαρμογές ΑΠΕ» που ολοκληρώθηκε φέτος από τον δήμο Ν. Ιωνίας (κόστος εγκατάστασης 1.196.000, αποπληρωμή 5,6 έτη, χρηματοδότηση 85% ΕΟΧ, 15% ΠΔΕ). Εάν οι μισοί δήμοι της χώρας υλοποιούσαν μόνον ένα παρόμοιο έργο θα είχαμε εξοικονόμηση ενέργειας 32.000 τόνων ισοδύναμου πετρελαίου το έτος με την αντίστοιχη μείωση των αέριων ρύπων.

Πέρα όμως από τους αριθμούς, ας δούμε ενδεικτικά, τι συμβαίνει γύρω μας. Η Ιταλία είναι 6η παγκοσμίως με εγκατεστημένη ισχύ 944 MW (πρώτη εφαρμογή 1904 Larderello) ενώ η Τουρκία μόλις πέρασε στη 4η θέση παγκοσμίως με εγκατεστημένη ισχύ 1.005 MW και με αξιοθαύμαστη αύξηση των εγκαταστάσεών της τα τελευταία χρόνια.

H μονάδα τηλεθέρμανσης στο Παρίσι (Villejuif) είναι η μεγαλύτερη μονάδα στην Ευρώπη από γεωθερμία, με παραγωγή 220 GWh/έτος

Τη θερμική ενέργεια που εμείς έχουμε σε αρκετές περιοχές στα 100-300 μ. βάθος, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί κ.α. την εντοπίζουν στα 1500 μ. ή στα 2000 μ. αξιοποιώντας την κανονική γεωβαθμίδα. Έτσι στη Γαλλία το 2015 η ετήσια παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης ήταν 1.200 GWh και κάλυπτε τις ανάγκες περισσοτέρων από 750.000 ανθρώπων (κυρίως στη λεκάνη του Παρισιού), με στόχο να διπλασιαστεί το 2020.

Πρόσφατα δε προστέθηκε νέα μονάδα στο Παρίσι (Villejuif) η μεγαλύτερη μονάδα τηλεθέρμανσης στην Ευρώπη από γεωθερμία, με παραγωγή 220 GWh/έτος. Επίσης οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν πέρυσι τα φιλόδοξα σχέδια για να καλυφτεί πλήρως η πόλη με τηλεθέρμανση από γεωθερμική ενέργεια. Τέλος στην Ολλανδία πέρα από τις άλλες εφαρμογές, αυτές τις ημέρες εκτελείται το γεωτρητικό πρόγραμμα TRIAS με τελικό στόχο το βάθος των 4.560 μέτρων.

H συνέχεια εδώ

[του Δρ. Λ. Γεωργαλά] [by Loukas Georgalas]

Σχετικά Άρθρα