ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Στη Nordia το φιλέτο της Μάρμαρα Λαζαρίδης (πλην ακινήτων της Ικτίνος)

 Με γρήγορους ρυθμούς πραγματοποίησαν οι τράπεζες την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων Μάρμαρα Λαζαρίδης, η οποία, τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Το “φιλέτο” της Λαζαρίδης. Τέλη Σεπτεμβρίου, η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών EY, ως ειδικός διαχειριστής, προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για το μεγαλύτερο και πιο ποιοτικό τμήμα των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης μαρμαροβιομηχανίας.

Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία οι τράπεζες (Πειραιώς, Alpha) ζητούσαν αγοραστή περιλαμβάνουν:

Ακίνητο 67,5 στρεμμάτων στον Ξηροπόταμο Δράμας διαιρεμένο σε 33 επιμέρους αγροτεμάχια επί των οποίων βρίσκονται συγκροτήματα κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, γερανογέφυρες, αποθήκες και κτήριο γραφείων


-ακίνητο 28,2 στρεμμάτων στη Θάσο


-μηχανολογικός εξοπλισμός (πλατφόρμες, φρέζες, φορτωτές, επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία και είδη γραφείου που διατηρούσε η Λαζαρίδης στα λατομεία της Θάσου, Γρανίτη (Θέση Μύρνου) και Βώλακα


-αποθέματα, όπως γυαλισμένες πλάκες μαρμάρου (57,1 χιλιάδες τ.μ.), πλακίδια τοίχου και δαπέδου (24,6 χιλ. τ.μ.) και όγκοι μαρμάρου (167,7 χιλ. τ.μ.)


-τα εμπορικά σήματα “Petralis” και “Ajax”


-συμμετοχές της Λαζαρίδης στις με έδρα τα Σκόπια Larin Marmor (99,7%) και Belmar (100%), την Λευκά Μάρμαρα Μυλορέματος (50%) και Βώλακας Εξορυκτική (100%)


-15 λατομικές άδειες και δεκάδες αιτήσεις έρευνας

Έναντι 31 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, για τα συγκεκριμένα assets πλειοδότησε η εταιρεία Nordia Energy, προσφέροντας τίμημα 31,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως προέκυψε από την αποσφράγιση των προσφορών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Nordia- του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται το 2020 (σύμφωνα με την απόφαση της γ.σ. του 2015)- είναι ο, γερμανικής καταγωγής, 78χρονος Χάνς – Γιόργκ Αλτ που έχει ταυτίσει το όνομά του με τα λατομεία Μαρμάρου Διονύσου – Πεντέλης (dionyssomarble s.a.). Tη θέση της αντιπροέδρου και διευθύνουσας συμβούλου καταλαμβάνει η Δήμητρα Τόμπρου Αλτ (σύζυγος του Χανς-Γιόργκ).

Ουσιαστικά, ο Ανδρέας Αλτ του Χανς-Γιόργκ και της Δήμητρας διοικεί την εταιρεία, υπογράφοντας, ως πρόεδρος του δ.σ. τις οικονομικές καταστάσεις της Nordia της οποίας βασικό εμπορικό σήμα είναι το Marmoline. Ο Ανδρέας Αλτ βρίσκεται στο τιμόνι και της Σχιστήρια Μαρμάρων Αθηνών, η οποία αποτελεί το υποκατάστημα Αθήνας της Marmoline. Είναι και ο αντιπρόεδρος της Λατομείων Μαρμάρου Διονύσου-Πεντέλης, η οποία το 2016 εμφάνισε κύκλο εργασιών 5,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 42,5 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόκτηση του καλύτερου τμήματος των assets της Λαζαρίδης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην Nordia, που εμφάνισε το 2016, σε επίπεδο ομίλου, κύκλο εργασιών 14,9 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία περίπου 950 χιλιάδων ευρώ. Στις εγκαταστάσεις της Λαζαρίδης, που απέκτησε η Nordia, απασχολείται προσωπικό 136 ατόμων, των οποίων τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις θα αναλάβει η πλειοδότρια, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί αφότου εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Δράμας.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Νordia, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, αναλαμβάνει τους 140 εργαζομένους μαζί με όλα τα δικαιώματά τους, όπως και η Ικτίνος τους περίπου 15 εργαζομένους στο δεύτερο εργοστάσιο της Δράμας.

Ο τζίρος της Μάρμαρα Λαζαρίδης έχει υποχωρήσει σε ετήσια βάση περίπου στα 14 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο ήμισυ σε σχέση με τις καλές εποχές, όταν η εταιρεία ήταν leader του κλάδου με τζίρους άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα assets της Λαζαρίδης. Οπως είναι γνωστό, η Ικτίνος πλειοδότησε στο διαγωνισμό για
την πώληση ακινήτων της Λαζαρίδης 9,2 στρεμμάτων και 11,2 στρεμμάτων στο Μαρκόπουλο και τον Ξηροπόταμο Δράμας, αντίστοιχα.

Πριν από έναν περίπου μήνα, η εισηγμένη είχε πλειοδοτήσει, με προσφορά ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, και για την αγορά έκτασης 41 στρεμμάτων με κτήρια 6.000 τ.μ. και μηχανολογικό εξοπλισμό στη ΒΙΠΕ Δράμας.

Μετά και το διαμοιρασμό των ιματίων της Λαζαρίδης, αλλά και την απόκτηση από την Μάρμαρα Παυλίδης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της StoneWorks που ελέγχει την μαρμαροβιομηχανία Mermeren Kombinat AD, Prilep, ο ιδιαίτερα εξωστρεφής κλάδος του μαρμάρου ανασυντάσσεται.

Πηγές: www.capital.grhttp://www.tovima.gr

Διαγωνισμός για την εκποίηση ακινήτων και εγκαταστάσεων της Μάρμαρα Λαζαρίδης

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η βιομηχανία μαρμάρου “Λαζαρίδης”

Συνεχίζεται η εκποίηση της εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης»

Σχετικά Άρθρα